Mit főzzünk, mit főzzünk? Mi van itthon? Padlizsán. Direkt azért vettem, hogy valamit főzzek belőle. Receptet nem választottam hozzá, gondoltam, majd csak találok egyet. Mint gombhoz a kabátot. Nem, azért annál egyszerűbb a történet. Hisz aki annyit főz, mint én, akarom mondani annyi új receptet kipróbál, mint én, annak mindig vannak kipróbálásra váró receptjei.
Az utóbbi időben egy csomó jó padlizsános recept került a kezembe, ezért is vettem a padlizsánt.
De persze mi történik? Ki emlékszik már arra, hogy melyik magazinban láttam azt a jó kis receptet???
Jöjjön Jamie Oliver. Olasz kaják. Abban biztos lesz valami padlizsános.
Nem is csalódtam, megtaláltam ezt. Finom. Nem a leggyorsabb, úgyhogy ne várd, hogy fél óra múlva eszel, de talán egy óra múlva. Jobb, ha te időben kitalálod, mit sütsz a padlizsánból :)
Hozzávalók (6 személyre - mi ketten bekebeleztük. Egy kicsi ugyan maradt, de mindig rájártunk..)
3 nagy, feszes padlizsán
olivaolaj
1 fej megtisztított, apróra vágott vöröshagyma
1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
1 púpozott kávéskanál szárított oregánó
2x400 g-os jó minőségű konzerv paradicsom
tengeri só és frissen őrölt fekete bors
1 kevés borecet
1 nagy maréknyi friss bazsalikom
4 nagy maréknyi frissen reszelt parmezán
2 maréknyi zsemlemorzsa
1 kevés friss oregánólevél
150 g mozzarellagolyó
Vágd le a padlizsán szárát, aztán szeleteld fel 1 cm vastagon és tedd félre. Akár serprenyőt, akár grillt használsz (én serpenyőt használtam) a sütéshez, legyen nagyon forró. Mialatt az melegszik, önts 2-3 löketnyi olívaolajat egy nagyobb edénybe és tedd fel közepes lángra. Dobd bele a hagymát, a fokhagymát, a szárított oregánót és pirítsd 10 percig, mire a hagyma puha lesz és a fokhagyma egy kevés színt kap. Nyomkodd szét a darabos részeket a konzerv paradicsomban, majd add hozzá a hagymás keverékhez. Jól keverd át, aztán fedő alatt, lassú tűzön rotyogtasd 15 percig.
Ezalatt a padlizsánszeletek mindkét oldalát grillezd nem túlságosan sötét színűre. Ahogy egy-egy adaggal végzel, tedd át egy edénybe és folytasd a grillezést. Amikor a paradicsommártás besűrűsödött és kellően édesre főtt, ízesítsd sóval és borssal, egy csöppnyi borecettel és add hozzá a bazsalikomot.
Végy egy tűzálló tálat, kb 25cm x 12-15 cm nagyságút. Teríts le benne egy réteg paradicsomszószt, aztán szórj rá egy vékony réteg parmezánt, majd fektess rá egy réteg padlizsánt. Ezt a három réteget addig ismételd, amíg az összes alapanyagot el nem használod. A tetejére egy kis mártás kerüljön, amelyre szórj zsemlemorzsával összekevert parmezánt. A tetejét díszítsd darabokra tépett mozzarellagolyóval.
Az edényt tedd a sütőbe és 190 C fokon süsd fél órán keresztül, amíg a teteje ropogós aranybarna lesz és bugyogni kezd.
Nagyon finom lett, a férjemet emlékeztette a lasagnara. Persze, mert az is réteges... :)
2009. október 20., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése