2010. május 14., péntek

Kókuszkenyér

Szerda este sütöttem meg ezt a kenyeret - nagyon jó! Könnyű elkészíteni, hamar megvan és még finom is. Szerintem paleosoknak jó alternatíva a lenmagkenyér és a sok muffin helyett.

Hozzávalók:
6 db tojás
1-2 evőkanál méz (én csak 1 teáskanálnyival tettem bele)
3/4 bögre finomra őrölt kókuszliszt
12,5 dkg olvasztott, langyos vaj
1/2 teáskanál só (szerintem ez sok, legközelebb csak egy csipetnyit teszek bele)
1 csapott teáskanányi gluténmentes sütőpor

Keverjük össze a tojásokat a vajjal, a mézzel és a sóval. A kókuszlisztbe vegyítsük el a sütőport jó alaposan, majd az egészet adagoljuk a tojásos masszához. Keverjük ki csomómentesre.
Öntsük a tésztát egy kivajazott, (kókusz)lisztezett formába és 175 C fokon süssük kb. 40 percig.

A forma javasolt mérete 22x12x7,5 cm.

Megjegyzés:
A kenyeret először olvasztott vajjal készítettem és tökéletesen sikerült. Másodszorra viszont nem bajlódtam a felolvasztással, csak puha volt és úgy kevertem a tésztába - egyáltalán nem sikerült olyan szépre, mint első alkalommal. Szóval csak vigyázni, olvasztott vajjal kell a kenyeret készíteni.

A recept a kókuszliszt csomagolásáról származik.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyszerű ötlet, de lehet paleoban enni vajat? Én úgy tudtam, hogy nem.

Alexandra írta...

A vaj csak megtűrt, akár a zab.
Vannak, akik ghee-t készítenek a vajból és úgy használják fel.
Helyettesítheted kókuszzsírral - vagy próbáld ki kacsazsírral :) Ha vaj helyett más zsiradékot vagy olajat használsz, 20%-kal kevesebb kell bele.

Ziti írta...

Szia!
Meg tudnád mondani, hogy milyen kókuszlisztet használtál ehhez a kenyérhez? Finomra őrölt kókuszt vagy valamilyen speciális lisztet. Olvastam egy online cég(www.lowcarbmegastore.com) honlapján kókuszlisztről, de nem tudom, hogy meg merjem-e rendelni, bár jó dolgokat írnak a termékről.
Zita

Alexandra írta...

Így vettem, kókuszlisztként. Nagyon finomra őrölt kókuszt tartalmaz, de szerintem szárazabb is, mint az a fajta őrölt kókusz, amit otthoni körülmények között tudunk előállítani. A bolti változatokban is van különbség az őrlés finomságában, de annak szerintem nincs akkora jelentősége.
Páran már kipróbálták ezt a kenyeret nagyon finom kókuszreszelékkel is, de ha jól emlékszem, volt, aki otthon próbálta finomabbra őrölni.
Jó eredményekről számoltak be.

Névtelen írta...

A bögrékkel bajban vagyok mindig... Mekkora a bögre nálad? Dkg-ban is meg tudod adni a kókuszliszt szükségletet? :) Ha kalácsot szeretnék, használhatom a receptet? (Mondjuk teszek bele mazsolát, fahéjat... vagy mit?) Köszi! Anita

Alexandra írta...

@Anita:
Egy bögre 2,5 dl nálam. Hogy ez hány dkg - na, most direkt a te kedvedért lemértem: kb. 12 dkg.
Igen, ez a recept jó kalácsnak is, csak tegyél bele egy kicsit több édesítőt és kevesebb sót, azon kívül bármit.
Nekem a kedvenc kalács receptem a müzli kenyér.
Remélem, jól sikerül :)

Névtelen írta...

Kedves Alexandra!

Már háromszor sütöttem meg ezt a kókuszkenyeret, de mindhárom másmilyen lett. Az elsőt kávédarálón ledarált kókuszreszelékkel csináltam. Ez finom lett, csak nagyon vajas volt, mintha a reszelék nem vette volna fel rendesen a vajat. A másodikat szintén reszelékből csináltam, gondoltam, újra megsütöm. Ennek az lett a vége, hogy a tojás a sütőforma aljára "leült", és rántottaszerűen sült meg, a felső része pedig tömény kókuszreszelék volt. Ezután vettem direkt kókuszlisztet. Amikor azt összekevertem a vajas tojásokkal, a massza tömör lett, egyáltalán nem volt folyékony, úgy kellett átkanalazni a formába, sülés közben nem váltott alakot, nem emelkedett meg, semmi, csak sült. Ilyenek kell lennie ennek a kenyérnek? Nekem így egy kicsit tömör és száraz volt, de vajjal azért nem rossz. De lehet, hogy valamit elrontottam. Kérlek, írd meg, hogy neked milyen szokott lenni az állaga előtte-utána, még nem adtam fel. :)
Ágnes

Alexandra írta...

@Ágnes:

Jó rég csináltam meg ezt a kenyeret.

Valóban, egy tömörebb tészta az eredmény. Sok függ a tojások méretétől is. Ha nagyon tömör a tészta, érdemes hozzáadni még egy tojást, de ez nem egy nagyon folyós tészta.
A tepsit egy kicsit meg kell ütögetni, hogy a tészta mindent kitöltsön, mert sokat nem változtat az alakján.
Mint fent írtam, az is fontos, hogy a vaj tényleg olvasztott legyen, ne csak puha. Amikor olvasztott vajat használtam, szépen feljött a kenyér, amikor csak puhát, akkor tömör maradt.

Kókuszreszelékből soha nem csináltam, így azzal nincsenek tapasztalataim.

Remélem, hogy tudtam segíteni :)

Névtelen írta...

Köszönöm a választ!
Még kipróbálom úgy is, hogy a liszt egy részét reszelékre cserélem, kíváncsi leszek, úgy milyen lesz a végeredmény. :)

Alexandra írta...

Majd írd meg a tapasztalataidat, én is kíváncsi vagyok az eredményre :)

Névtelen írta...

Jelentem, megcsináltam, nálam ez a tökéletes kókuszkenyér. :)
Végül fele-fele arányban használtam lisztet és reszeléket, így egy nem folyós, de nem is túl sűrű tészta lett az eredmény, ami sülés közben szépen megemelkedett. Nem túl tömör az állaga, nekem így ízlik a legjobban. Azt hiszem, még muffinnak is ki fogom próbálni, csokidarabkákkal. :)
Ágnes

Alexandra írta...

Örülök, hogy nem adtad fel és van egy finom változatod!
Egyszer ki fogom próbálni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...