2009. augusztus 5., szerda

Töltött paprika

Azt hinné az ember, hogy az ilyen egyszerű ételt, mint a töltött paprika, bárhol a világon el lehet készíteni. Pedig nem. A legnagyobb gond vele a paprika beszerzése. Itt Ausztráliában ugyanis egyáltalán nincs olyan nagy választék paprikából, mint otthon. Mindenhol ezt a színes, de mindenféle csípősségtől mentes kaliforniai paprikát lehet kapni. Na jó, még van chili paprika is, de az a töltött paprika szempontjából nem számít. Próbáltatok már töltött paprikát készíteni kaliforniaiból? Soha ne kísérletezzetek vele. Nem jó. Én magam még nem követtem el ilyen bűntényt, de az anyósom mindig azzal készíti. Nézzük el neki - nem magyar és csak jót akar.

A kertészeti cégeknél általában lehet kapni olyan paprika tövet, aminek Hot Banana Pepper, más néven Sárga Magyar Wax a neve. Az azért igazán megtisztelő, hogy magyarnak hívják, nem? :) (Erről jut eszembe, azt hiszem, egyszer írnom kellene arról is, milyen magyar termékeket lehet itt kapni, mire lehetünk büszkék). Ebből a fajtából vettünk is néhány tövet, de olyan apró lett az idei (első) termés, hogy örültünk, hogy a mag elfért bennük, nem hogy még egyéb töltelék.
De térjünk vissza a töltött paprikára.

A legutolsó narrabeen-i vásárban sikerült beszereznem egy zacskónyi sárga magyar waxot. Annyira különlegességnek számít itt, hogy 1-1 kg-nyit előre bezacskóztak, hátha úgy veszik. Hát, én vettem. Csak azt sajnálom, hogy 1 zacskónyit és nem többet :(

Így néz ki a Yellow Hungarian Wax. Nem olyan, mint a TV paprika, de legalább van íze.

Tehát. A paprika egy részéből jó adagnyi lecsót készítettem, 4 db-ot azonban félretettem és abból lett a töltött paprika Horváth Ilona alapreceptje alap
ján.

Hozzávalók:

4 db paprika, 15 dkg darálthús (én pulykából csináltam), 4 dkg rizs, 2 ek. olaj, 2 dkg liszt, 1 db sűrítettparadicsom konzerv

A paprikát magházától, ereitől megtisztítjuk. A darálthúst összekeverjük a rizzsel, egy kis sóval-borssal ízesítjük. A paprikákat a húsos töltelékkel lazán megtöltjük, közepére bedugjuk a fakanál nyelét (vagy egyszerűen az ujjunkat), hogy a rizsnek helye legyen a növekedésre. Lábasba rakva annyi forró sós vizet öntünk rá, hogy épp elfedje, beletesszük a paradicsompürét és fedő alatt puhára pároljuk. Az olajból és a lisztből zsemleszínű mártást készítünk, besűrítjük vele a mártást és még 20 percig csendesen főzzük.

A férjem igen elismerően nyilatkozott róla, hogy paprika és paprika között van különbség. A töltött paprikához pedig tényleg IGAZI paprikát kell venni.



Ő is töltött paprika rajongó. Pedig még csak 4 hónapos :)

2 megjegyzés:

Humanka írta...

Szia!

Kepzeld, en a minap tudtam venni igazi magyar tv-paprikat!!! Egeszen meglepodtem,de tenyleg sarga "normalis" paprika volt. Nagy meglepetesemben vettem is rogton belole, meg az ize is ugyanolyan volt, mint otthon. Most mar keresni is fogom ott, es egyszeruen Hungarian Paprika neven fut :)))

Agi (mindenlehetseges-rol)

Alexandra írta...

Ó, de jó neked!!! Itt Sydneyben még soha nem láttam TV paprikát, pedig igazán keresem. Most viszek haza itthonról magot, hátha sikerül tisztességes méretű paprikákat nevelni belőle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...