Ez a recept most kifejezetten a telet élvező olvasóimnak szól.
Van még otthon almátok? Akkor itt az ideje egy kis almás pitének!
A hideg, fagyos télben nincs is jobb a meleg almás piténél. Hát ha még a gluténmentes vagy tejmentes vagy mindkettő követő diétát követők is fogyaszthatják. Persze, cukormentes és paleo :)
Hozzávalók:
Tészta:
2 bögre mandulaliszt (=
kb. 22 dkg)
2 db tojás, szétválasztva
2 evőkanál szőlőmagolaj
1/2
teáskanál szódabikarbóna
1 (bio)citrom reszelt héja
Töltelék:
4 db
nagyobb alma
1 marék mazsola
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál
stevia
Olvasd tovább a Büfében.
A töltelékkel kezdjük a sütemény elkészítését:
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk. Az egyiket kisebb kockákra vágjuk, a többit lereszeljük. Fazékba tesszük, összekeverjük a mazsolával, a fahéjjal és a steviával, majd közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg a töltelék össze nem esik és a folyadék nagyja el nem párolog.
A sütőt begyújtjuk 180 C fokra.
A mandulalisztet összekeverjük a szódabikarbónával.
A tojásokat szétválasztjuk; a tojássárgákat elkeverjük a szőlőmagolajjal, a tojásfehérjét pedig egy csipet sóval félkeményre verjük. A tojássárgákat lágyan elkeverjük a tojásfehérjehabbal, majd az egészet hozzáöntjük a mandulaliszthez. Egy nem túl kemény, gyúrható tésztát kapunk eredményül.
A tésztát ketté osztjuk: egy részét a tepsibe (formába) tesszük, az ujjainkkal egyenletesen elegyengetjük, majd ráhalmozzuk az almatölteléket. A tészta másik felét két réteg sütőpapír között akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsink (formánk). Lehúzzuk a felső sütőpapírt, a tésztát ráfordítjuk a töltelékre, majd lehúzzuk róla a másik sütőpapírt is. Ha maradt ki tésztánk, azzal díszíthetjük a süti tetejét.
Egy villával megszurkáljuk, betoljuk a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
2012. február 16., csütörtök
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
15 megjegyzés:
Ez nagyon jóó! Almás pite mindig jöhet! :))))
A szőlőmagolajat lehet valamivel helyettesíteni?
Köszönöm előre :D
@Ügyes kezek:
Bármivel, aminek semleges íze van. Talán még a kacsazsír is jó, bár még nem próbáltam. A kókuszolaj is jó lehet, nem biztos, hogy a végén érezni az ízét. Én ezekkel próbálkoznék.
de jó ,hogy megtaláltalak!!!!!!!!!! egy-két hete kezdtünk el paleozni, viszont hiányzott pár rafinált recept! :) köszi szépen!
@Gybogi:
Itt rengeteg rafinált és nem rafinált receptet találsz :)
Sok sikert a paleohoz! :)
Kedves Alexandra
Nagyon guszta ez a süti. És mit nem adnék most egy kis szőlőmagolajért. Remélem, megnéztétek a bejegyzésemben a Donald kacsát a gyermekeddel. Szórakoztató, ugye?
Itt a birsalma szezon!! Az paleo?
@Judit
Igen :)
En most csinaltam rozmaringos birsalmas sutit. Fele volt csak mandula liszt , de gondolom lehet csak abbol is csinalni.
En nagyon imadom magaban, vagy csak parolva is, de azert varom mit muvelsz par szep birsalmaval.
Ja és az április ugye gesztenye-, meg diószedő hónap!
Játékra hívlak, nézz be hozzám! :)
Kedves Alexandra!
Mekkora sütőformában sütötted a pitét?
Nagyon guszta!
Köszi szépen!
Adrienn
@Adrienn:
A tepsi mérete 20x20 cm-es volt.
Remélem, nem szólok túl későn :)
Szia!
Sajnos nem tudom megnyitni az oldalt,ahol le van írva hogyan kell elkészíteni..leírnád kérlek?Címszavakban egyszerűen is megteszi,köszönöm:)
Felraktam a receptet ide is.
Megjegyzés küldése