Maga a leves elég hétköznapi, amit a hozzáadott bébi spenót és a parmezán tesz igazán különlegessé.
Az alábbi tálalásban a kedvenc mona vale-i kávéházamban kóstoltam először (ebédet is kínálnak) és oly annyira ízlett, hogy pár nap múlva itthon is elkészítettem.
Hozzávalók:
1 kisebb fej sütőtök (kb. 2 kg)
1 fej vöröshagyma
kevés vaj vagy olaj vagy valamilyen zsiradék
1 l zöldség alaplé
só, bors
fejenként egy kis marék bébi spenótlevél
reszelt parmezán
A sütőtököt négybe vágom, a magoktól megszabadítom és a sütőben addig sütöm, míg a belseje teljesen puha nem lesz (180 fokon kb. 1-1,5 óra kellett hozzá). Amikor kész van, csak kikaparom a tökhúst egy tálba (jobban mondva lekaparom a héjáról / vagy a héját a húsról :) ) és félreteszem.
Közben a vöröshagymát apróra vágom, egy kevés zsiradékon megdinsztelem.és hozzáadom a sütőtökhúst. Jól összekeverem, majd felöntöm annyi alaplével, hogy épp ellepje. Az egészet összeforralom, majd a főzőlapról levéve botmixerrel pürésítem. Ekkor lehet még egy kis alaplevet hozzáadni, attól függően, mennyire sűrűre szeretnénk a levest készíteni. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd visszatesszük a főzőlapra és még egyszer összeforraljuk.
Tálaláskor minden tányérba teszünk egy kevés spenótlevelet, rámerjük a levest, majd megszórjuk egy kevés reszelt parmezánnal.
Megjegyzés:
- Szerintem ehhez a leveshez a (frissen) finomra reszelt parmezán illik, ami egyből szépen rá is olvad a forró levesre. Tejérzékenyeknek: Vaj helyett használj olajat vagy állati zsiradékot. A hosszú érlelésű kemény sajtok általában elfogadottak e diétában, de a sajtot el is lehet hagyni. Helyette szórj a levesre egy kis pirított tök- vagy napraforgómagot.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
2 megjegyzés:
Alexandra!
Nagyon jól hangzik ez a leves, szerintem ki fogom próbálni!
Egy játékra szeretnélek invitálni, kérlek, hogy a részletekért kukkancs be a blogomba!
Köszönöm a felkérést! :)
Megjegyzés küldése