2012. február 2., csütörtök

Stefánia torta (gluténmentes, paleo)

Sokáig vacilláltam, hogy a születésnapomra Eszterházy tortát vagy Dobos tortát készítsek. Nagyon szeretem az Eszterházyt, de nem volt itthon elég dióm, már pedig másodjára mandula helyett dióval akartam elkészíteni. 
A Dobos torta ellen pedig az szólt, hogy nem akartam elkészíteni az egyáltalán nem paleo cukor tetőt, bármennyire is kihívás az elkészítése. 
Végül úgy döntöttem, hogy Stefánia torta lesz - mert mi is a Stefánia? Dobos torta dob nélkül :)


A korábban készített paleo Dobos tortához képest azonban egy kicsit változtattam a recepten, így most azt írom le. Sőt, a krémhez való mennyiség sem lett elegendő (látszik a képeken, hogy nem díszítettem túl a tetejét - azért, mert nem volt elég a krém), de az alábbiakban már a megemelt mennyiségeket adom közzé.


Hozzávalók a krémhez:
6 db tojás
3 kanál édesítő (nálam Natvia, ami stevia és erythritol keveréke), ízlés szerint lehet több
1 teáskanálnyi vanília paszta
15 dkg Lindt 85%-os étcsokoládé
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
30 dkg vaj (szerintem lehet ghí-t is használni, de most is maradtam a vajnál)
egy kevés rum vagy rumaroma

A csokoládét apróra vágtam. A tojásokat összekevertem az édesítővel és a vanília pasztával. Gőzfürdő felett habosra keverem, majd a gőzről levéve beledolgoztam a csokoládét. Amikor a csoki teljesen elolvadt, hozzáadtam a kakaóport és az alkoholt, végül hagytam a krémet lehűlni. 
(Míg a krém hűl, el lehet készíteni a piskótákat). Ezután hozzáadtam a szobahőmérsékletű vajat és habosra kevertem.

Hozzávalók a piskótához (egy 15 cm átmérőjű tortához):
7 db nagy tojás
laponként 1 csipet só
laponként fél teáskanál édesítő (nálam Natvia)
laponként három evőkanál őrölt blansírozott mandula
laponként fél kávéskanál szódabikarbóna

A 7 tortalapot külön-külön sütöttem meg. 

A sütőt előmelegítettem 180 C fokra (az enyém nem hőlégkeveréses). Mivel csak egy darab 15 cm-es tortaformám van, kivágtam két darab 15 cm átmérőjű sütőpapírt és az egyikkel kibéleltem a tortaformát. (Lehet hetet is vágni, de én spóroltam és ezt a két sütőpapírt váltogattam a lapok sütésénél).

Egy darab tojást a kézi mixer segítségével habosra kevertem a fél teáskanálnyi édesítővel, a csipet sóval és a szódabikarbónával , majd egy fakanállal lazán, de alaposan belekevertem az őrölt mandulát.
A sütőben kb. 15 perc alatt sült meg egy lap. Ellenőrizni kell, mert az én sütőm sajnos nem megbízható, nem jól zár.

Amikor az egyik lap megsült, kivettem, félretettem, gyorsan összedobtam a következő tésztát és betoltam a sütőben. Míg az egyik bent volt, az előző hűlt és le lehetett húzni róla a sütőpapírt. 

Amikor a lapok megsültek, egy kis pihentetés után összeállítottam a tortát: a lapokat megkentem a krémmel, majd bevontam a torta oldalát és tetejét is. A torta tetejére holland kakaót szitáltam, az oldalára pedig őrölt mandulát húztam. 








Tejérzékenyeknek:
 
A vajat ki kell váltani valamivel. Megpróbálhatod ghee-vel vagy kókuszolajjal.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 

6 megjegyzés:

Unknown írta...

A csoki tejtartalmára is figyelni kell, ugye? Vagy az étcsokiban egyáltalán nincs?

Amúgy nagyon jól néz ki. Nyamm :)

Alexandra írta...

A 85%-os Lindt-ben nincs tej, se szója. Van ugyan benne cukor, de csak 5 gramm a 10 deka csokiban, ami szerintem igazán elfogadható kompromisszum.

Alexandra írta...

Egyébként étcsokiban is lehet tej.

Unknown írta...

Értem :)

Akkor marad az összetevők olvasása alapvetően. :)

Paleo Család írta...

Boldog születésnapot! A torta mesésen néz ki, csak arra vagyok még kiváncsi, hogy mikor van időd ilyen különlegességeket sütni két gyermek mellett?
Bogyó

Alexandra írta...

@Bogyó:

Köszi :)
Az ilyen különlegességekre csak akkor, amikor a gyerekek már lefeküdtek aludni :)
Igazából csak a tésztát sütöttem meg éjjel, az összeállítást már másnap végeztem, amikor fent voltak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...