2010. szeptember 24., péntek

Citromos brokkolis tészta

Nagyon gyors ebédnek vagy vacsorának kiválóan megfelel ez az étel. 
Tésztát általában akkor főzök, ha nincs itthon semmilyen hús és épp teljesen ki vagyok fogyva az ötletekből. Ennek ellenére nem eszünk minden nap húst és tészta sem kerül az asztalra minden héten :)

A citrom miatt egy nagyon frissítő, finom étel receptjét mutatom most be, amit csak azért nem csinálok gyakrabban, mert a tészta nem paleo. 
Őszintén szólva, a férjem csak tőlem hallott a paleo életmódról, soha egy cikket nem olvasott el ezzel kapcsolatban (dr Cordain könyvéről már nem is beszélve), ennek ellenére, ha nem paleo ételt teszek az asztalra, azt már szóvá teszi :)

Hozzávalók (4 adaghoz):

40 dkg rövid tészta (pl. penne)
5 dkg vaj vagy egy kevés olaj
3 gerezd fokhagyma, szeletekre vágva
2 kisebb vagy 1 nagy fej brokkoli
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom kifacsart leve
fél bögre (kb. 4 dkg) reszelt parmezán + extra a tálaláshoz
só-bors ízlés szerint

Tedd fel a tésztát lobogó, sós vízben főni kb. 8-10 percig (csomagoláson lévő utasítás szerint) vagy amíg al dente meg nem fő. Közben a brokkolit szedd apró fejekre, a torzsájáról vágd le a fás részt, a maradékot pedig vágd kb. 1 cm-es kockákra. 1 perccel azelőtt, hogy a tészta megfőne, dobd a főzőlevébe a brokkolit is*.
Egy magas peremű nyeles serpenyőben olvaszd fel a vajat és süsd benne a fokhagymát egy percig.
Szűrd le a brokkolis tésztát, öntsd a fokhagymás vajra, add hozzá a citromhéjat, a citromlevet, a parmezánt, jól keverd össze, végül ízesítsd sóval, borssal.
Tálaláskor szórd meg extra parmezánnal.

* Természetesen a brokkolit meg lehet főzni (blansírozni) külön is, de az többlet víz, többlet energia, több mosogatnivaló, ezért én együtt szoktam főzni a tésztával.


Tejérzékenyeknek: Vaj helyett használj olajat. Hosszú érlelésű sajtot elméletileg te is használhatsz.
Glutén érzékenyeknek: Használj gluténmentes tésztát.
Paleosoknak: Sajnos, ennek az ételnek nincs a diétádnak megfelelő változata.

A recept a Donna Hay magazin 2010. augusztus-szeptemberi számából származik.

5 megjegyzés:

Pocak Panna írta...

Hmmm nagyon jól hangzik! Végülis paleo lehet belőle ha a tésztát kihagyjuk és husit rakunk bele, nem? Imádom a brokkolit!!! Nagyon szép!

Alexandra írta...

Hm, igen. El tudom képzelni csíkokra vágott csirkehusival, amit először megsütünk (citromosan) és ahhoz öntjük a brokkolit.

GasztroRéka írta...

Nagyon jó!
Soha nem gondoltam volna, hogy a férfiak igazán szerethetik a brokkolit.
Egyszer elkészítettem DV halas brokkolis tésztáját és a párom csak falta, na ezt is megpróbálom!:)
Anyukám meg ha brokkolit főzök másnap mindig a levét reggelizi.:)
Nekem tetszik az energiatakarékos szemlélet is!:)

Emma írta...

Kedves Alexandra! Mindig nagyon jól érzem magam, ha időm engedi és bekukkantok hozzád. Fogadd szeretettel:) http://gasztroterapia.blogspot.com/2010/09/nahatnahat.html

Alexandra írta...

Nagyon szépen köszönöm, Emma :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...