2011. szeptember 27., kedd

Friand


Friand (ejtsd: fríond)


Ez a kicsi, ovális alakú kis sütemény Ausztráliában és Új-Zélandon igazi népszerűségnek örvend. Bár külsőre a muffinhoz hasonlít, nem az: a francia financier nevű, aranyrúd formájú süteménnyel van rokonságban.
Hagyományosan ovál alakú formában sütik (ez nekem egyelőre még nincs) és gyakran adnak hozzá gyümölcsöt, kókuszt, kakaót vagy különböző magokat.
Elméletileg légmentesen zárt dobozban kb. 4 napig tartható el, fagyasztva akár 3 hónapig.
Ezt még soha sem sikerült kipróbálnom...
Az eredeti és a paleo változat receptjét olvasd el a Büfében.


Az alábbiakban bemutatom az eredeti receptet és egy paleo változatot.
 
Hozzávalók (10 db-hoz):
 
Eredeti:
 
15 dkg vaj (igen, ilyen sok!)
9 dkg blansírozott őrölt mandula
4 evőkanál finomliszt
16,5 dkg porcukor, plusz extra a díszítéshez
5 db tojásfehérje
 
Paleo:
 
10 dkg ghee (igen, ilyen sok!)
10 dkg blansírozott őrölt mandula
2 evőkanál édesítő (pl. xylit, xukor zéró, stb), esetleg a díszítéshez porxukor
5 db tojásfehérje
 
A sütőt melegítsük elő 210 C fokra és készítsük elő a formákat. Ha nem szilikonban sütünk, olajozzuk ki őket.
Egy kis nyeles serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a gheet, amíg folyékony nem lesz*. Egyből húzzuk le és tegyük félre hűlni.
Keverjük össze az őrölt mandulát, (a lisztet) és az édesítőt.
Külön edényben keverjük össze a tojásfehérjéket egy villával annyira, hogy összeálljon és kis buborékok kezdjenek benne megjelenni. Nem kell felverni! Adjuk hozzá a mandulakeverékhez, majd öntsük hozzá a gheet (vajat) is.
Öntsük fel a formákat a masszával a három-negyedükig.
A sütő közepébe téve 10 percig süssük a friandokat 210 C fokon, majd vegyük le a hőmérsékletet 180 C fokra és süssük őket további 5 percig. Tűpróbával ellenőrizzük.
A sütőből kivéve legalább 5 percig a formában pihentessük a süteményt, majd kifordíthatjuk őket hűlni.
Tálalás előtt por(x)cukorral díszítjük.
 
*ha az eredeti recept szerint dolgozunk és vajjal, a vajat fel kell forrósítani, amíg a színe mély aranybarna nem lesz. Egyből húzzuk le és tegyük félre hűlni. Állás közben még fog egy kicsit barnulni.

Megjegyzés:
Nagyon fontos, hogy a sütő valóban elérje a megfelelő hőfokot. Ha az nem elég forró a sütő a friandok sápadtak lesznek, ízük pedig nedves és túl vajas.


Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Szívesen megkóstolnám. De kis morci ott valaki hátul :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...