2011. május 7., szombat

Kate és William esküvői tortája

Miután Kate és William végre kimondta a boldogító igent, az újdonsült hercegnő ruháját pedig alaposan kielemeztük, mindenki arra kíváncsi, vajon milyen volt az esküvői torta.

Az első szeletet természetesen William herceg és ifjú felesége Catherine, Cambridge hercegnője szegte meg abból a varázslatos 8 emeletes tortából, mellyel egybekelésüket ünnepelték barátaik és családjuk körében.
Ez az igazi cukrászati mestermű, melyet fehér és krémszínű cukormáz és mintegy 900 törékeny, szintén cukorból készült virág borított, a képgaléria terem központi helyét foglalta el az esküvői fogadás helyszínén, a Buckingham Palotában.

Fiona Cairns, aki a tortát készítette, illetve levezényelte, igencsak kimerült az 5 hétig tartó munkában, mely próbára tette ő és csapata tudását.

Cambridge hercege és hercegnője rajong Fiona gyümölcstortáiért és ezzel nincsenek egyedül: Paul McCartney minden karácsonykor rendel egyet, de jutott már belőlük a Pink Floydnak és a Simply Rednek is.

Az 56 éves Ms Cairns-t, kinek édességeit a Harrods, a Selfridges és a Waitrose is árulja, februárban kérte fel a St James Palota, hogy készítse el William és Kate esküvői tortáját.

„A képgaléria nagyon impozáns terem, hatalmas belmagassággal, ezért azt szerettem volna, ha a torta magára vonja a figyelmet, de nem hivalkodik. Azt hiszem, ezt sikerült elérnünk.” – mondta Ms Cairns, miután az utolsó simításokat is elvégezték a tortán.
„Catherine nem akarta, hogy 7 láb (kb. 2,13 m) magas legyen, és azt sem, hogy vékonyan tornyosuljon. Úgy gondolom, ezt is jól megoldottuk.”
„A terem néhány építészeti eleme a tortán is megjelenik, így például a falakon látható girlandokhoz hasonló díszítés a torta negyedik emeletén köszön vissza. Ehhez rózsákat, makk és borostyán leveleket és almavirág díszítéseket használtunk.”

A menyasszony olyan dekorációt akart, mely Joseph Lambeth technikával készült: ez esetben bonyolult pipa technikát használnak a 3 dimenziós cikornyákhoz, levelekhez, virágokhoz és más díszítő elemekhez.
Kate részletes utasítást adott Ms Cairns-nek arról a 17 fajta virágról és egyéb növényről is, melyeknek a tortán - szimbolikus jelentőségüknél fogva - meg kellett jelenniük; ezt hívják a „virágok nyelvének”.
A torta alapján futó borostyán levelek a házasságot szimbolizálják. Az alsó 3 emeletet kézzel rajzolt csipke, ártatlanságot jelentő margaréták, szegfűk („mosolyogj rám”) és levendulák díszítik.

A Laicestershire-ben élő és dolgozó Ms Cairns eredetileg a saját konyhájából indította vállalkozását, ma pedig már több, mint 50 alkalmazottja van.
„Alig tudom elhinni, hogy sikerült időben befejezni, de mindannyian nagyon örülünk neki. Az esküvőt megelőző két napon át a palotában dolgoztam, hogy a csapatommal felállítsuk a tortát. A legnehezebb rész az volt, amikor Leicestershireből a palotába szállítottuk, mivel aggódtunk, hogy megsérül, aztán még össze is kellett állítanunk.
Nehéz munka volt, de nagyon élveztem. Igazán különleges küldetés volt.”

A cukrászmester természetesen nem fedte fel az összes alapanyagot, de annyit elárult, hogy a tortához az aszalt gyümölcsök széles választékát (többek között több fajta mazsolát), diót, cseresznyét, reszelt narancs- és citromhéjat, francia brandyt, szabadtartású tyúkok tojásait és lisztet használtak.

A cukor gyönyvirágokat Kathryn Boyden, a Buckingham Palota királyi pastry chef-e, valamint kollégája, Jane Fisher sous chef készítette.
„Elakadt a szavam, ez a torta egyszerűen megnémított, és azt hiszem, pontosan ez az, amit a menyasszony akart. Egyszerűen tökéletes!” – mondta Ms Boyden.

A fő torta mellett, kifejezetten William herceg kérésére, volt még egy csokis kekszből készült kisebb torta is, melyet a McVities cég készített a királyi családtól származó recept alapján.

Forrás: Daily Mail Online

Képek: FlickrKépek forrása: Flickr Copyright The British Monarchy

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...