2010. szeptember 9., csütörtök

Citromos hal en papillote

Apák napjára* halat sütöttem, de őszintén szólva, van  még mit gyakorolnom. Bajban vagyok az idővel, a sütési hőmérséklettel és a hal nem is maradt egyben, ahogy szerettem volna. 
Mindegy, finom volt, de a megmaradt két szeletettel már nem szerettem volna bajlódni, inkább biztosra menni. Úgyhogy hétfőn el is készítettem ezt a változatot és elégedett voltam. A hal finom lett, omlós, ízekben gazdag. 
A papírban** sütés nagy előnye, hogy ha vendégeket várunk, a csomagokat előre el lehet készíteni, később pedig  15 perc alatt, egyszerre  mindet meg lehet sütni. Nem kell őket melegen tartani vagy attól félni, hogy az első adagok kihűlnek, mire az utolsót kisütjük. 
Bátran ajánlom mindenkinek, kezdőknek és kevés tapasztalattal rendelkezőknek.

Hozzávalók (4 személyre):
4 x 170g fehér húsú hal (én barramundiból készítettem***)
40 g vaj, felkockázva
1 db citrom
1 citrom reszelt héja
2 gerezd fokhagyma
4 szál rozmaring
4 szál kakukkfű
só és bors
+ citrom gerezdek a tálaláshoz

Melegítsd elő a sütőt 200 C fokra. A sütőpapírból vágj le 4 db 40 cm hosszú darabot. Mindegyik közepére bőrrel lefele helyezz 1-1 hal filét. Mindegyik szeletre tégy egy kis vajat, 1-1 szál rozmaringot és kakukkfűt, csorgass rájuk egy-egy negyed gerezd  citromlevet, szórd meg őket a citrom reszelt héjával és a szeletelt vagy reszelt fokhagymával. Ízlés szerint sózd és borsozd őket. 
A papír hosszanti oldalait fogd össze és fentről lefele haladva szépen hajtogasd be őket, majd a csomag két végét is görgesd fel, hogy a sütés közben keletkező lé ne tudjon kifolyni és a gőz is bent maradjon. Végül mindegyik csomagot kösd át szorosan egy madzaggal, hogy ne tudjanak kinyílni.
Helyezd őket egy sütőlapra és süsd őket 15 percig.
Tálaláskor ne felejts el extra citromgerezdeket tálalni.



Tejérzékenyeknek: Vaj helyett használj olívaolajat.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

*Egy szokás, melyben az ausztrálok nem követik az amerikaiakat. Velük ellentétben nem júniusban, hanem szeptember első vasárnapján ünnepeljük Apák Napját.

** Bár korábban sütöttem alufóliában is, és itt a blogomon is található ilyen recept, ma már kerülöm a benne való sütést. Egyes tanulmányok szerint az alufóliában sütött ételeknek, amennyiben azok érintkeznek a fóliával, megnő az alumínium tartalmuk, az alumínium pedig köztudottan mérgező. Ugyanebből az okból kifolyólag kerülni kell az alufóliába való csomagolást és tárolást is.

*** Az a recept, melyet átdolgoztam, eredetileg (australian) snapper filét javasol. A latin neve alapján ez a rózsaszín durbincsnak felel meg. Bármilyen halat választasz, ügyelj arra, hogy a hal ne legyen a túlhalászás miatt veszélyeztetett. Itt ellenőrizheted, mely halak vannak veszélyben.

6 megjegyzés:

Ildy írta...

Ez nagyon finom lehet. Köszi a receptet és a hasznos infókat!

GasztroRéka írta...

Érdekes, amit az alufóliáról írsz, én is szoktam sütni benne.
Anyukám nagyon nem kedveli, kicsit furcsán is néztem rá emiatt.
Ő már magyarázta, hogy a paradicsomot stb. nem szabad belecsomagolni, és gondoltam is, hogy ennek van valami kémiai háttere, de nem gondoltam, hogy sütésnél is gond lehet.
Lassan dietetikusnak is elmehetsz.:)
Apák Napja egyébként, hogy zajlik?
Apukák is kapnak ajándékot?

Alexandra írta...

@Ildy:
Tényleg finom és egyszerű. Szinte elronthatatlan :)

@Réka:
A paradicsom etilén gázt termel, ami elősegíti az érlelést. Ezért is szokták javasolni, hogy ha nem elég érett a paradicsomod, akkor tedd egy papír zacskóba.
Az Apák Napja olyan, mint az Anyák napja, csak virág helyett más ajándékkal. A férjem egy Grand Design dvd-t kapott, a sorozat legújabb részét, mert nagyon szeretjük nézni (szakmai ártalom :) ), illetve egy szobainast, amit itt nem könnyű beszerezni. A hagyományos, fából készültet legalábbis, főleg jó áron :)

GasztroRéka írta...

Biztos élveznék a mi Apukáink is!:)

Wise Lady írta...

Bizony így akármit lehet sütni!
A hallal kapcsolatban én azt vallom, hogy egyszerűen kell készíteni, akkor a legfinomabb. Ez egy tökéletes recept.

Alexandra írta...

@Wise Lady:
Köszönöm :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...