2011. január 10., hétfő

Vanília fagylalt áfonyaöntettel (glutén-, tej és cukormentes, paleo)

Egy újabb fagylalt változat, hogy kibírjuk a sydney-i hőséget.

Hozzávalók:
4 dl kókuszkrém (1 db konzerv)
5 db tojássárgája
1 teáskanálnyi vanília paszta
1 evőkanál agavé szirup (vagy bármilyen más édesítő)
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
20 dkg fagyasztott áfonya
1 dl almalé vagy 1 evőkanál sűrített almalé és 1 dl melegvíz

A kókuszkrémet megmelegítjük. Az áfonyát az almalével felforraljuk, botmixerrel pürésítjük, majd egy kis lyukú szűrőn átszűrjük. Ha túl folyékonynak ítéljük, vissza lehet tenni a főzőlapra és addig forraljuk, amíg eléggé be nem sűrűsödik. 
A tojássárgákat a vanília pasztával, a reszelt citromhéjjal és az 1 kanálnyi édesítővel gőz fölött folyamatosan keverve felverjük, hozzáöntjük a meleg (de nem forró) kókuszkrémet és kb. 1 perc alatt besűrítjük. Hideg fürdőben lehűtjük a krémet, majd fagylatgépben 20 perc alatt fagylaltosítjuk. Amikor kész van, egy műanyag edénybe töltjük a fagylaltot, majd csigavonalban ráöntjük az áfonyaöntetet. Egy kanállal vagy késsel 8-ast rajzolva összekeverjük az öntetet a krémmel - nem nagyon, csak annyira, hogy az öntet márványosan fagyjon bele a fagyiba.

Tálalás előtt legalább 1 órával vegyük ki a fagyit a mélyhűtőből, hogy adagolható állagúra olvadjon.


Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

1 megjegyzés:

Ami írta...

Ez nagyon ott van! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...