A napokban kezembe került a Horváth Ilona Szakácskönyv. Olyan ő nekünk, mint az amerikaiaknak Julia Child, nem? Csak ő nem szerepelt a tévében. De a szakácskönyve ugyanúgy klasszikus eleme a magyar konyhának, afféle alapmű.
Nekem is van belőle egy példányom, egy 1976-os példány (IX. átdolgozott kiadás), ami még anyué volt, de "neki már úgy sincs rá szüksége" felkiáltással már jó pár éve "kölcsönvettem".
E szakácskönyvem azon kevesek közé tartozik, amit Ausztráliába is kihoztam. Na nem mintha a többi nem volna fontos és ne hiányozna, de ez ALAPMŰ. Még az internet világában is.
Visszatérve az eredeti gondolatmenethez: a magyar konyha tele van olyan ételekkel, ami maximálisan beleillik a paleo étkezésbe. Az alábbiakban felsorolom azokat a Horváth Ilona-féle recepteket, melyek megfelelnek a feltételeknek. Se oldalszámot, se receptet nem írok, mert a könyvben a cím alapján könnyű utánanézni. Legyen ez a válogatás csak egy kis útmutató.
Húslevesek
- Marhahúsleves: a burgonyát hagyjuk ki.
- Gyors húsleves
- Orjaleves
- Csontleves
Zöldfőzelékek
- Párolt káposzta: a cukrot simán kihagyhatjuk vagy paleo változattal helyettesíthetjük
- Almás vöröskáposzta: a cukrot simán kihagyhatjuk vagy paleo változattal helyettesíthetjük
- Párolt savanyú káposzta
- Parajkrém (diétás)
- Spárga vajjal
- Dalmát paprika (körítés)
Zöldséges egytálételek
- Hajdúkáposzta
- Karfiolpörkölt
- Tojással töltött karalábé
- Töltött padlizsán
- Lecsó tojással
- Sült gombafejek
- Marhapörkölt
- Borsos tokány
- Hátszínszelet
- Tűzdelt fehérpecsenye
- Borsos szelet
- Angol bélszín
- Bélszínszelet hirtelen sütve (bifsztek)
- Bélszínszelet francia módra
- Bélszín lángos
- Borjúpörkölt
- Natúrszelet
- Karfiolos borjúszelet
- Magyaróvári borjúszelet
- Búboshús
- Sertéspörkölt
- Egybesült sertésborda (csemege sertéskaraj)
- Debreceni sertésborda kolbásszal
- Natúrszelet
- Pirított máj
- Roston sült máj
- Vese velővel
- Mustáros vese
- Velő tojással
- Vérpörkölt
- Körömpörkölt
- Sült csirke
- Pörkölt csirke
- Gyöngytyúk fehér borban
- Libaleves
- Libapörkölt
- Sült libavér
- Libakocsonya
- Sült libacomb, -mell, -hát
- Libamájszeletek natúr módon
- Pirított libamáj
- Egészben sült libamáj
- Libatepertő-pástétom
- Szőlős házinyúl
- Sült nyúlszeletek
- Nyúl- vagy őzpörkölt
- Vaddisznó főve
- Fácánpecsenye
- Fácánsült fehérborban
- Almás fácánsült
- Fogolypecsenye
- Főtt hal
- Halászlé
- Roston sült hal
- Híg tojás héjában (lágy tojás)
- Híg tojás pohárban
- Híg tojás vajjal
- Kemény tojás
- Bevert vagy buggyantott toás
- Tükörtojás
- Szalonna tojással
- Rántották
- Kelvirág tojással
- Debreceni rántotta
- Kertész rántotta
- Olasz paradicsommártás (sugo)
- Majonéz: cukor nem kell bele
- Ecetes torma
- Céklás tormamártás
- Öntött saláta (erdélyi étel)
- Uborkasaláta
- Francia uborkasaláta: cukor nem kell bele
- Paradicsomsaláta
- Paprikasaláta
- Sültpaprika-saláta
- Káposztasaláta
- Hordóskáposzta-saláta
- Vitaminsaláta
- Gombasaláta
- Céklasaláta: cukor nem kell bele
- Francia céklasaláta
- Zellersaláta
- Spárgasaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
- Kelbimbósaláta
- Padlizsánsaláta
- Tatár bifsztek
- Kocsonya
- Szárnyaskocsonya
- Halkocsonya
- Hideg fogas
- Szardínia készítése házilag
- Strasszburgi tojás: a libamájkrémet házilag készítsük
- Gombás töltött tojás
- "Gomba" tojásból
- Tojássaláta paradicsommal
- Töltött kovászos uborka
- Töltött paradicsom almával és tormával: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
- Gyors aszpikfőzés
- Habfelfújt: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Habfelfújt (más módon): a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Szilvaöntet: nem kell hozzá cukor
- Baracköntet: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
- Málnaöntet: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel
- Diós rudacskák: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Habcsók (főtt habból): a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Habcsók (hidegen kikavarva): a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Habkifli dióval vagy mandulával: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Gesztenyepüré hamis tejszínhabbal: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Narancshab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Sült alma
- Almapüré: ha szükséges, paleo édesítőt használjunk
- Almahab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Birsalmahab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Málnahab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Barackhab: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Almakrém borral: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Almahab dióval: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Szilvalekvárkrém: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel, de el is maradhat
- Citromkrém vagy -kocsonya: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Almasaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz), de el is maradhat
- Cseresznyés almasaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz), de el is maradhat
- Epersaláta: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Vegyes gyümölcssaláta: a cukor elmaradhat
- Sárgadinnye gyümölcssalátával töltve
- Dinnyesaláta: a cukor elmaradhat
- Aszaltszilva-kompót: a cukor elmaradhat
- Banánsaláta: a cukor elmaradhat
- Eper-, málna-, barack-, ribizli- és meggyfagylalt: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Citromfagylalt: tojásfehérjével készítsük, ne a tejszínnel; a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Habkoszorú és hólabda karácsonyfa-függeléknek: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Diósbomba: a cukrot helyettesítsük paleo édesítővel (xilit vagy méz)
- Hétvezér tokány
- Szüreti pörkölt
- Egyszerű rostonsültek
- Rostonsültek vörös borral
- Mártással ízesített rostonsültek:: a ketchupot helyettesítsd paradicsompürével
- Mártással ízesített oldalas
- Scsebabcsicsi
- Rablóhús
- Roston sült hal
- Szalonnás hal
- Fokhagymás dalmát hal
- Roston sült paradicsom
- Roston sült zöldpaprika
- Roston sült vöröshagyma
- Sült alma