2011. január 5., szerda

Kakukkfüves kacsasült borsos eper-cseresznye körettel

Ez az étel volt a karácsony esti főfogás. Én egyébként is nagyon szeretem a gyümölcsöket sósan-fűszeresen elkészíteni, ez az étel pedig különösen ízlett. Ajánlom mindenki figyelmébe, mentsétek el a "nyáron elkészítendő" receptek közé :) Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, garantálom.

Hozzávaló (6 adaghoz):

A kacsához:
6 db kacsamell
friss kakukkfű
só, bors

A körethez:
25 dkg eper, kicsumázva, félbe vágva
frissen őrölt színes bors
kb. 2 evőkanál olivaolaj
25 dkg cseresznye, kimagozva, félbe vágva
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál reszelt narancshéj
fél narancs leve
2 db shallotta hagyma, finomra vágva

A sütőt előmelegítettem 110 C fokra. 
A kacsa bőrös felét bevágtam kockásra, mindkét oldalát sóztam, borsoztam és megszórtam friss kakukkfűvel. Egy serpenyőt felforrósítottam és a kacsákat a bőrös felével lefelé bele helyeztem. Addig sütöttem, amíg a bőr szép, ropogósra nem lett, ekkor megfordítottam őket és a húsos oldalát is sütöttem kb. 1 percig - épp csak hogy színt kapjon.
Ekkor a kacsamelleket áttettem egy tepsibe és 110 C fokon kb. 40-45 percig sütöttem.

A köret elkészítése:
Egy kis tálban keverjük össze a hagymát 1 evőkanálnyi olajjal, a balzsamecettel, a narancslével és a narancshéjjal és tegyük félre.
Keverjük össze az eperdarabokat 1 evőkanálnyi olajjal és szórjuk meg frissen őrölt színesborssal. Grillezzük meg az epret (vagy tegyük olyan serpenyőbe, aminek recés az alja) és süssük kb. fél percig. Öntsük hozzá a cseresznyét és a hagymás öntetet, épp csak forgassuk össze és már kész is. 

A kacsamelleket tálaljuk rukkola salátával és a borsos eper-cseresznye körettel.


A recept a The Australian Women's Weekly 2010 Christmas Classic kiadványából származik.

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

2 megjegyzés:

Ritmus írta...

Utólag is Boldog Új Évet kívánok! Ahogy olvasgatlak, azon gondolkodom, milyen lehet nyárias időben karácsonyozni....Amilyen hideg van itthon, hááát el tudnám viselni :DDD

Alexandra írta...

@Ritmus:
Jóóó! :) Én már igazán élvezem.
Legfőképpen, mert nincs túlevés - a melegben igazán nem kívánsz sok kaját.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...