Ez a recept a Kifőztük magazin 2011. szeptemberi számában jelent meg.
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 db vöröshagyma
kb. 1 liter 100%-os rostos narancslé
olaj / zsiradék a sütéshez
só, bors
friss bébispenót
A sütőtökből kikanalazzuk a magját és egy sütőpapírral kibélelt tepsin betesszük a sütőbe. 180 C fokon addig sütjük, amíg teljesen meg nem puhul (kb. 2 óra, de attól függ, hogy mekkorára van vágva a tök).
A vöröshagymát apóra vágjuk és egy kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk. A sütőtök puha belsejét kikaparjuk és hozzáadjuk a hagymához. Átkeverjük, egy-két percig együtt pirítjuk, majd felöntjük annyi narancslével, hogy krémleves állagú legyen. Egy botmixerrel összeturmixoljuk, majd forralásig főzzük. Sóval és borssal ízlés szerint ízesítjük.
Tálaláskor a tányérokba először bébispenót-leveleket teszünk, majd rámerjük a levest. A tetejét díszíthetjük pirított tökmaggal, pirított napraforgómaggal, parmezánnal vagy pirított sonkadarabokkal.
Variáció 1:
Ha valakinek a leves túl édes, a narancslé egy részét helyettesíthetjük zöldség alaplével. Öntsük fel a sütőtököt annyi alaplével, hogy turmixolható állapotú legyen, majd a maradék folyadék mennyiségét narancslével pótoljuk.
Variáció 2:
Nagyon finom gyömbérrel is. Ekkor egy kb. 20 g friss, megpucolt gyömbért a hagymához kell hozzáreszelni, majd innen folytatni a főzést az eredeti recept szerint.
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése