A következő desszerttel a mai napunkat édesítettem meg. Az eredeti receptet, melyet az ABC Delicious 2009. júniusi számában találtam, annyival módosítottam, hogy a tejet rizstejjel helyettesítettem. Sajnos kisfiamnak tehéntejfehérje allergiája van, ezért szigorú tejtermékmentes diétát kell tartanom (a tehéntejfehérje az anyatejen keresztül is átjut a csecsemő szervezetébe).
Ami miatt ez a recept különösen tetszik, hogy nincs benne tejszín, a végeredmény mégis nagyon krémes, mintha lenne benne. A rózsavíz pedig igazi különlegességgé teszi!
Hozzávalók (4 személyre):
1 liter tej, + 1 evőkanálnyi (nálam rizstej)
110g arborio rizs
1 evőkanál méz vagy juharszirup (az eredeti recept szerint 2 evőkanál cukor)
fél evőkanál vanília kivonat (paszta)
1 evőkanál rózsavíz
1 evőkanál kukoricaliszt
piros színű lekvár a tálaláshoz (én málnát és cseresznyét találtam itthon)
Közepes hőmérsékleten melegítsd fel a tejet és benne a rizst, folyamatosan kevergetve, egy kicsivel forráspont alattig. Ekkor állítsd alacsonyra a hőmérsékletet, csendesen főzd tovább, időnként megkevergetve, kb 30-40 percig, míg a rizs megpuhul. Ekkor add a mézet vagy juharszirupot (vagy cukrot), a vanília kivonatot és a rózsavizet a rizshez. A kukoricalisztet keverd össze egy kanál tejjel csomómentesen, öntsd a rizshez, majd továbbra is alacsony hőmérsékleten kevergesd 1-2 percig, amíg a puding egy kicsit besűrűsödik.
Oszd szét a rizst kelyhekbe és tálald meleg lekvárral.
Megjegyzem, hogy az eredeti recept neve Görög rizspuding. De én kétlem, hogy ez tényleg görög lenne... Ettől függetlenül nagyon finom desszert.
2009. július 7., kedd
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése