2012. november 28., szerda

Az igazi banán jégkrém

Tudom, hogy olvasótáborom döntő hányada nem igazán tud mit kezdeni ezzel a poszttal, de itt van az én ausztrál kisebbségem, akiknek nem is jöhetne jobbkor :)
Talán bátor dolog kijelenteni, hogy az "igazi" banán jégkrém, pedig mi is lehetne banánosabb, mint ez?!?
Egyszerű és nagyszerű! Biztos, hogy jól fog esni a karácsonyi hőségben és majd a gyerekek születésnapjára is elkészítem. Meg csak úgy, bármikor :)



Hozzávalók:
banán
jégkrémpálcika
csokoládé öntet (kókuszzsír, kakaópor, édesítő)
kókuszreszelék / durvára vágott dió, mandula, mogyoró / színes cukorkák (nem paleo)

A banánokat négybe vágjuk és mindegyikbe beleszúrunk egy jégkrémpálcikát. Mélyhűtőbe tesszük legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára. Mégjobb, ha mindig tartasz ott néhány darabot, a biztonság kedvéért.
Langyos csokoládéöntetet készítünk és előkészítjük a kókuszreszeléket. A fagyott gyümölcsön gyorsan köt a csoki ezért fontos, hogy minden kéznél legyen, mert gyorsan kell dolgozni. A fagyott banánokat belemártjuk a csokiöntetbe és rögtön utána beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. 
Egyből tálra vagy pohárba tehetjük őket, mert nem fog csöpögni.

Jó étvágyat! :)



Tejérzékenyeknek:  Ha nem házi csokoládé öntetet készítesz, hanem bolti csokit használsz, ügyelj arra, hogy tejmentes legyen.
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
Bolti csokoládé helyett jobban jársz a házi változattal.

4 megjegyzés:

barbibaba írta...

Baromi jó lehet. Hát itthon most se hőség, se banán, úgyhogy maradnak ők a kis kedvenceim: http://ly.my/csoki

Névtelen írta...

Kedves Alexandra!
Leírnád, hogy a csokiöntetnél milyen arányokat használtál?
Köszönöm!
Ágnes

Alexandra írta...

@Ágnes:

Igazából csak szemre és ízre szoktam csinálni, kb így:

Kb. 3 evőkanál kókuszzsír – ha nem folyékony, akkor sem baj, belekaparok kb. ennyi mennyiséget a serpenyőbe. Ha a zsír lágy, persze könnyebb. Nincs jelentősége, hogy púpozott vagy sem, de legyen inkább púpozott. A kókuszzsír nagyon alacsony hőfokon (elektromoson 2-es) felolvasztom. Amikor teljesen folyékony, lehúzom a tűzhelyről és beleteszem a kakaóport.
Kb. 1 evőkanál nem púpozott kakaópor - Holland kakaó a legjobb, a nyers kakaónak nincs elég intenzív íze. Visszeteszem a tűzhelyre, jól összekavarom, csomómentesre. Ha túl áttetsző, vagyis nincs elég csokiöntet kinézete (sűrűségre és színre), akkor teszek még hozzá kakaóport. Ha csomómentes, hozzáadom az édesítőt.
Kb. 1-2 teáskanálnyi méz – lehet más édesítő is, de jobb, ha folyékonyat használunk. Mivel nem forraljuk fel az öntetet, nem forrósodik fel 60 fok fölé, a méz megtartja jó tulajdonságait. Vigyázzunk arra, hogy az öntet csak annyira legyen meleg, hogy az ujjhegyünket beletéve még el bírjuk viselni a hőmérsékletet. Erre szükség van, mert amikor a mézet beletesszük, rendszeresen meg kell kóstolni, hogy elég édes-e. Ha kezdene túlmelegedni, csak lehúzzuk a tűzhelyről. A méz segít egy kicsit folyékonyabbá tenni az öntetet.
Ha véletlenül túl sok kakaópor menne bele és az öntet túl sűrű, tegyél hozzá még kókuszzsírt.

Remélem, ez elég segítség és sikerül elkészíteni.

Névtelen írta...

Köszönöm, mindenképpen kipróbálom! :)
Ágnes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...