Nagyon szeretem a répatortát. Emlékszem, amikor megkaptam az első, szívemnek a mai napig kedves szakácskönyvemet, mennyire meglepődtem azon, hogy répatorta nem csak a viccben, hanem a valóságban is létezik. Akkoriban Magyarországon még nem lehetett kapni, de ahogy megjelentek a kis teaházak, úgy jött velük a répatorta is. Amikor csak beültem egy ilyen helyre, mindig azt kértem. Vagy eleve a répatorta miatt mentem oda :)
Nagyon sok receptet kipróbáltam azóta. Nem tudnám megmondani, melyik a legjobb, de az biztos, hogy ez a változat is dobogós. Ezúttal Teresa Cutter szakács receptjét próbáltam ki, akit Ausztráliában az "egészséges szakács" jelzővel illetnek - és nem mellesleg mostanában tért át a paleora.
Hozzávalók
50 dkg
(3 nagy) reszelt répa
3 tojás
2 evőkanál vanília esszencia
2 teáskanál fahéj
½ teáskanál szerecsendió
3 bögre (30 dkg) őrölt mandula
¼ bögre (60 ml) makadámiaolaj (vagy szőlőmagolaj, olívaolaj)
¼ bögre méz vagy 2 evőkanál xilit
1 bögre mazsola (helyettesíthető aszalt szilvával)
2 teáskanál gluténmentes sütőpor
3 tojás
2 evőkanál vanília esszencia
2 teáskanál fahéj
½ teáskanál szerecsendió
3 bögre (30 dkg) őrölt mandula
¼ bögre (60 ml) makadámiaolaj (vagy szőlőmagolaj, olívaolaj)
¼ bögre méz vagy 2 evőkanál xilit
1 bögre mazsola (helyettesíthető aszalt szilvával)
2 teáskanál gluténmentes sütőpor
Melegítsük elő a sütőt 160 C fokra.
Keverjük alaposan össze az összes hozzávalót.
Öntsük a tésztát egy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába.
Süssük 1 – 1½ órán keresztül, illetve tűpróbáig.
Ha szükséges, takarjuk le alufóliával.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni.
Tálaljuk :)
A hűtőben 5 napig is tárolható, de fagyasztani is lehet.
Keverjük alaposan össze az összes hozzávalót.
Öntsük a tésztát egy 20 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába.
Süssük 1 – 1½ órán keresztül, illetve tűpróbáig.
Ha szükséges, takarjuk le alufóliával.
Vegyük ki a sütőből és hagyjuk a formában kihűlni.
Tálaljuk :)
A hűtőben 5 napig is tárolható, de fagyasztani is lehet.
Jó étvágyat :)
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
4 megjegyzés:
Én is nagyon szeretem a répatortát! mákot szoktam még néha hozzákeverni a tésztájához. mi az a narancsárga a fényképen? arra tippelek, hogy ilyen zöldség fajáték gyerekeknek, ez esetben nyilván répa. Sophie is segített a sütésben?
Hehe :D
Igen, az egy fából készült répa, amit egy fa késsel darabokra lehet vágni.
Mindkét gyerek segített :)
En is megsutottem az este. Egy kicsit elegettem, de meg akkor is nagyon finom. ez a kedvenc repartortam mostantol. :) Koszonjuk a receptet! (Veg Kati)
Megsutottem - kicsit ragacsos lett, de naaagyon finom!! Gondolom en hibam, a sutofokot nem neztem Nalad es 175-on kezdtem sutni, csakmikormar kintrol megsult, bentrol meg nem, kapcsoltam kevesebbre - igy nem egethettem el vegul. Legkozelebb mar vigyazok :)
Sutopor helyett egy kiskanal almaecetet tettem bele es a tojasok felvert habjat.
A mandula felet pedig lecsereltem pasztara daralt pecanra es szuper lett!!! koszonom :)
Megjegyzés küldése