2013. november 9., szombat

Citromtorta fenyőmmagal

Ez egy nagyon finom és egyszerű torta. A citrom frissességet, a fenyőmag pedig különleges ízt kölcsönöz ennek az édességnek. 
A recept korábban megjelent a The Spoon angol nyelvű, letölthető online magazin 3. részében is, Struder-Tüske Veronika gyönyörű fotójával. 


Hozzávalók

30 dkg blansírozott őrölt mandula
16 dkg ghí (tisztított vajzsír) vagy kókuszzsír, olvasztva
6 tojás
8 evőkanál édesítő (én 3 evőkanál xilitet és 5 evőkanál Natviát (sztívia és eritritol keverék) használtam
2 nagy bio citrom reszelt héja
60 ml frissen facsart citromlé (kb. 1 nagy citrom levének felel meg)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fenyőmag (lehet több is)
csipet só

Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Béleljünk ki egy 20 cm átmérőjú piskóta formát sütőpapírral.

Válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval és az édesítővel. Ha a hab már kemény, folyamatos verés közben vékony sugárban adjuk hozzá a citromlevet. 
Keverjük össze a tojások sárgáját és finoman adjuk hozzá a tojáshabhoz. Vigyázzunk, hogy ne törtjük össze a habot.
Keverjük össze az őrölt mandulát, a citromok reszelt héját és a szódabikarbónát, majd a keverék felét finoman adjuk a tojáshabhoz. Öntsük hozzá az olvasztott vajzsírt, majd keverjük bele a maradék őrölt mandulát.

Öntsük a nyers tésztát az előkészített piskóta formába, majd szórjuk meg a fenyőmaggal.
Először 200 C fokon, 15 percig sütjük, majd további 40 percig 180 C fokon, illetve amíg szép aranybarna nem lesz. 
Ne süssük túl, különben a sütemény túlságosan kiszárad. Ez a fajta édesség belül egy kicsit nedves, puha, de nem nyers. 
Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt. 


 Jó étvágyat! :)

Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
Élvezd az ételt úgy, ahogy van. Autoimmun betegeknek a ghí használata nem ajánlott.

13 megjegyzés:

Vera írta...

imádom, az egyik nagy kedvencem lett. :)

zsófi írta...

Szia Alexandra!
Megérkeztünk Sydneybe és próbáljuk felfedezni a boltokat paleo szempontból is. Még nagyon új minden és nem sikerült rájönnöm néhány dologra hogy hol érdemes megvenni. Te honnan szerzed be az alapanyagokat? Internetről rendelsz vagy valami speciális boltból? Ja és eddig sehol nem találtunk normális füstölt kolbászt, zsírszalonnát. Ilyeneket lehet valahol kapni? Köszi előre is
Zsófi

Alexandra írta...

Merre laktok, Zsófi?
Írd meg az email címedet ide: sydneygasztro@gmail.com és válaszolok részletesen.
Üdv Sydneyben :)

Névtelen írta...

Szia Alexandra!
Azt szeretném kérdezni, hogy pavlova tortát nem csináltál még véletlenül eritrittel vagy xilittel? :) Nagyon szeretném kipróbálni, de félek, nem sikerül ezekkel a cukrokkal. Olvastam néhány kudarcról a neten, de túl sok infót nem találtam.
Ágnes

Alexandra írta...

Szia Ágnes!
Igen, csináltam pavlovát, többet is. Kipróbáltam mézzel, xilittel és eritrittel is.
Mézzel és xilittel nem lesz kemény kívül, úgyhogy egyik sem jó.
Eritrittel ropogós lesz, de belül is nagyon kiszárad, köze sincs az igazihoz. Ráadásul jóval kevesebb eritrittel is túl édes.
Nekem egyik sem jött be.

Névtelen írta...

Köszi a választ! Az jutott eszembe, hogy talán úgy megpróbálom, hogy fele kókuszcukor, fele eritrit vagy xilit. Így magasabb lesz ugyan a szénhidráttartalma, de majd kevesebbet eszem belőle. :) Ha egyáltalán sikerül.

Alexandra írta...

Kókuszcukorral szerintem sikerülni fog, bár szerintem nem lesz olyan fehér, mint az eredeti, és inkább eritrittel csináld, mint xilittel.
Viszont a kókuszcukor nem igazán paleo, összetevői alapján csak a sima cukornak felel meg. Az alacsony GI-ja sincs igazolva más forrásokból és a készítése körülményei is problémásak (még nincs elegendő kókuszültetvény, ami kifejezetten a kókuszcukorra állt volna át, ezért a hagyományos ültetvények virágaiból készül a cukor).

Ágnes írta...

Igen, tudom, hogy a kókuszcukor nem paleo, csak nagyon ritkán használom, ahol a karamelles ízét szeretném érezni. Megpróbálom majd minimumra csökkenteni a mennyiségét, és megírom, hogy sikerült. :)

Györgyi írta...

Kedves Alexandra! Az Érezd Magad Jól oldal írójaként neked ajándékozom a Liebster Award vándordíjat! részletekért katt ide: http://erezdmagadjol.hu/2014/07/liebster-award-dij/

Anikó írta...

Szia, baromira tetszik a cikk :)

Unknown írta...

Köszi, Anikó :)
Ez egy nagyon finom sütemény, remélem, hogy kipróbálod :)

Kovács Szandra írta...

Szia Alexandra! Így adventi időszak közben mi is kipróbáltuk a családdal, nagyon szépen köszönjük Neked a receptet, isteni finom volt, még karácsony előtt biztosan megismételjük a sütést még legalább egyszer. :) Köszi!! GYakrabban vissza fogok térni receptötletekért, ne hagyd abba a sütés-főzést! :) http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/2013/11/citromtorta-fenyommagal.html https://hu.flatfy.com/

Névtelen írta...

thank you for sharing dude! visit us >.<

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...