2010. szeptember 1., szerda

Fűszeres gesztenyepüré szarvasgomba olajos gombaraguval

Nemrég olvasom el Ruth Reichl könyvét, az Egy álruhás étteremkritikus titkos élete-t (Garlic and Sapphires - The Secret Life of a Critic In Disguise).
Nagyon szórakoztató olvasmány, de mai bejegyzésem nem a könyvről fog szólni és még csak nem is egy olyan receptről vagy ételről, ami a könyvben szerepel. 
Viszont ez a könyv adta az ihletet a következő étel elkészítéséhez.


Hozzávalók a fűszeres gesztenyepüréhez:

1/2 liter zöldség alaplé
40 dkg hámozott, tisztított gesztenye (a fagyasztott tökéletesen megfelel)
1 közepes fej vöröshagyma (még jobb a salottahagyma)
1 fakanálnyi vaj
1 gerezd fokhagyma
két ág friss rozmaring
kevés szarvasgomba-olaj
színes bors
2 gerezd narancs

A gesztenyét a zöldség alaplében feltettem főni, majd amikor megpuhult (kb. 5-10 perc), a főzőlevet leszűrtem és félretettem. 
A vöröshagymát finomra vágtam és egy kis vajon üvegesre pirítottam. Amikor majdnem kész volt, belereszeltem a fokhagymát. 1 perc múlva hozzáadtam a gesztenyét és az apróra vágott friss rozmaringleveleket, pár percig főztem, majd hozzáöntöttem a félretett főzőlevet. Az egészet addig főztem, míg be nem sűrűsödött (pár perc).
Az egészet beleöntöttem a turmixgépbe és jó alaposan összeturmixoltam. Közben ízlés szerint sóztam, borsoztam, és belefacsartam két narancsgerezdet.

Hozzávalók a gombaraguhoz:

1+1 fakanálnyi vaj
kevés szőlőmagolaj (mivel ez bírja a magas hőfokot)
1/2 kg friss gomba (legjobb, ha több fajta)
friss rozmaring
friss kakukkfű
friss citromfű
1 dl fehérbor (nálam Sauvignon Blanc)
fél citrom
 
A vajat a szőlőmagolajjal megolvasztottam, majd beletettem a nagyobb darabokra vágott gombát (a kalapját nagyságtól függően általában 4 felé, a szárat egyben hagytam vagy ketté vágtam). Az egészet addig sütöttem, míg a gomba szépen meg nem pirult. Ekkor hozzáadtam még egy kicsi vajat és az apróra vágott friss fűszernövényeket. 1 perc múlva hozzáöntöttem a fehérbort és addig főztem, míg a lé elfőtt. Ekkor meglocsoltam egy fél citrom levével, alaposan összekevertem és le is vettem a serpenyőt a tűzről.


A tányérokon egy körben szétterítettem a fűszeres gesztenyepürét és a tetejére halmoztam a gombát. Szarvasgomba-olajjal finoman megcsepegtettem a gombát és már tálaltam is.







Megjegyzések:
  • négy fajta gombából készítettem a ragút, bár itt sajnos nincs nagy választék.
  • nem egy olcsó étel (nekem $35-ra jött ki az ára úgy, hogy saját fűszernövényeim vannak és ami itthon volt, azt nem számoltam), de el tudom képzelni különleges alkalomkor előétel adagokban tálalva, úgy sokkal több embernek elég (mi ketten és félen mindet megettük vacsorára).
  • érdemes gesztenyeszezonban kipróbálni vagy ha elég nagy kapacitású a mélyhűtőd, akkor a gesztenyét megpucolva lefagyasztani. 
  • A fűszeres gesztenyepürét el tudom képzelni sült halak körítéseként is.

Azt talán mondanom sem kell, hogy nekünk nagyon ízlett az étel :)

Tejérzékenyeknek: Vaj helyett használj olajat.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

5 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Szerintem ez karácsonyra is nagyon jó!:) Én mindig apró gesztenyét kapok ajándékba, azt mindig megsütöm,szerintem órákba telne ha megpucolnám és lefagyasztanám.:)

Alexandra írta...

Ha a gesztenyét pár órára vízbe áztatod vagy 10 percig forralod, akkor könnyen meg lehet pucolni.

Vera írta...

Ez nagyon jól hangzik, sajnos nálunk csak én vagyok gesztenye rajongó... Nem tömény egy picit? Nem tudom miért, de csak egész keveset tudok enni a gesztenyéből, úgy laktat.

Alexandra írta...

@Vera:
Nem, egyáltalán nem tömény. Nem olyan, mint az édes gesztenyepüré, állagában inkább egy jó fajta krumplipürére hasonlít.
Az egész gesztenyéből vagy a püréből én sem tudok sokat enni. Nem tudom miért, de az itteni gesztenye sokkal hamarabb eltelít, mint az otthoni.

Garffyka írta...

Ez nagyon jól hangzik. Félreteszem Karácsonyra, akkor általában van valamilyen gesztenyés étel. Ez most különlegesség lehet a megszokottakhoz képest.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...