2009. szeptember 29., kedd

Thai-jellegű egytálétel

Ausztráliában rengeteg thai étterem található. Nem véletlenül olyan népszerűek: olcsó, általában mindenki eszik mindenből (egyes elegáns thai éttermekben mindenki magának rendel és nem osztozkodnak, de az úgy nem izgalmas), pontosan látod, hogy mit eszel, ropogósak és frissek a zöldségek. Ja, és nem utolsó sorban, általában finomak az ételek.
Az egyik legjobb thai ételt byron bay-i nyaralásunk során egy eldugott kis falu vegyesboltja-benzinkútja-vendéglőjében ettük :) De azért akad a közelünkben is jó thai, itt, a Narrabeeni Lagúna partján, rálátással a lagúnára.

Az alábbiakban bemutatandó étel nem igazi thai. Ha autentikus thai receptet vársz, akkor csalódni fogsz. Teljesen az én kreációm, ahogy a thai kulinária megihletett.

Az utóbbi pár hétben rákaptam arra, hogy online rendelem meg a bio zöldségeket, gyümölcsöket, meg amit még a virtuális boltban még kapni lehet (pl. svájci túrót, nem homogenizált tejet, stb). Hetente egyszer szállítanak, olcsó a szállítás ($8.50), az ajtó előtt teszik le a friss árut, úgyhogy nem kell cipekedni, kocsiba ülni, ráadásul elégedett vagyuk az árujukkal.
Lehetőség van arra, hogy előre összeállított kollekciókat vásároljunk: zöldséges, gyümölcsös és zöldséges-gyümölcsös mixet. Kipróbáltam ezt is és nekem bejött. Igaz, így kerül a kosárba olyan zöldség is, amit amúgy nem vennék vagy csak ritkán (lehet egyébként cserét kérni), de ennek is meg van a maga előnye.
Hogy miért írom le mindezt? Mert ebből érthető, miért van itthon sokfajta zöldség. Mit csináljak 8 db kelbimbóval? Vagy 10 dkg gombával? Na, az ilyen túl-kevés-ehhez-is-ahhoz-is zöldségekből készítettem az alábbi ételt.
Figyelem! Remek lehetőség a hűtőben kallódó maradék zöldségek elhasználására!

Hozzávalók (2 személyre):
25 dkg csirkemell kockákra vagy csíkokra vágva
szójaszósz

szezámolaj
mindenféle zöldség falatkákra vágva pl:
sütőtök, spárga, gomba, karfiol, kelbimbó, paprika, fél lilahagyma
kesudió (elhagyható, de én imádom és a thai konyha is szereti használni)

A csirkemell kockákat jól meglocsoltam szójaszósszal, hogy miközben a zöldségeket feldaraboltam, a husinak legyen ideje jól magába szívni a szószt.
A sütőtökből vágtam egy szeletet, meghámoztam és kockákra vágtam. A gombakalapokat négybe vágtam. A paprikát kisebb csíkokra vágtam. A karfiolt kisebb rózsákra törtem. A spárgát kb. 4 cm-es falatkákra daraboltam. A kelbimbót félbe vágtam. A lilahagymát szélesebb (kb. 0,5cm) csíkokra vágtam.

A szezámolajat jól felhevítettem és beleöntöttem a szójaszószos csirkemellet, a szósszal együtt. Amikor a húsnak szép színe lett (ott kell állni mellette és kavargatni), beleöntöttem a zöldségeket. Folyamatosan kavargattam, hogy sehol se égjen oda, illetve minden megsüljön. Amikorra a sütőtök szépen megpuhul, általában a többi is. A karfiolt érdemes megkóstolni, hogy jó-e (ha már nem nyers, de szépen roppan a fogaid között, akkor jó). Az utolsó egy percben hozzádobtam a kesudiót, azzal is összekevertem és már kész is lett a nagy mű.
Rizzsel tálaltam.

Tényleg finom lett. Nem kell hozzá semmilyen fűszer, só vagy bors. Ha szükségesnek érzed, menet közben lehet még hozzáönteni egy kis szezámolajat, vagy ha kell, egy kis vizet és fedő alatt párolni. Ne sokáig, mert a lényeg, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak.
A mai ebédre is thai-jellegűt főztem, abba ment cukorborsó (héjastól, egybe), negyedekbe tört hosszúbab és brokkoli is, de elmaradt a paprika és a kelbimbó. Jázmin rizs helyett pedig barnarizzsel készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...