Sikerrel jártam.
Az eredeti recepthez képest (melyet az Eggs című könyvben találtam) azonban még néhány dolgot változtattam - az alábbi leírásból ki is derül.
Nagyon finom, pikáns krém (öntet) lett az eredmény, melyet a menta frissessége dob fel.
Hozzávalók:
fél liter tej (nálam zabtej)
125 g cukor (nálam összesen 10 csepp stevia)
75 g mentalevél szár nélkül, apróra vágva
6 db tojássárgája
3 teáskanál cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
A tejet (zabtejet) felforrósítjuk (ne forrjon), hozzáadjuk a mentát, majd egyből lehúzzuk a főzőlapról és lefedjük. 10 percig állni hagyjuk. Ha nincs mentád, nyugodtan használj jó minőségű menta gyógyteát (én azt is tettem bele a friss menta mellett).
Közben egy tálban keverd ki a tojássárgákat a cukorral vagy steviával (vagy bármilyen más édesítőszerrel, amit szeretsz, pl. méz, xilit, stb), amíg a keverék kifehéredik. Én 6 csepp steviát csepegtettem bele. Folyamatos keverés közben adj hozzá pár kanál mentás tejet, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek. A tejet szűrd le, majd tedd vissza a főzőlapra. Ismét hevítsd fel a tejet, de ne forrjon (max. 70 C). Folyamatos kevergetés közben öntsd a tejet a kikevert tojássárgájához. Öntsd az egészet egy nyeles szószos serpenyőbe és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett (fakanalat használj) főzd addig a krémet, amíg az öntet vékony réteget hagy a kanál hátulján (steviával nem fog teljesen besűrűsödni!).
Ekkor húzd le a krémet a főzőlapról és hagyd teljesen kihűlni. Időnként keverd meg, hogy ne bőrösödjön be.Mivel zabtejjel a krémnek nincs szép, halványzöld színe, amilyennek lennie kellene, egy kis pohárban kikevertem a kakaóport néhány kanálnyi öntettel, belecsepegtettem 4 csepp steviát, majd az egészet hozzáadtam a kész öntethez.
Én friss bogyós gyümölcsökre öntöttem a krémet, de nagyon finom lehet fagylalttal is. El tudok képzelni egy olyan variációt is, amikor fehércsokit olvasztunk a krémbe (már azoknak, akik nincsenek a cukor ellen).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCGmkHh8Wojtx8YfQGagDxV4cy-KKNd98-JMC5fxUmKQeaHuUoVNQ9td5Yuyo0LySMXD6uG8r9qt3mKz43r3geDi3DGSh6lBVTksObVIU6pdsJ1ClCx2jPx_KsNqUTjLzmcIaPNMVz_vA/s320/Ment%C3%A1s+csokis+angol+kr%C3%A9m+ala+Michel+Roux+008.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzW4Y33FzpnS8n0PJAcaktpazYk8aj0wN_rdPK25adfzQ0JRFzjbux4tsJ_sAvCcqwPEkGnnQRyFx98Hb7KWmxgYROY6l00D4H0cPS85mSk5pQRXh8Lt4mOxxF3Gc7n8y8EMWEUvSQ7yI/s320/Ment%C3%A1s+csokis+angol+kr%C3%A9m+ala+Michel+Roux+003.jpg)
Finom, finom, finom! Garantáltan elkészítem máskor is.
5 megjegyzés:
A tojássárgáját hogy " tartósítod" ? Vagy pont frissen volt kéznél?
Nekem mindig kiszárad még hűtőben is...:(, a macaronok meg a fehérjét eszik csak...
Úgy emlékszem egy napot álltak a hűtőben. Folpackkal zártam le a tálat.
ez egy nagyon szimpatikus öntet! Nálam jöhet a menta, a féjemnek valami mást találok ki ! A recept kb mennyi adag?
Mivel nem magában eszed, csak úgy ráöntöd a gyümölcsre / piskótára / akármire, elég relatív. Nekünk 4 adagra elég volt.
Pár napig a hűtőben is eláll.
@Piszke:
Épp most olvastam egy régi szakácskönyben, hogy a friss tojássárgájára egy tálba téve annyi hideg vizet kell önteni, hogy teljesen ellepje. Így pár napig eltartható.
Megjegyzés küldése