2012. október 31., szerda

Brassói aprópecsenye

Egyik nagy kedvencem a brassói, amit viszonylag gyakran készítek. Már csak azért is, mert rettenetesen egyszerű és viszonylag gyors. Minden relatív, ugye: egy marhapörkölthöz képest gyors :) Egy salátához képest nem.
A brassói is olyan, mint a pörkölt: lehet róla vitatkozni, hogy hogy készül az igazi, melyik a legjobb. Nekem az a legjobb, ahogy az anyukám készíti, ahhoz szoktam hozzá. Hagymával, mert úgy sűrűbb a szaftja. 


Hozzávalók

1 kg lapocka (vagy comb)*
2 fej vöröshagyma
pár gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál zsír
só, bors

A húst csíkokra / kockákra, a vöröshagymát és a fokhagymát apóra vágjuk.
A hagymát a zsíron megfonnyasztjuk, hozzáadom a fokhagymát, majd beledobom a húst. Addig kevergetem, amíg a hús mindenhol kifehéredik. Ekkor fedővel lefedem a lábast és lejjebb veszem a hőt. 
Kb. 10 perc múlva, amikor már egy kicsi levet ereszt, megszórom őrölt borssal. Kis-közepes hőmérsékleten főzöm kb. egy órán keresztül. Közben rendszeresen rá kell nézni (kb. 10 percenként), megkavarni és ha kell, vízzel pótolni az elfőtt levet. 
1 óra múlva megsózom, maximumra veszem a hőt és fedő nélkül addig főzöm, míg a szaft sűrű nem lesz és a hús egy kis színt kap. 

Hagyományosan a vele együtt főtt sült krumpli jár hozzá, de mi paleo körettel esszük.
Néhány ötlet:

  • répapüré
  • karfiolpüré
  • paszternákpüré
  • sült zellerkockák
  • sült chayote tök kockák

* Mivel nálunk másképp vágják fel az állatokat, mint Magyarországon, a hentesnél csak úgy kérem a húst, hogy lassú főzéshez (for slow cooking). Általában tudni szokták, milyet adjanak. De még jobb, ha hozzátesszük, hogy zsírosat adjon, különben kiszárad a hús :)


 Répapürével

Zöldfűszeres paszternákpürével 

Karfiolpürével

 Sült zellerkockákkal

Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Paleosoknak: 
 Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...