2009. december 30., szerda

Karácsonyi beszámoló

Az első karácsonyunk Zsebivel :)

Karácsony előtt annyira elfoglalt voltam, hogy a blogra már semmi időm nem maradt. Pedig természetesen főztem és csattogtattam a fényképezőgépet.

Zsebi első karácsonyára nagyon készültem. Mivel a tavalyi karácsonyunk elég unalmas volt (anyósoméknál voltunk és még karácsonyfa sem volt :( ), már akkor eldöntöttem, hogy az idei szentestét itthon ünnepeljük. Először úgy volt, hogy cs
ak anyósomék jönnek át. Aztán sogórnőm is meghívatta magát, természetesen az egész családjával. Végül az utolsó pillanatban még 4 fővel bővült a vendégkör. Így összesen 13 emberre kellett főznöm (+ Zsebi volt a tizennegyedik, de neki nem főztem).

A menű.


A főétel kitalálása komoly fejtörést okozott. Férjem családjának szokása pulykát diktál, de ezt végül több ok miatt is elvetettem.
Először is, anyósom mindig ezt csinál és nem ak
artam vele versenyre kelni. Nem mintha az én pulykám nem lenne versenyképes vagy akár jobb, mint az övé, de jobb az összehasonlítgatást elkerülni.
Másodszor, egy héttel karácsony előtt megint pul
ykát sütött.
Harmadszor, 25-ére is pulykát készült sütni.
Negyedszer, mit kezdenék a pulyka maradékáv
al, amikor karácsony másnapján úgysem otthon eszünk? Szerintem a hócipőm is tele lett volna a pulykával, nem csak egy pár napra.
Szóval, pulyka elvetve. Mégis mit? Sokáig kacsában gondolkoztam, de aztán a 4. pont miatt erről is lemondtam. Valami olyasmit szerettem volna készíteni, amit elő lehet készíteni és nem az utolsó pillanatban, ünnepi díszben kell a konyhában kisütni.

Hal! Őszintén szólva, a tengeri dolgok készítésében még kezdőnek számítok, ennek ellenére végül a halra esett a választásom, ezen belül is az arktiszi tőkehalra (angolul: blue-eyed cod).
De ne rohanjuk a közepébe, lássuk a teljes menűt.


Csipegetősnek (fingerfood):
Tökmagos kenyértortácskák creme fraiche-val és füstölt lazaccal, valamint


Nyársolt bocconcino golyók koktél paradicsommal és bazsalikommal.


Előétel:


Főétel:
Batyuban sült arktiszi tőkehal oregánóval és kakukkfűvel
Zöldbabsaláta paradicsommal és csicseriborsóval

Desszert:

Avokádófagylalt és paradicsomfagylalt mentával és ribizlivel

Sütemények:

Mogyorós-mandulás beigli


Panettone


A fotókért elnézést kérek. A nagy szervezésben teljesen elfelejtettem, hogy képeket is kéne csinálnom. Amikor pedig az eszembe jutott, már csak a romokról tudtunk fotókat készíteni - már ha még maradt egyáltalán az ételből valami...

4 megjegyzés:

Éva írta...

Szia, annak a tökmagos kenyértortácskának a receptje nagyon-nagyon érdekelne.

Alexandra írta...

Szia fakanal,
Az a tökmagos kenyértortácska annyira egyszerű, hogy fel sem akartam rakni a receptjét.
Lehet venni azokat az előrecsomagolt, nagyon sötét, sokmagos német kenyereket, abból vettem tökmagosat (van napraforgómagos, meg 3 magos, meg még ki tudja milyen fajta).
3 szeletet megkentem creme fraicheval (egyszerű tejföl is megteszi), egymásra tettem őket, kockákra vágtam, és a tetejükre egy-egy darab "összegyűrt" füstölt lazacot tettem. Szerintem illik még hozzá a kapor, illetve a citromkarika is, de én csak ilyen "kopár" állapotúakat készítettem.
Elég nehéz kockákra vágni, a nagyon éles kés elengedhetetlen.
Kipróbáltam úgy is, hogy előbb kockákra vágtam és utána kentem meg, de azok a darabok nem lettek olyan szépek.

Éva írta...

Köszönöm!:) ki fogom próbálni, majd beszámolok a végeredményről! Tegnap találtam rá a blogodra, nagyon élvezem olvasni!:)

Alexandra írta...

Örülök, hogy tetszik a blogom. Bár több időm lenne rá... a receptek és a fotók hegyekben állnak és publikálásra várnak.
Várom majd a beszámolót :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...