2010. október 6., szerda

Piskóta csokiöntettel (glutén-, tej- és cukormentes)

Olvastam Pocak Panna cseresznyés trifle-jét és erről eszembe jutott, hogy el kéne készítenem régi kedvencemet, a csokiöntetes piskótát. Mivel a trifle-höz használt piskóta egyszerűnek tűnt, gondoltam itt az alkalom, hogy kipróbáljam.
A paleo piskóta sajnos nem olyan, mint az igazi (a mandula olajossága miatt nem lesz olyan száraz), de a csokiöntettel.... hmmmm, kit érdekel? ;-)

Hozzávalók a piskótához:
(15 cm-es kerek formához):

10 dkg darált mandula
3 tojásfehérje
1 csipet só
1 evőkanál méz

A tojásfehérjét a sóval és a mézzel jó keményre felverjük és 3 részletben a darált mandulához keverjük. 180 C fokon kb. 15-17 percig sütjük.

Közben elkészítjük a csokiöntetet Michel Roux jól bevált receptje alapján, de ezúttal menta nélkül és csökkentett adagban:

Hozzávalók az öntethez:
3,5 dl rizstej
1 evőkanál méz
5 db tojássárgája*
3 teáskanál cukrozatlan, jó minőségű kakaópor (vagy egy kis étcsoki maradék a pár nappal korábbi sütésből :) )
1 marék mazsola

A tojássárgákat a mézzel habosra keverjük, hogy kifehéredjen, közben a rizstejet majdnem felforraljuk a csokival (vagy  a kakaóporral). Hagyjuk langyosra hűlni, majd fokozatosan a habos tojássárgához keverjük. Alacsony hőmérsékleten feltesszük megint főni, de csak annyira, hogy ne legyen a folyadék 70 C foknál melegebb. Folyamatos kevergetés közben hagyjuk a szószt besűrűsödni. Amikor már kezd sűrűsödni, beletesszük a mazsolát is.

Tálaláskor a piskótát feldaraboljuk és meglocsoljuk a csokiöntettel.




*A hiányzó két tojásfehérjéből egy fenséges biscotti készült, receptje pénteken :)

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

4 megjegyzés:

Hazsuka írta...

Mikor lesz már az a péntek?! A biscotti a gyengénk. Mindenképp legyen rá időd, hogy megcsináld és feltedd! Egyébként a mandulalisz olajtalanított, ezért kicsit szárazabb piskótát lehet belőle csinálni. De éppen ezért néha több tojást is vesz fel, meert szinte magába szívja.

Alexandra írta...

Már elkészült, lassan az utolsó morzsája is elfogy, annyira finom lett :) Pénteken garantáltan fent lesz a receptje.

Nem vagyok abban biztos, hogy az almond flour és az almond meal két különböző dolgot jelentene az angolban. Amit almond meal-ként veszek, az elég száraz az otthoni őrleményhez képest, de nem vagyok tökéletesen megelégedve a belőle sütött piskótával. Finomnak finom, meg alapvetően jó állagú, épp csak nem az a megszokott gabonapiskóta :)
A te mandula piskótád milyen?

Névtelen írta...

Alexandra!

Örömmel látom, hogy kipróbáltad a mandulás piskótát!
Én ponst ellenkezőleg érzek a paleo piskótákkal: örülök,hogy nem olyan száraz és folytós, hanem puha és kissé nedvesebb (ha úgy akarjuk). Nagyon ajánlom, hogy Te darált le a héjas mandulát, amit veszel, ha van rá lehetőséged. Klasszisokkal jobb! :-)

Amúgy nagyon gusztusos!!

Alexandra írta...

Finom is volt, főleg ez a csokiöntet jön be nekem nagyon.
Ma vettem rendes mandulát is, majd kipróbálom milyen, ha magam őrölöm. Elég kényelmes, hogy itt mindenhol lehet kapni őrölt mandulát és igazán jó áron. Őrölt diót ezzel szemben sehol sem láttam még...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...