2010. december 3., péntek

Karácsonyi fagylalt (tej- és cukormentes, paleo)

Édes és Keserű Fűszeres teje megihletett.
Miközben Európa-szerte kezdődnek a havazások, nálunk lassan nyár van, így ha innék is tejet, akkor sem kívánnám a nagy melegben. Pedig az említett ital a finom fűszereivel igen csak csábítóan hangzik.

Vasárnap este vacsora vendégeket vártunk és nálam, ha vendégség van, nincs étkezés desszert nélkül. Nem kellett sokat gondolkoznom azon, hogy ezúttal fagylaltot készítek, karácsonyi "bemelegítésként" :)

A fagylaltot fagylaltgépben készítettem el, így ennek megfelelően a keverőtál már elő volt készítve (mélyhűtőben kell tartani legalább 24 órát. Az enyém folyamatosan ott tanyázik... just in case :)  )

És mielőtt nekikezdenél, egy jó tanács: egyből dupla adagot** készíts ;)

Hozzávalók:
4 dl kókuszkrém* (csak azért ennyi, mert ennyi van egy konzervben)
1 narancs reszelt héja
2 csillagánizs
1 nagy rúd fahéj
4-5 egész szegfűszeg
kevés frissen reszelt szerecsendió
4 db tojás
5 dkg xylit (lehet kevesebb is)
1 teáskanálnyi vanília paszta vagy 1 rúd vanília
1 kis marok pisztácia, durvára törve
1 marok aszalt tőzegáfonya

A kókuszkrémbe beleteszem a fűszereket: a narancs reszelt héját, a csillagánizst, a fahéjat, a szegfűszegeket, végül reszelek bele egy kis szerecsendiót. Az egészet együtt felforralom, majd hagyom lehűlni.
A tojásokat egy fém üstbe ütöm, hozzáadom az édesítőt és a vanília pasztát, majd az egészet gőzfürdő felett habosra főzöm. Amikor már elég habos és krémes, kiveszem az üstöt a gőzfürdőből és fokozatosan a krémhez öntöm a fűszeres kókuszkrémet. Visszateszem a tálat a gőzfürdőbe és a "kis rugóssal" tovább verem a krémet. Sokat már nem fog sűrűsödni, de nem baj. Az enyém egy hígabb puding állagát vette fel.
A tálat leveszem a hőről és hagyom kihűlni.
A kihűlt krémet a fagylaltgépbe öntöttem, ami 20 perc alatt szépen, fokozatosan lehűtötte.
A kész fagylaltot átöntöttem egy fél literes, lezárható tetejű műanyag edénybe, majd gyorsan belekevertem a durvára tört pisztáciát és az aszalt áfonyát. 

Fogyasztás előtt nem kell áttenni a hűtőbe, mert gyorsan olvad.




* lehet kapni kókusztejet és kókuszkrémet. A kettő között állagában az a különbség, hogy a kókuszkrém jóval sűrűbb, mint a kókusztej.

** őszintén szólva az első adag olyan gyorsan elfogyott, hogy még képet is elfelejtettem róla készíteni :((( Ma újra elkészítettem, de dupla adagban, viszont a 8 tojássárgához csak 4 tojásfehérjét adtam és a xylit mennyiségét nem dupláztam. Így is jó lett.

A fagylalt nagyon finom lett. Fűszerek nélkül nagyon jó alap készülhet belőle, amiből könnyen készíthetünk más ízesítésűeket is.

Íme néhány egyszerű változat:

- Vaníliáshoz (a fentieknek megfelelően) tegyünk a tojásokhoz 1 teáskanálnyi vanília pasztát vagy 1 vanília rúd magját;

- Csokishoz tegyünk 10 dkg olvasztott étcsokit és 2 evőkanál cukrozatlan kakaót a már megfőzött, habos tojáskrémhez;

- Sztracsatelláshoz készítsük el a vaníliás fagyit, majd amikor kivesszük a fagylaltgépből, keverjünk hozzá 10 dkg apróra tört étcsokoládét.

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

5 megjegyzés:

Vera írta...

Ez valami eszméletlenül jól hangzik.

Alexandra írta...

Bíztam benne, hogy ráakadsz a receptre :)
Ha meg nem, hát elküldtem volna :)

Vera írta...

Ilyet ne találtam volna meg? viccelsz? :)

Wise Lady írta...

Olyan fura, hogy fagyiról írsz :D
Itt mínusz fok van, egész nap esett a hó, és be kellett burkolóznom egy plédbe a gépnél, hogy ne fázzak. Fagyi? Most valahogy nem :D
Gondolom neked hasonló, ha nálunk van nyár.

Alexandra írta...

@Wise Lady:

Na igen, nehéz ez, amikor a célközönség az ellentétes évszakot élvezi :)
S mire nyár lesz, olvasóim elfelejtik, hogy olvastak egy jó kis fagyi receptet... :)
A hóesés biztos szép volt, rég láttam ilyesmit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...