Nem tudom, hogy a makadámia dió mennyire hozzáférhető Magyarországon. Nálunk elég gyakori, hisz őshonos növényről van szó.
Egyszer kaptunk egy egész üveg ropogós makadámia kekszet - hmmmm, nagyon finom volt, de elég édes is. Porcukorba volt forgatva, mint a hókifli.
Ez a sütemény járt a fejemben, amikor elkészítettem ezt a sütit, ami ugyan meg sem közelíti azt (még csak nem is úgy néz ki), de azért finom.
Érdemes kipróbálni más egzotikus diófélével is.
Hozzávalók:
2,5 bögre (= 6,25 dl; kb. 28 dkg) mandulaliszt
1 bögre makadámia dió, durvára vágva
1/2 bögre (= 1,25 dl) szőlőmagolaj
2 teáskanál agavé nektár (vagy más édesítő ízlés szerint)
1 teáskanál vanília esszencia
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál szódabikarbóna
Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat: a mandulalisztet, a makadámia diót, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik tálban a folyékony hozzávalókat: a szőlőmagolajat, az agavét és a vanília esszenciát. A folyékony keveréket hozzáöntjük a szárazhoz és alaposan elkeverjük.
A tésztából hengert formázunk, egy darab sütőpapírba tekerjük, majd betesszük a mélyhűtőbe egy órára vagy amíg meg nem keményedik.
A hűtőből kivéve kicsomagoljuk és egy éles késsel kb. 7 mm vastagságú szeleteket vágunk belőle.
A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsin kb. 7-10 perc alatt kisütjük, vagy amíg szép aranybarnára nem sül.
Fogyasztás előtt várjuk meg, hogy kihűljön. Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
3 megjegyzés:
Finom, ropogós lehetett!
Szeretem én is a házi kekszeket, csak sajnos nekem alig jut belőle.
Lehet kapni makadámia diót, ha nem is a sarki zöldségesnél.
A receptedben a mandulaliszt mennyisége majdnem annyiba kerül, mint a dió. Mind a kettő csak ünnepi süteményekbe kerül.
Jól hangzik... :)
Szuper, Tetszik!
Megjegyzés küldése