2011. szeptember 14., szerda

Céklás-diós rizottó kecskesajttal


A recept a Kifőztük magazin 2011. szeptemberi számának 24. oldalán jelent meg.


Hozzávalók (4 adaghoz):
 
3 db kisebb cékla (vagy 2 db nagyobb, összesen kb. 50 dkg)
1 póréhagyma (csak a fehér része)
1 szál friss rozmaring (kb. 10 cm)
pár szál friss kakukkfű
40 dkg arborio rizs
1 dl fehérbor
1 l meleg alaplé
1 marék dió + egy kevés a tálaláshoz
kecskesajt
ghee vagy vaj
 
A céklákat megmossuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és 200 C fokon addig sütjük, amíg meg nem puhulnak. Ez kb. 1,5-2 óra.
Amikor kész, megvárjuk, míg kihűlnek annyira, hogy kézbe lehessen venni őket. Meghámozzuk és kb. 1 cm-es kockákra vájguk őket. Ehhez a művelethez érdemes orvosi gumikesztyűt húzni.

A kakukkfű- és a rozmaringleveleket lehúzzuk a szárukról, a rozmaringot apróra vágjuk.
A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk és egy mozsárban durvára törjük

A risotto készítéséhez csak akkor állunk neki, amikor a cékla megsült.
A póréhagymát vékony karikákra vágjuk és egy fakanálnyi zsiradékban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a friss fűszereket és egy percig együtt sütjük.
Beleöntjük a rizst, pár percig kavargatjuk, majd hozzáadjuk a fehérbort. Amikor a rizs magába szívta a bort, hozzámerünk egy merőkanálnyi alaplevet. Folyamatosan kevergetve mindig akkor adunk hozzá még egy merőkanállal, amikor az előző adagot már magába szívta, de egy kicsit még krémes.
A rizs akkor jó, ha egy picit még épp roppan. Ekkor belekeverjük a kockára vágott céklát és a durvára tört diót.

Tálaláskor minden adag tetejére kecskesajtot teszünk és megszórjuk dióval.


Tejérzékenyeknek: Sajnos, a kecskesajtot el kell hagynod.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Sajnos, mivel a rizs nem paleo (maximum ritka kompromisszum lehet), ennek az ételnek nincs paleo alternatívája.

1 megjegyzés:

Zsuzsanna írta...

Mm... remek. Eszembe jut néhai apósom, aki egyszer a bolti pizzalapra reszelt céklát is rakott (azt hiszem, nyersen), úgy sütötte ki. Hogy fel voltunk háborodva... De akkor még nem volt világkonyha, meg fúzió meg nouvelle cuisine... Most már megenném :-(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...