2010. október 20., szerda

Olivabogyós-rozmaringos majdnem paleo kenyér (glutén-, tej- és cukormentes)

Nagyon finom kenyeret sütöttem a hétvégén! Egy új, gluténmentes receptet próbáltam ki és ez végre ízlett. Ennek ugyanis megfelelően kenyérjellege van, de nem olyan szivacsos szerkezetű, mint a gluténmentes kenyerek általában. Szépen fel is púposodott, ahogy azt kell. 
Sajnos, nem 100 %-ig paleo, mert van benne tapióka liszt, de mi köthetünk, és kötünk is kompromisszumokat.

Hozzávalók:
3/4 bögre mandulavaj (olajosra-krémesre őrölt mandula)
2 evőkanál olíva olaj
3 nagy tojás
1 evőkanál természetes édesítő (pl. agavé nektár, méz, xilit stb)
1/4 bögre hántolt mandulaliszt*
1/4 bögre tapióka liszt (más néven nyílgyökér liszt, an: arrowroot powder)
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 bögre kimagozott, apróra vágott fekete olívabogyó
1 evőkanál finomra vágott friss rozmaring

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. Egy kisebb, téglalap alakú kenyérformát kikenünk pl. szőlőmagolajjal vagy zsírral és megszórjuk mandulaliszttel. Az én tepsim 23x23 cm-es volt, de veszek egy kisebbet és legközelebb abban csinálom. 
Kézi robotmixerrel keverjük össze a mandulavajat az olíva olajjal, adjuk hozzá a tojásokat és az édesítőt. Egy másik tálban keverjük össze a száraz anyagokat: mandulalisztet, tapióka lisztet, sót és a szódabikarbónát. Fokozatosan adagolva adjuk a száraz hozzávalók keverékét a nedves anyagokhoz és alaposan keverjük össze. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott olívabogyókat és a rozmaringot. 
Öntsük a masszát a tepsibe, majd süssük kb. 45 percig a sütő legalacsonyabb rácsán. Egy kés beleszúrásával ellenőrizzük, hogy alaposan átsült-e: ha a kés tisztán jön ki, akkor rendben van.
Én az utolsó 5 percben magasabbra vettem a hőfokot, hogy a kenyér kérge szebb színt kapjon. 
Hagyjuk a kenyeret 1 órát hűlni, mielőtt megszegjük.



* állítólag a hántolatlan mandulaliszt vagy őrlemény nem jó ehhez a kenyérhez, de nem próbáltam, így megerősíteni vagy cáfolni sem tudom. Ha valaki kipróbálja, ossza meg velem a tapasztalatait.

Megjegyzés: 
  • Ausztráliában a grounded almond, az almond meal és az almond flour alatt egy és ugyanazt értenek. Gluténmentes körökben azonban különbséget tesznek e két utolsó között. Míg a grounded almond és az almond meal elméletileg ugyanaz (őrölt mandula), addig az almond flour hántolatlan mandulából készül és a mandula olaj nagy része ki van sajtolva, mielőtt a mandulát finomra őrölnék. Almond flour néven nem fogsz nálunk mandulalisztet találni, helyette keresd a hántolt (blanched) mandula őrleményt (almond meal). Egy kicsit utána kell nézni, mert nem mindenütt kapható. Arról lehet megismerni, hogy a sima almond meal-nek, még ha nem is írják rá, hogy nem hántolt, barnás árnyalata van, míg a hántoltnak (ezt sem biztos, hogy ráírják) nagyon szép, világos drapp árnyalata van. Mint magának a belső héjától megfosztott mandulának.
  • Biztos el fogom még készíteni ezt a kenyeret más ízesítésben is: pl. dióval, napraforgóval, aszalt paradicsommal, stb.
A recept Elana Amsterdam: The Gluten-free Almond Flour Cookbook című szakácskönyvéből származik.

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Nos, a tapiókától függ. Nem tudom, hogy lehet-e valamivel helyettesíteni, esetleg kihagyni... Ha kipróbálod, oszd meg velem is :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki ez a kenyér! Hát a tápiókát nemtom itthon lehet-e kapni,de majd kiötlök valamit és kipróbálom, mert párom a hétvégi tojásrántottájához erősen hiányolja a kenyeret. :-)

Ezt a könyvet pedig meg kell vennem! Jah egyébként, tudsz róla, hogy a Mezei Elmire ki fog adni egy paleo szakácskönyvet itthon?

Alexandra írta...

Szerintem lehet, nyílgyökér liszt néven - Hazsu említette így.
Igen, hallottam Elmira szakácskönyvéről! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...