2010. szeptember 17., péntek

Banános-csokoládés reggeli szelet

Az egyik népszerű blog bejegyzésének hozzászólásai között olvastam Andi ajánlását erről a finom reggeli szeletről, melynek eredeti receptje egy külföldi gasztroblogon található.

A héten el is készítettem és nagyon ízlik az egész családnak.
Bár angolul reggeli szeletnek hívják, én nem vagyok nagy barátságban ezzel a névvel. Számomra fura, ha valaki reggelire édességet eszik, mint például juharszirupos palacsintát, muffint vagy akár az alábbiakban bemutatott szeletet. Igaz, ha belegondolunk, nálunk is kerülhet édes az asztalra lekváros kenyér vagy kakaós csiga, túrós táska formájában :) Mégis, ez más...
Lényeg a lényeg, ez a szelet finom és egészséges. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy más édesítőszert, ami nálam külön jó pontot érdemel. Mégis, inkább nassolásnak vagy egy finom kávé mellé ajánlom, de egy kis energia szeletként a gyerek uzsonnás dobozába is bele lehet tenni.

Hozzávalók:
20 dkg (2 bögre) zabpehely
6 dkg (2/3 bögre) őrölt mandula
3 dkg (1/3 bögre) szárított kókusz reszelék (szigorúan édesítetlen)
1/2 teáskanál só
10 dkg nagyon jó minőségű étcsoki*
1 marék mazsola
4 db puha, kissé túlérett banán (meghámozva kb. 40 dkg összesen)
1/2 teáskanál vanília paszta vagy kivonat
60 ml (1/4 bögre vagyis kb. 2 evőkanálnyi) mandulavaj**

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Két keverőtálra lesz szükséged: az egyikbe a száraz anyagokat, a másikba a nedves anyagokat kell összekeverni. Ez utóbbi tál legyen a nagyobb, mert abba fogod végül az egészet összekotyvasztani.
Száraz anyagok: keverjük össze a zabpelyhet és az őrölt mandulát a kókuszreszelékkel és a sóval. A csokoládét törjük-vágjuk össze olyan apró darabokra, mint  a csoki cseppek és tegyük félre.
A másik edénybe törjük össze a banánokat (ehhez a krumplitörő a legideálisabb szerszám - paleosok, remélem nem dobtátok ki? :) ), majd adjuk hozzá a vaníliát, a mandulavajat** és keverjük össze jó alaposan. 
Öntsük hozzá a száraz keveréket (először csak a felét, majd a maradékot), végül a mazsolát és az összetört csoki is. 
Egy lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát és simítsuk el a tetejét és tegyük a sütőbe. 
Süssük az egészet kb. 25 percit, illetve amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. 
Hagyjuk kihűlni, mielőtt felszeletelnénk. 

Én egy 30x33 cm-es tepsiben sütöttem és elég vékonyra kentem, mert nem volt iránymutatás arra vonatkozóan, hogy milyen vastag is legyen a tészta. Így a szeleteim kb. 6-8 mm-esek lettek. Szerintem nyugodtan lehet egy fele ekkora tepsit venni és úgy vastagabbak lesznek a szeletek.
Vigyázat! Nagyon eteti magát! Ne felejtsük el, hogy attól, hogy nincs benne cukor, még tele van kalóriával :)

* 85% Lindt csokoládét használtam, amiben demerara cukor szerepel az összetevők listáján, ott is az utolsó helyen (vagyis feltételezhetően nagyon kevés cukor van benne). Még ha magas kakaótartalmú csokoládét is használsz, mindig érdemes megnézni az összetevőket. Tapasztalataim szerint óriási a különbség két 85%-os csoki között. A csokoládét ugyanakkor ki is lehet hagyni és helyette (hozzáadott cukor nélküli) aszalt gyümölcsökkel teheted ezt a reggeli szeletet gazdagabbá és finomabbá: pl. aszalt meggy, aszalt áfonya, apróra vágott aszalt szilva vagy sárgabarack, stb. 

**mandulavaj (an: almond butter) helyett kenhető manulát (an: almond spread) használtam. A kettő között a lényegi különbség, hogy az előbbi (általában) mandula, olaj és só (esetleg édesítőszer) keveréke, az utóbbi viszont csak mandulából áll. Találtam azonban olyan receptet is, amiben a mandulavaj ugyanúgy készült, mint a kenhető mandula. Ha nem jutsz hozzá, nyugodtan helyettesítsd kókuszzsírral (= kókuszolaj = kókuszvaj) vagy valamilyen semleges hidegen sajtolt olajjal (mandulaolaj, szőlőmagolaj, stb).



Update (2010. október 3.):
Ma megint elkészítettem a szeletet azzal a változtatással, hogy kihagytam a csokit, helyette 3 marék mazsolát szórtam és megfejeltem még egy kanál mandulavajjal (2 kanál helyett 3). A tepsit is egy kicsit kisebbre cseréltem. Az eredmény nagyon finom lett, szerintem jobb, mint csokival. Mivel egy picit vastagabbak lettek a szeletek, puhább is maradt. Máskor is így fogom csinálni.

Tejérzékenyeknek: Ha raksz bele csokit, figyelj rá, hogy ne legyen benne tejszármazék. Egyébként élvezd az ételt úgy, ahogy van :)
Glutén érzékenyeknek: A zabpehelyben nincs glutén, így nyugodtan élvezd az ételt úgy, ahogy van. Ha azonban a zabpehelytől is tartózkodsz, használj quinoa pelyhet.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

6 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

:) Köszi! Ezt mindenképp elkészítem. Nagyon szereti a párom a banános dolgokat most lesz valami újdonság amivel meglephetem.

Alexandra írta...

Remélem, ízleni fog :)

NyJudit írta...

Na ezt most kipróbálom!! :)
Meg kell említenem, hogy könyékig benne vagy abban, hogy januártól paleo szerint próbálunk étkezni a Kedvesemmel! :) Egyenlőre még csak szokom. A nehézség az, hogy nagyon kicsi ( 10 dkg-s) kiszerelésben találok csak mandulát és nem is olcsó, illetve dió is alig van most valamiért Mo-n...A köretekkel vagyok igazán bajban még, de majd csak kialakul. Van valami jó ötleted a tejföl kiváltására pl rakott zöldségeknél vagy csirkepaprikásnál? :)

NyJudit írta...

Elkészült! Még kicsit langyos, de 2 szeletet máris eltüntettem belőle! :) Nagyon finom, banános :) Tökéletes lesz a reggeli kávé mellé és napközbeni éhség ellen. És egyszerűbb volt, mint az eddig próbált muffinok, szóval nagyon köszönöm a receptet! :)

Alexandra írta...

@Judit:

Örülök, hogy ízlett :)

Úgy tudom, az időjárás nem tett jót a diónak, ezért termett tavaly annyira kevés. A mandula - igen, az sajnos nem olcsó :( Én azért használom elsősorban azt, mert nálunk meg abból van rengeteg, dióból meg alig.

A paleo fórumon a tejföl kiváltására a kókuszkrém krémesebb részét + egy kevés citromlét vagy ecetet javasolják. Soha nem próbáltam, így véleményt nem tudok mondani.

NyJudit írta...

Szia, hát ez totál "alaprecept" lett nálam :) Imádom, hogy nem kell bele édesítő meg spéci cucc!Elkészítettem már úgy, hogy tettem bele kakóport, na azt nem ajánlom senkinek, hülye ötlet volt. Aztán úgy is, hogy mandula helyett szezámmagot, csoki helyett meg aprított aszalt sárgabarackot tettem bele és nagyon finom lett! Azon gondolkodom, hogy kis fahéjjal és aszalt szilvával is ki fogom próbálni :) Viszont tényleg jobb, ha kicsit több zsiradékot adok hozzá. Én 3-4 kanál olvasztott kókuszolajat tettem bele.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...