2011. október 19., szerda

Banánkenyér

A banánkenyér nagyon népszerű Ausztráliában, így gyakran megtalálható a kávéházak, reggelizőhelyek kínálatában. Én akkor szoktam csinálni, amikor a banánok már egy kicsit puhák, de még sok van belőlük. 
Előfordul, hogy a tésztába beledobok egy marék fagyasztott mandulát is, de ez az alapváltozat kelendőbb. 
Nagyon finom reggelire, ha kenyérpirítóban megpirítjuk a szeleteket és egy kis vajat, lekvárt vagy magkrémet kenünk rá.


Hozzávalók:
30 dkg blansírozott őrölt mandula
70 ml olvadt kókuszzsír
4 db tojás
4 db banán
2 evőkanál édesítő (xylit, méz, agavé, stb.)
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál vanília esszencia
1/2 citrom leve és reszelt héja
1/2 teáskanál szódabikarbóna


A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy 20x10 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Az őrölt mandulát összekeverjük a fahéjjal és a szódabikarbónával. Egy másik tálban összetörjük a banánokat (pl. villával vagy kézi krumplinyomóval), hozzáadjuk a tojásokat, a folyékony kókuszzsírt, a vaníliát, a citrom levét és héját, illetve az édesítőt. Az egészet jó alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a mandulakeveréket. Szépen összedolgozzuk a tésztát és beleöntjük az előkészített tepsibe.
Kb. 50 percig sütjük a süteményt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e. 





Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: 
Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most sül. :) Kíváncsi vagyok, milyen lesz, az illata nagyon jó volt. Ekkora formám nem volt, így két őzgerincben osztottam el a tésztát.

Ágnes

GasztroRéka írta...

Olyan régen tervezem a banánkenyeret. A kókuszzsír micsoda?

Alexandra írta...

@Ági:
Remélem, hogy ízlett :)

@Réka:
Ugyanaz, mint a kókuszolaj vagy kókuszvaj. Szerintem a kókuszzsír elnevezés találóbb.
A kókuszzsír a kókuszból készített növényi olaj. 24 C fokon folyékony, az alatt vajszerű, hidegben pedig kemény.
Nagyon egészséges. A vajat a margarin helyett érdemes inkább ezzel kiváltani.
Magas a füstpontja, ezért sütéshez is kiváló.

Névtelen írta...

Kedves Alexandra! Ma sütöttem meg a banánkenyeredet, és el kell mondanom, nem találok szavakat, annyira finom lett! 10 hónapja paleózom, nemrég fedeztem fel a blogodat. Már nézegetem, mi lesz a következő, amit elkészítek.
A nem paleózó és nagy kritikus férjem rájár a banánkenyérre, annyira ízlik neki :-)
Egészséges, finom, mi kell még...
Minden jót kívánok Neked!
Nóri

Alexandra írta...

Kedves Nóri!
Örülök, hogy ízlik :)

Névtelen írta...

Alexandra, megcsináltam, ez nagyon finom :-) paleo előtti időszakomban próbáltam banános díós kenyeret sütni még kenyérsütőben, katasztrófa lett, így egy időre eltántorodtam. A paleoval azonban imádok sütni-főzni, mert sokkal egyszerűbb minden (nincs a régi érzés, hogy minden recepthez valami tuti hiányzott itthon :-). Ez a banánkenyér pedig szuper!!!
Csak, hogy tökéletes legyen legközelebb, a 180 fok az normál vagy légkeveréses sütőnél értendő? Köszönöm, üdv, Andi

Alexandra írta...

@Andi:

Örülök, hogy ízlett :) Szerintem is nagyon jó kis kenyér ez.
Normál sütőre értendő a 180 fok. Régi sütőm van, nincs rajta légkeveréses funkció.

Névtelen írta...

Hmm, ez Isteni lett!:) Köszönöm a receptet. Nem régóta paleozom, de eddig nem találtam olyan kenyér receptet, ami ízlett volna. Most megtaláltam, köszönöm Neked:D

Anita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...