2011. április 18., hétfő

Hot cross buns, azaz az ausztrál húsvéti zsemlék

Elkészítettem az angolszász vidékeken ismert cross hot buns gluténmentes verzióját, ami a paleo étkezésbe is remekül beleillik. 
Igazából ezeknek a "keresztes buciknak" (ilyen elnevezést találtam a magyar oldalakon) több variációja is létezik. Az enyém most egy egyszerűbb ízvilágú, de hogy valami csavar is legyen a dologban, kakaós kereszttel készült.

Hozzávalók (3 db-hoz):
1 bögre (vagyis 2,5 dl, kb. 10 dkg) hántolt mandulaliszt
1 db tojás
1/4 teáskanál szódabikarbona
1/2 teáskanál almaecet
1/2 marék mazsola
1 teáskanál édesítő (nálam agavé szirup)
1 teáskanál cukrozatlan kakaó

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.
A száraz összetevőket a kakaó kivételével összekeverjük: a mandulalisztet és a szódabikarbonát.
Egy másik edényben a folyékony összetevőket: a tojás, az almaecetet és az agavé szirupot. 
Összeöntjük a két edény tartalmát és jó alaposan elvegyítjük. Beleszórjuk a mazsolát, majd a masszából 3 kis gombócot formálunk és szilikonos muffin formába tesszük őket.  Egy vajkés tompa felét nyomjuk a gombócokba, hogy keresztet kapjunk.
A kakaóport egy kevés vízzel összekeverjük (tejföl állagúra) és a kés hagyta mélyedést követve öntsük a gombócokra. 
Süssük kb. 12 percig, de tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha már nem ragad a tészta a pálcára.







Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon kis csinossak!

Névtelen írta...

Kedves Alexandra!
Arra gondoltam, hogy dupla vagy háromszoros mennyiségből meg lehet tölteni egy kuglófformát. Kis sóval ízesítve, elkészülne a húsvéti kalács. (persze csoki öntet nélkül) Köszönöm a sok receptet, szerintem sokkal többen vagyunk 100 olvasónál. Üdv, Anna

Foodafok írta...

Nagyon szuper kis recept!

GasztroRéka írta...

Kedves Alexandra,
látom, hogy lelkesen készülődsz a Húsvétra.
Térj be hozzám.
Szeretnélek meghívni a húsvéti menüajánló játékra!
A te répatortádat szeretném idén megsütni.:)

Alexandra írta...

@Panna:
Köszi :)

@Anna:
Nagyon jó ötlet! Ki is fogom próbálni :)

@Foodafok:
Köszönöm :)

@Réka:
Köszi a meghívást! Remélem, a répatorta ízleni fog :)

Névtelen írta...

Gyere és nézz be hozzám, egy húsvéti játékra invitállak!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...