2011. szeptember 16., péntek

Gyömbéres körtepite


A recept a Kifőztük magazin 2011. szeptemberi számában jelent meg.
 

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű piteformához):
30 dkg őrölt mandula
3 evőkanál szőlőmagolaj
3 db tojás
1 csapott teáskanál szódabikarbóna

Az őrölt mandulát összekeverjük a szódabikarbónával, majd egy külön edényben a tojásokat kikeverjük a szőlőmagolajjal. A tojásos keveréket hozzáadjuk az őrölt mandulához és jól összegyúrjuk. Két labdát formázunk, 1/3 : 2/3 arányban.

Hozzávalók a töltelékhez:

5-6 db közepes-nagyobb körte, meghámozva, falatnyi kockákra vágva
1 (bio)citrom reszelt héja
1 teáskanálnyi őrölt gyömbér vagy kb. 5 cm hosszú friss gyömbér meghámozva és lereszelve
1/2 teáskanálnyi folyékony stevia
3 teáskanálnyi psillium husk (útifű maghéj)
1 marék mazsola (elhagyható ill. ízlés szerint)
víz

A kockára vágott almát a mazsolával, valamint annyi vízzel, ami épp ellepi, közepes hőmérsékleten feltesszük főni. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a gyömbért és a steviát, majd addig főzzük, amíg a körte meg nem puhul (ne főjön szét!). Ekkor hozzáadjuk az útifű maghéjat és besűrítjük vele a folyadékot. Ha kell, adunk még hozzá vizet.
Levesszük a főzőlapról és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Összeállítás:
A sütőt előmelegítjük kb. 180 C fokra.
A nagyobbik tésztalabdát két réteg sütőpapír között  kb. 31-32 cm átmérőjű körré nyújtjuk Lehúzzuk a felső papírt, majd a tésztát ráborítjuk a piteformára. Szépen eligazítjuk úgy, hogy a tészta mindenhol ráfeküdjön a formára, a hajlatokra és az oldalfalra. A peremről lelógó tésztát leszakítjuk és a kisebbik tésztalabdába dolgozzuk.
Az tölteléket belekanalazzuk a tésztába.
A kisebbik tésztalabdát két réteg sütőpapír között kb. 25-26 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Lehúzzuk a felső papírt, majd a tésztát ráborítjuk a pitére. A lelógó tésztát a peremeknél vigyázva leszaggatjuk. A maradék tésztát felhasználhatjuk díszítésre, de középre ne tegyünk belőle, mert megnehezíti a szeletelést.
A pite tetejét villával óvatosan megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
1 tojássárgáját kikeverünk és megkenjük vele a pite tetejét.
A süteményt kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.


Gyömbér és körte helyett próbáld ki almával és fahéjjal - máris kész a paleo almás pite :)

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon izgalmasan hangzik, ki is próbálom... Csak egy-két kérdés: Az útifűmaghéj mi célt szolgál? Esetleg ki lehet váltani valamivel? (A lányopm allergiás az útifűre. Nem tudom, ugyanarról a növényről van-e szó, de inkább nem reszkíroznék.)

Alexandra írta...

Az útifűmaghéj besűríti a levet, egy kissé zselés állagú lesz. A cukorszirup helyett tettem bele. Helyettesítheted keményítővel.

Névtelen írta...

Köszi! Megpróbálom.
Szép hétvégét!

Wise Lady írta...

Nagyon tuti!

Wise Lady írta...

Módosult a fagyikönyv letöltési linkje erre:
http://abufe.hu/e-book/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...