2011. január 14., péntek

Tojáspörkölt karfiolgyönggyel

Ez egy annyira egyszerű étel, hogy talán bejegyzést sem érdemelne - ha nem merülne fel újra és újra a kezdő paleosok körében, hogy mit egyenek. Főleg akkor, ha egy vegetáriánus paleosról van szól.
Időnként én sem kívánom a húst, saláta helyett pedig meleg ételt akarok enni. Múlt hét vasárnap pont ilyen hangulatban voltam, így ez volt az ebédünk.

A karfiolgyöngy az én elnevezésem - Gitta nyersétel blogján olvastam egyszer a receptet és azóta is szoktam hébe-hóba készíteni. Ő karfiol "rizsnek" hívta, de szerettem volna elkerülni a megtévesztő elnevezést és ez ugrott be.

Hozzávalók: 
10 db kemény tojás
1 fej vöröshagyma
kevés kacsazsír (vagy bármilyen más zsiradék)
pirospaprika

A karfiolgyöngyhöz: 
fél fej karfiol.

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, megpucoljuk és 4-be vágjuk. Elkészítjük a pörkölt alapot: a vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés kacsazsíron aranybarnára pirítjuk. Az sem baj, ha egy kicsit odapörköljük :) Lehúzzuk a főzőlapról, rászórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, visszatesszük a főzőlapra és rögtön hozzáöntjük a feldarabolt tojást. Egy kis melegvizet lehet hozzáönteni, hogy szaftosabb legyen. Ízlés szerint sózzuk. Az egészet pár perc alatt összerottyantyjuk és már kész is. 

A karfiolgyöngyhöz a karfiolról eltávolítjuk a leveleket, rózsákra szedjük és az aprítógépbe dobjuk. 1 perc alatt az egészet apró gyöngyökre aprítjuk és már kész is. 



Pörköltöt rengeteg zöldségből lehet készíteni: cukkiniből, padlizsánból, tökből, stb. 
A rizsgyöngy pedig szinte minden olyan ételhez illik, amihez egyébként főtt rizst adnánk köretnek.

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

7 megjegyzés:

Dió Bisztró írta...

Ez a karfiol megoldás remek!!!
Gratulálok!

NyJudit írta...

Hát ez tök szuper! Köszönöm! Épp ilyesmit kerestem, ami pörkölthöz , szaftos dolgokhoz jó lehet.. :)) ki fogom próbálni. Eddig csak a zellerpürét találtam meg gesztenyéből készült krokettszerűséget. Azokat még nem próbáltam. De ez elég egyszerűnek hangzik, talán még nekem is menni fog :)))

gabi írta...

A karfiolt nem ekll megfőzni?

Alexandra írta...

@Dió Bisztró:
Az érdem nem az enyém, de örülök, ha tetszik :)

@Judit:
Tényleg érdemes megkóstolni, hihetetlenül egyszerű.

@Gabi:
Nem, nem kell megfőzni.

NyJudit írta...

Szia, megtörtént, leteszteltem vörösboros marhapörivel és savanyúságokkal. Jó volt! Pont ez az állag hiányzott.
Azon gondolkoztam, hogy pl töltöttkáposztába jó lehet-e rizs helyett a gombócba? Szerinted?
Most már lassan 1 hónapja, hogy elkezdtük a paleot és igazán csak a sültkrumpli hiányzik.. Akármilyen gyökérzöldséget is próbálok, mindig édeskés lesz. Van valami jó ötleted rá? Már persze ha babák mellett van időd írni :)

Alexandra írta...

@Judit:

Örülök, ha ízlett :)
Én a töltött káposztába inkább zabpelyhet tennék, ha a zab még belefér a kompromisszumotokba. Vagy csak húst :)
A sült krumpli helyett meg érdemes megpróbálni a sült karórépát (más néven vajrépa) vagy a paszternákot.

NyJudit írta...

A zabpehely jó ötlet, köszönöm. Rakott kelt is tervezek a közeljövőben, ott is segíthet :)
A sült paszternákot próbáltam, de édeskés :( Mondjuk sütőben sütöttem meg, bő forró zsiradékban még nem próbáltam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...