2010. szeptember 15., szerda

Kávézselé csokoládékrémmel

Nos, ez egy olyan édesség, ami ugyan nem sikerült tökéletesen, de nagyon finom lett. Biztosan el fogom készíteni még egyszer és akkor lecserélem a fotókat is.
Az én kudarcomtól függetlenül - amiből csak tanulni lehet, mert egyébként egy végtelenül egyszerű receptről van szó - bátran ajánlom mindenkinek az elkészítését. 

Hozzávalók (8 adaghoz):
3 teáskanál zselatinpor
2 evőkanál meleg víz
2 bögre (= fél liter) erős eszpresszó kávé
1/2 bögre (110 g) cukor* (ld megjegyzéseimet alább!)
25 dkg jó minőségű étcsokoládé** apróra törve
1/4 bögre (kb. 60 ml) Marsala***
1/2 bögre (125 ml) tejszín
1 vaníliarúd vagy annak megfelelő vanília paszta / eszencia
tálaláshoz tejszínhab (kb. fél liter tejszínből)

A zselatint keverd össze a vízzel és tedd félre 5 percre, illetve amíg a por fel nem oldódik. A kávét főzd le, édesítsd (ha kristályos szerkezetű édesítőt pl. cukrot vagy xilitet használsz, közepes hőmérsékleten főzd a kávét addig, amíg a cukor fel nem oldódik), majd keverd bele a feloldódott zselatint. Tedd félre az egészet 20 percre hűlni, majd oszd szét 8 db 2,5 dl-es poharakba. Tedd őket a hűtőbe 1-2 órára. 
Helyezd a csokoládét, a Marsalat és a fél bögre tejszínt egy nyeles serpenyőbe és alacsony hőmérsékleten melegítsd az egészet addig, amíg a csokoládé el nem olvad és az egész krémszerűvé nem válik (kb. 2-3 perc)****. Hagyd a krémet hűlni, majd kanalazd a kávézselékre és tedd vissza a hűtőbe további 20 percre. 
A tejszínhabhoz keverd össze a fél liter tejszínt a vaníliával és verd fel. Vigyázz, nehogy túlverd, mert vaj lesz belőle :)
Díszítsd a kávézselés csokikrémeket tejszínhabbal.

*cukor helyett használhatsz bármilyen édesítőt: mézet, juharszirupot, steviát, xilitet. Ne aggódj a mennyiség átváltása miatt, ízlés szerint használd őket. Javaslom a folyékony édesítőket, azoknál nem kell várni, hogy feloldódjanak és a kávét sem kell extra hőnek kitenni. Én egy kanálnyi juharszirupot használtam.
** javaslom, hogy minél nagyobb kakaótartalmú csokoládét használj, minél kevesebb idegen összetevővel. Én szeretek minimum 85%-os csokoládét használni, amiben a cukor az utolsó helyen áll az összetevők listáján. 
*** A Marsala egy szicíliai édes likőr bor. Használhatsz helyette bármilyen más édes likőr bort vagy kipróbálhatod kávé- vagy mogyorólikőrrel is.
**** Én ennél a lépésnél rontottam el, mert magas volt a hőfok és kicsapódott a zsiradék. Ha biztosra akarsz menni és van fondű készleted, akkor készítsd el a csokikrémet abban. Sokkal könnyebb az állandó alacsony hőmérséklet biztosítása és a csoki felolvasztása. Nekünk nincs mikrónk és a fondű készlet remekül bevált az ilyen műveletekre.



Tejérzékenyeknek: Olyan csokoládét használj, amiben nincs tejszármazék. A csokoládékrémet próbáld meg elkészíteni növényi tejszínnel, de még jobb kókuszkrémmel. A tejszínhabot hagyd el a tetejéről.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Édesítésként használj mézet, xilitet vagy steviát, egyébként vedd figyelembe a tejérzékenyeknek javasoltakat.

1 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon jól hangzik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...