2012. november 26., hétfő

Almarózsa torta

Ennek a látványos tortának az ötlete - sajnos - nem tőlem származik, a FB-on osztotta meg valaki. Ott rózsás almás pite néven szerepelt, de átkereszteltem: szerintem ez a név sokkal kifejezőbb.

Egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyennek látszik. Való igaz, hogy az almarózsák több időt igényeltek, mint amire számítottam, de ettől eltekintve egy egyszerű krémes pitéről van szó.
A sütemény paleosításakor az egyetlen célom az volt, hogy az almarózsákat kipróbáljam, egyebekben (pl. fehérbor a krémben) nem követtem a receptet. Mert miről is van szó? Egy pite alap, valamilyen krém, aminek nem árt a sütés és az almarózsák.
Legyetek ti is ilyen rugalmasak és készítsétek el a ti változatotokat :)


Hozzávalók
Pite (kb. 25-29 cm átmérőjű formához)

20 dkg őrölt mandula
80 ml szőlőmagolaj
csipet só
1 tk édesítő (méz, xilit, stb) elhagyható
1-2 evőkanál hideg víz

A hozzávalókat a víz kivételével összekeverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy valamennyire összeálljon, egy kicsit gyúrható legyen. Nem lesz nyújtható tészta, ne ijedj meg.
A tésztát a kezünkkel szétterítjük a piteformában úgy, hogy mindenhova jusson, viszonylag egyenletesen. Az oldalakat se felejtsd ki. A 29 cm-es formában olyan vékony tésztát kapsz, mint a képen látható, a 25 cm-es formában egy kicsit vastagabb, de jobban alakítható.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd a sütőn kívül hagyjuk kihülni.
Eddig a pontig egy nappal korábban is el lehet készülni.

Krém
4 db tojássárgája
4 ek édesítő (nálam stevia / eritritol keverék, illetve xilit vegyesen)
0,5 liter 40%-os házi mandulatej (20 dkg őrölt mandula és 0,5 l víz keveréke)
1/2 narancs reszelt héja
1/2 tk vanília por (helyettesíthető bármivel: vaníliás cukor, vanília aroma, vanília paszta, stb)
1/2 evőkanál utifű-maghéj

A tojássárgákat az édesítővel gőz fölött habosra keverjük, közben hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a vanília port. A mandulatejet felmelegítjük (kb. 60 fokosra), egy keveset a tojássárgás krémhez keverünk, majd ez utóbbit lassan, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a mandulatejbe. 
Alacsony-közepes hőmérsékleten, kb. 10-15 percig folyamatosan kevergetjük, hogy le ne égjen, közben a krém szépen sűrűsödik. Amikor már egy jó vanília öntet sűrűségű, hozzáadjuk az utifű-maghéjat és további pár perc folyamatos kevergetés mellett a krém puding állagúra sűrűsödik. 
Ügyeljünk arra, hogy a krém soha ne legyen melegebb 70 foknál, különben a tojássárgája kicsapódik.
A krémet a kihült pitetésztába öntjük.

+ 3-4 db nagyobb alma, héjastól
cukrozatlan sárgabarack lekvár (méz is jó)

Az almákat alaposan megmossuk és egy zöldséghámozóval körkörösen szalagokat vágunk belőlük (vagyis nem csak a héját vágjuk le, hanem megyünk bele a húsába). A szalagokból rózsákat formázunk és a krémbe ültetjük őket.
Ez most nagyon egyszerűen hangzik, a valóságban egyáltalán nem az, mert a szalagok össze-vissza törtnek és egyáltalán nem akarnak rózsának kinézni. Nem baj, gyakorlat teszi a mestert :)
Az elkészült almarózsák tetejét megkenjük egy kis sárgabarack lekvárral, majd előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük, illetve amíg az almarózsák szép aranybarnák nem lesznek. 

Tálalás előtt hagyjuk kihülni.
Jó étvágyat! :)


A képemen a pite azért olyan sötét színű,  mert a tésztát egy nappal korábban előre elkészítettem, de nem vettem ki a sütőből hülni, ezért már aranybarna volt a második sütés előtt. Ízben így sincs semmi baja, nincs megégve, sőt, talán egy kicsit karamellásabb. 
A kisfiamnak a rózsák jöttek be a legjobban, azokat a tortáról is lelopkodta :)


Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 

202 megjegyzés:

«Legrégebbiek   ‹Régebbiek   201 – 202 / 202
Névtelen írta...

A nevem Nagy Magdolna, Budapestről származom. Szeretném felhasználni a kevés időmet arra, hogy megírjam az interneten azoknak, akiknek valódi kölcsönre van szükségük, hogy ha hitelre van szüksége anélkül, hogy becsapnák, a Patricia Kingsman a megfelelő cég a jelentkezéshez. Matematika és angol tanár vagyok, és megcsaltak. 2 alkalommal egy hamis cégtől, aki hitelezőnek vallja magát, de már nem aggódom, mert Patricia Kingsman már segített nekem, így ha bármihez sürgős kölcsönre van szüksége, ez a cég mosolyogni fog a szemedre én is bemutattam a legtöbb barátomat ennek a cégnek, és csak 2 barátom mondta, hogy kapott már ott kölcsönt, az egyik barátom 75 000,00 eurót kapott, a másik barátom pedig 10 000,00 eurót. így bárki, akinek szüksége van online kölcsönre, jelentkezzen ettől a cégtől, és kétségtelenül boldog lesz, mert ez a cég valóban segítőkész, és Isten továbbra is használni fogja őket a kölcsönre szoruló emberek megsegítésére. Ha online kölcsönre van szüksége, jelentkezzen ettől a cégtől, és vegye fel velük a kapcsolatot ezen a patriciakingsman.loans2016@gmail.com e-mail címen. Üdvözlettel mindenkinek, aki elolvassa az üzeneteimet.

Loan Offer. írta...

Gyors hitelre van szüksége?

Üdvözlök mindenkit! Hitelnyújtási kapacitásunk 2 000 € és 500,000 000 € közötti ésszerű 2%-os kamattal, nagyon egyszeru és problémamentes feltételekkel. Ha felkeltettük érdeklodését, kérjük, hagyja üzenetét e-mailben: richardcosmos5@gmail.com

«Legrégebbiek ‹Régebbiek   201 – 202 / 202   Újabbak› Legújabbak»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...