2010. március 29., hétfő

Mentolos-csokis angol krém a'la Michel Roux

Olyan receptet kerestem, amit könnyű elkészíteni, el tudom használni az összegyűlt 6 (!) tojássárgát és a cukrot steviával pótolhatom.
Sikerrel jártam.
Az eredeti recepthez képest (melyet az Eggs című könyvben találtam) azonban még néhány dolgot változtattam - az alábbi leírásból ki is derül.

Nagyon finom, pikáns krém (öntet) lett az eredmény, melyet a menta frissessége dob fel.

Hozzávalók:
fél liter tej (nálam zabtej)
125 g cukor (nálam összesen 10 csepp stevia)
75 g mentalevél szár nélkül, apróra vágva
6 db tojássárgája
3 teáskanál cukrozatlan, jó minőségű kakaópor

A tejet (zabtejet) felforrósítjuk (ne forrjon), hozzáadjuk a mentát, majd egyből lehúzzuk a főzőlapról és lefedjük. 10 percig állni hagyjuk. Ha nincs mentád, nyugodtan használj jó minőségű menta gyógyteát (én azt is tettem bele a friss menta mellett).
Közben egy tálban keverd ki a tojássárgákat a cukorral vagy steviával (vagy bármilyen más édesítőszerrel, amit szeretsz, pl. méz, xilit, stb), amíg a keverék kifehéredik. Én 6 csepp steviát csepegtettem bele. Folyamatos keverés közben adj hozzá pár kanál mentás tejet, hogy a hőmérsékletek kiegyenlítődjenek. A tejet szűrd le, majd tedd vissza a főzőlapra. Ismét hevítsd fel a tejet, de ne forrjon (max. 70 C). Folyamatos kevergetés közben öntsd a tejet a kikevert tojássárgájához. Öntsd az egészet egy nyeles szószos serpenyőbe és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett (fakanalat használj) főzd addig a krémet, amíg az öntet vékony réteget hagy a kanál hátulján (steviával nem fog teljesen besűrűsödni!).
Ekkor húzd le a krémet a főzőlapról és hagyd teljesen kihűlni. Időnként keverd meg, hogy ne bőrösödjön be.Mivel zabtejjel a krémnek nincs szép, halványzöld színe, amilyennek lennie kellene, egy kis pohárban kikevertem a kakaóport néhány kanálnyi öntettel, belecsepegtettem 4 csepp steviát, majd az egészet hozzáadtam a kész öntethez.

Én friss bogyós gyümölcsökre öntöttem a krémet, de nagyon finom lehet fagylalttal is. El tudok képzelni egy olyan variációt is, amikor fehércsokit olvasztunk a krémbe (már azoknak, akik nincsenek a cukor ellen).



Finom, finom, finom! Garantáltan elkészítem máskor is.

5 megjegyzés:

Piszke írta...

A tojássárgáját hogy " tartósítod" ? Vagy pont frissen volt kéznél?

Nekem mindig kiszárad még hűtőben is...:(, a macaronok meg a fehérjét eszik csak...

Alexandra írta...

Úgy emlékszem egy napot álltak a hűtőben. Folpackkal zártam le a tálat.

Vera írta...

ez egy nagyon szimpatikus öntet! Nálam jöhet a menta, a féjemnek valami mást találok ki ! A recept kb mennyi adag?

Alexandra írta...

Mivel nem magában eszed, csak úgy ráöntöd a gyümölcsre / piskótára / akármire, elég relatív. Nekünk 4 adagra elég volt.
Pár napig a hűtőben is eláll.

Alexandra írta...

@Piszke:

Épp most olvastam egy régi szakácskönyben, hogy a friss tojássárgájára egy tálba téve annyi hideg vizet kell önteni, hogy teljesen ellepje. Így pár napig eltartható.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...