A recept Segal Viktor: Ízek és formák című új szakácskönyvéből való, mely a Boook Kiadó gondozásában jelent meg.
Hozzávalók a sült tőkehalfiléhez (8 adag):
1,2-1,5 kg friss bőrös atlanti tőkehalfilé
fél dl olívaolaj
1 tk koriandermag
só
frissen őrölt fekete bors
Hozzávalók a
györkérzöldségekhez (8 adag):
35 dkg bébirépa
25 dkg petrezselyemgyökér (nálunk nem lehet kapni, így helyette paszternákot használtam)
25 dkg zellergumó
2 ek barna cukor (nem tartok itthon cukrot, helyette egy kevés mézet használtam)
2 dl narancslé
4 dkg vaj
5 dkg hámozott
napraforgómag
4 ek friss petrezselyem
só
frissen őrölt fekete bors
1. A halhoz a koriandermagot mozsárban durvára törjük. A sütőt 200 fokosra előmelegítjük. A halat bőrével lefelé egy tepsibe tesszük (a bőrre azért
van szükség, hogy megvédje a kiszáradástól a halat, és ezáltal szaftosabb,
puhább legyen a végeredmény). Ráöntjük az olaj háromnegyed részét, sózzuk,
borsozzuk, és megszórjuk koriandermaggal. A halfiléket megfordítjuk, ráöntjük a
maradék olajat, majd 20 percre a sütőbe tesszük. Amikor a bőre már könnyedén
lehúzható, akkor elkészült – lehúzzuk róla az összes bőrt, néhány percig
pihentetjük, majd tálaljuk.
2. A bébirépákat
hosszában félbevágjuk. A petrezselyemgyökeret és a zellergumót megtisztítjuk, 3
x 8 centis hasábokra vágjuk. A napraforgómagot száraz serpenyőben lassú tűzön
megpirítjuk. A petrezselymet durvára vágjuk.
3. A sárgarépát és a
petrezselyemgyökeret egy nagyobb serpenyőbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd
felöntjük négy deci vízzel. Nagy lángon megvárjuk, amíg felforr, ekkor
közepesre mérsékeljük a lángot, és elforraljuk a víz háromnegyedét. Ekkor
hozzáadjuk a zellert, megszórjuk a barna cukorral, ráöntjük a narancslevet, beletesszük
a vajat, és közepes lángon a felére forraljuk a folyadékot és készre pároljuk a
zöldségeket. A tűzről levéve hozzákeverjük a petrezselymet és
a napraforgómagot.
4. Tálaláskor a tányér
közepére tesszük a halat, és mellé halmozzuk a zöldségeket.
Extra:
Lazaccal is készíthető, úgy is kiváló csemege
Tipp 1:
A hal sütését ne kezd el addig, amíg a zöldségek előkészítése
be nem fejeződött. Esetemben a hal már kész volt, miközben még mindig arra
vártam, hogy a zöldségeken lévő folyadék
mennyisége elforrjon.
Tipp 2:
Ha paszternákot használsz, azt a zellerrel együtt tedd a serpenyőbe, mert hamar megfő.
Tejérzékenyeknek: Vaj helyett használj ghee-t.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Vaj csak kompromisszum a paleoban. Helyette használhatsz ghee-t.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Vaj csak kompromisszum a paleoban. Helyette használhatsz ghee-t.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése