2011. január 7., péntek

Csokoládé fagylalt csoki darabokkal (glutén-, tej- és cukormentes, paleo)

Abban a hőségben, ami most van, az ember tényleg nagyon kívánja a fagylaltot. 
El is csábulnék egy-egy tömény cukros, adalékos jégkrémre az utcán, ha nem lenne ott a kisfiam, akinek példát kell mutatnom, így inkább itthon készítettem el a jégkrém egészséges változatát, amiből már ő is ehet. Egyébként is hamar megvan és még nagyon finom is - épp csak a hűtőnket kell már végre lecserélni, hogy megfelelő méretű legyen a mélyhűtőrész. Előbb-utóbb ez is megtörténik :)

Hozzávalók:
4 dl kókuszkrém (1 db konzerv)
5 db tojássárgája
1 evőkanál agavé szirup (vagy bármilyen más édesítőszer, a lényeg, hogy kevés legyen)
10 dkg Lindt 85%-os étcsokoládé* megolvasztva (amit főzés közben keverünk a fagyiba)
5 dkg Lindt 85%-os étcsokoládé lereszelve
5 dkg Lindt 85%-os étcsokoládé megolvasztva(amit a végén adunk a fagyihoz)

A kókuszkrémet megmelegítjük. A tojássárgákhoz hozzáadjuk az édesítőszert, és gőz fölött habosra verjük (kb. 10 perc). Hozzáadjuk a kókuszkrémet és folyamatosan keverve-habosítva besűrítjük a krémet (újabb 10 perc). Ekkor hozzáöntjük a megolvasztott, de nem forró 10 dkg étcsokoládét és jól elvegyítjük. Még 5 percig főzzük így a krémet, majd a tálat hidegvízbe téve lehűtjük. 
A lehűlt krémet fagylaltgépbe öntjük és 20 perc alatt fagylaltosítjuk. Öntsük a fagyit egy műanyag edénybe, keverjük hozzá a reszelt csokit, majd kis adagokban csurgatva öntsük hozzá az 5 dkg olvasztott csokit. A csoki egyből meg fog dermedni benne, de ahogy keverjük, úgy darabokra törik.
A kész fagylaltot fogyasztás előtt kb. 1 órával érdemes kivenni a mélyhűtőből, hogy megfelelő állagúra olvadjon.



*Azért ajánlom kifejezetten a Lindt 85%-os étcsokit, mert a 10 dkg csokoládéban összesen 5 g cukor van, ami - szerintem - elfogadható kompromisszum. Ebben a csokiban nincs tejtermék sem és elég világosak az összetevői. Mindig nézd meg a csokoládé összetevőit!

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó, már nagyon rég tervezem, hogy csinálok paleos fagyit, nagyon ki vagyok már hegyezve rá!
Nagyon klassz, hogy ilyen erős vagy és példát tudsz mutatni a kisfiadnak, nagyon tisztelnivaló!

Alexandra írta...

@Panna:

Örülök, ha tetszik :) Szerintem az alap nagyon jó és ugyanúgy rengeteg ízben el lehet készíteni, mint a hagyományos tejes-tejszínes fagyikat.

Igen, próbálok erős lenni és példát mutatni neki, mert ugye mindent meg akar kóstolni, amit mi is eszünk és egyelőre annyira jól megy minden, jól eszik és az édességekért sincs megveszve, hogy szeretném, ha ez így is maradna.

Névtelen írta...

Hát igen, most kell erősnek lenni, mert most kialakul az ízlés és az meghatározó lesz egy életre! Remélem én is ilyen erős leszek, ha eljön az időm. :-)))
Figyi, szerinted a csokoládé mennyire paleo?

Alexandra írta...

@Panna:
Szigorúan nézve a csoki nem paleo, ha van benne cukor. A Lindt 85%-os csokiban 5g (nem finomított) cukor van, ami 1 teáskanálnyinak felel meg. Tekintve, hogy az ezzel a csokival készült édességeim több adagnak készülnek, számomra ez egy elfogadható kompromisszum, mert az egy adagra eső cukormennyiség szerintem elenyésző. A másik pedig, hogy nem eszünk csokit minden nap, de még minden héten sem.
Ha kapnék a környéken 99%-os Lindt, biztos kipróbálnám, bár azt is édesíteni kellene valamivel. Nem tudom, hogy bármelyik más édesítő alternatíva jobb lenne-e, mint elfogadni ezt az 5g-ot...
Ezen az étcsokin kívül nem veszek semmi mást, amiben cukor lenne.

Névtelen írta...

Egyetértek Veled. Habár én 70%-os csokit használok, nagyon ritkán, azért megérzem (a bőrömön lászik) h van benne cukor, sztem én is ki fogom próbálni a 85%-osat, bár én is csak ritkán, mint Te.
Igen, a 99%-os biztos nagyon király, de úgyis kéne édesíteni valamivel, azért az már baromira keserű...persze finom,de keserű. Hát ez van.
Már régóta agyaltam rajta, mert más paleos blogon is olvastam csokit...de akkor megnyugodtam. :-)
Kipróbálom a receptet nagyon hamarosan!!! :-)

Kri írta...

Uramisten, ez nagyon jó lesz. Most raktam be a fagyasztóba (sajnos fagyigépem nincs, manuálisan fog készülni) :), de hát... nem csekély önuralom kellett, hogy ne egyem meg a krémet leveseskanállal...

Nagyon köszönöm a receptet!

Krisztina

Kri írta...

Jelentem, elkészült, megkóstoltuk... a fagyit is leveseskanállal ettük. :) Brutáljó.

Alexandra írta...

@Krisztina:

Örülök, hogy ízlett :)
A napokban igyekszem feltenni a kókuszos fagyi receptjét is, szerintem az is ízleni fog :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...