A recept a Kifőztük magazin 2011. szeptemberi számának 24. oldalán jelent meg.
Hozzávalók (4 adaghoz):
3 db kisebb cékla (vagy 2 db nagyobb, összesen kb. 50
dkg)
1 póréhagyma (csak a fehér része)
1 szál friss rozmaring (kb. 10 cm)
pár szál friss kakukkfű
40 dkg arborio rizs
1 dl fehérbor
1 l meleg alaplé
1 marék dió + egy kevés a tálaláshoz
kecskesajt
ghee vagy vaj
A céklákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és
200 C fokon addig sütjük, amíg meg nem puhulnak. Ez kb. 1,5-2 óra.
Amikor kész, megvárjuk, míg kihűlnek annyira, hogy kézbe
lehessen venni őket. Meghámozzuk és kb. 1 cm-es kockákra vájguk őket. Ehhez a
művelethez érdemes orvosi gumikesztyűt húzni.
A kakukkfű- és a rozmaringleveleket lehúzzuk a szárukról, a
rozmaringot apróra vágjuk.
A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk és egy mozsárban
durvára törjük
A risotto készítéséhez csak akkor állunk neki, amikor a cékla
megsült.
A póréhagymát vékony karikákra vágjuk és egy
fakanálnyi zsiradékban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a friss fűszereket és egy
percig együtt sütjük.
Beleöntjük a rizst, pár percig kavargatjuk, majd hozzáadjuk a
fehérbort. Amikor a rizs magába szívta a bort, hozzámerünk egy merőkanálnyi
alaplevet. Folyamatosan kevergetve mindig akkor adunk hozzá még egy
merőkanállal, amikor az előző adagot már magába szívta, de egy kicsit még
krémes.
A rizs akkor jó, ha egy picit még épp roppan. Ekkor
belekeverjük a kockára vágott céklát és a durvára tört diót.
Tálaláskor minden adag tetejére kecskesajtot teszünk és
megszórjuk dióval.
Tejérzékenyeknek: Sajnos, a kecskesajtot el kell hagynod.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Sajnos, mivel a rizs nem paleo (maximum ritka kompromisszum lehet), ennek az ételnek nincs paleo alternatívája.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Sajnos, mivel a rizs nem paleo (maximum ritka kompromisszum lehet), ennek az ételnek nincs paleo alternatívája.
1 megjegyzés:
Mm... remek. Eszembe jut néhai apósom, aki egyszer a bolti pizzalapra reszelt céklát is rakott (azt hiszem, nyersen), úgy sütötte ki. Hogy fel voltunk háborodva... De akkor még nem volt világkonyha, meg fúzió meg nouvelle cuisine... Most már megenném :-(
Megjegyzés küldése