Egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyennek látszik. Való igaz, hogy az almarózsák több időt igényeltek, mint amire számítottam, de ettől eltekintve egy egyszerű krémes pitéről van szó.
A sütemény paleosításakor az egyetlen célom az volt, hogy az almarózsákat kipróbáljam, egyebekben (pl. fehérbor a krémben) nem követtem a receptet. Mert miről is van szó? Egy pite alap, valamilyen krém, aminek nem árt a sütés és az almarózsák.
Legyetek ti is ilyen rugalmasak és készítsétek el a ti változatotokat :)
Hozzávalók
Pite (kb. 25-29 cm átmérőjű formához)
20 dkg őrölt mandula
80 ml szőlőmagolaj
csipet só
1 tk édesítő (méz, xilit, stb) elhagyható
1-2 evőkanál hideg víz
A hozzávalókat a víz kivételével összekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy valamennyire összeálljon, egy kicsit gyúrható legyen. Nem lesz nyújtható tészta, ne ijedj meg.
A tésztát a kezünkkel szétterítjük a piteformában úgy, hogy mindenhova jusson, viszonylag egyenletesen. Az oldalakat se felejtsd ki. A 29 cm-es formában olyan vékony tésztát kapsz, mint a képen látható, a 25 cm-es formában egy kicsit vastagabb, de jobban alakítható.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a sütőn kívül hagyjuk kihülni.
Eddig a pontig egy nappal korábban is el lehet készülni.
Krém
4 db tojássárgája
4 ek édesítő (nálam stevia / eritritol keverék, illetve xilit vegyesen)
0,5 liter 40%-os házi mandulatej (20 dkg őrölt mandula és 0,5 l víz keveréke)
1/2 narancs reszelt héja
1/2 tk vanília por (helyettesíthető bármivel: vaníliás cukor, vanília aroma, vanília paszta, stb)
1/2 evőkanál utifű-maghéj
A tojássárgákat az édesítővel gőz fölött habosra keverjük, közben hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a vanília port. A mandulatejet felmelegítjük (kb. 60 fokosra), egy keveset a tojássárgás krémhez keverünk, majd ez utóbbit lassan, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a mandulatejbe.
Alacsony-közepes hőmérsékleten, kb. 10-15 percig folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen, közben a krém szépen sűrűsödik. Amikor már egy jó vanília öntet sűrűségű, hozzáadjuk az utifű-maghéjat és további pár perc folyamatos kevergetés mellett a krém puding állagúra sűrűsödik.
Ügyeljünk arra, hogy a krém soha ne legyen melegebb 70 foknál, különben a tojássárgája kicsapódik.
A krémet a kihült pitetésztába öntjük.
+ 3-4 db nagyobb alma, héjastól
cukrozatlan sárgabarack lekvár (méz is jó)
Az almákat alaposan megmossuk és egy zöldséghámozóval körkörösen szalagokat vágunk belőlük (vagyis nem csak a héját vágjuk le, hanem megyünk bele a húsába). A szalagokból rózsákat formázunk és a krémbe ültetjük őket.
Ez most nagyon egyszerűen hangzik, a valóságban egyáltalán nem az, mert a szalagok össze-vissza törtnek és egyáltalán nem akarnak rózsának kinézni. Nem baj, gyakorlat teszi a mestert :)
Az elkészült almarózsák tetejét megkenjük egy kis sárgabarack lekvárral, majd előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük, illetve amíg az almarózsák szép aranybarnák nem lesznek.
Tálalás előtt hagyjuk kihülni.
Jó étvágyat! :)
A képemen a pite azért olyan sötét színű, mert a tésztát egy nappal korábban előre elkészítettem, de nem vettem ki a sütőből hülni, ezért már aranybarna volt a második sütés előtt. Ízben így sincs semmi baja, nincs megégve, sőt, talán egy kicsit karamellásabb.
A kisfiamnak a rózsák jöttek be a legjobban, azokat a tortáról is lelopkodta :)
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
202 megjegyzés:
«Legrégebbiek ‹Régebbiek 201 – 202 / 202A nevem Nagy Magdolna, Budapestről származom. Szeretném felhasználni a kevés időmet arra, hogy megírjam az interneten azoknak, akiknek valódi kölcsönre van szükségük, hogy ha hitelre van szüksége anélkül, hogy becsapnák, a Patricia Kingsman a megfelelő cég a jelentkezéshez. Matematika és angol tanár vagyok, és megcsaltak. 2 alkalommal egy hamis cégtől, aki hitelezőnek vallja magát, de már nem aggódom, mert Patricia Kingsman már segített nekem, így ha bármihez sürgős kölcsönre van szüksége, ez a cég mosolyogni fog a szemedre én is bemutattam a legtöbb barátomat ennek a cégnek, és csak 2 barátom mondta, hogy kapott már ott kölcsönt, az egyik barátom 75 000,00 eurót kapott, a másik barátom pedig 10 000,00 eurót. így bárki, akinek szüksége van online kölcsönre, jelentkezzen ettől a cégtől, és kétségtelenül boldog lesz, mert ez a cég valóban segítőkész, és Isten továbbra is használni fogja őket a kölcsönre szoruló emberek megsegítésére. Ha online kölcsönre van szüksége, jelentkezzen ettől a cégtől, és vegye fel velük a kapcsolatot ezen a patriciakingsman.loans2016@gmail.com e-mail címen. Üdvözlettel mindenkinek, aki elolvassa az üzeneteimet.
Gyors hitelre van szüksége?
Üdvözlök mindenkit! Hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 € és 500,000 000 € közötti ésszerű 2%-os kamattal, nagyon egyszeru és problémamentes feltételekkel. Ha felkeltettük érdeklodését, kérjük, hagyja üzenetét e-mailben: richardcosmos5@gmail.com
Megjegyzés küldése