2010. október 13., szerda

Tepsiben sült kacsamáj körtés paszternákpürével

Az utóbbi időben szinte hetente eszünk kacsamájat. Hogy miért, ne kérdezzétek :) Úgy látszik, kacsamáj korszakom van :)))
Akkor kezdődött, amikor megláttam Fűszeres Eszter blogján a házi májkrémet. Először azt készítettem el, legközelebb viszont már nem turmixoltam össze, hanem csak úgy, ahogy volt, megettük. 
Libamájat csak rendelésre hoznak a henteshez, kacsamáj viszont mindig van. Igaz, az ilyen belsőségeket mindig fagyasztott állapotban árulják. Valószínűnek tartom, hogy a frissre nincs elég kereslet... 

Pedig a kacsamáj finom és egészséges. A kisfiam is szereti - sokkal könnyebb megrágnia, mint a húsokat, amiket egyébként szintén lelkesen magába töm.
A májhoz általában krumpli szokott járni. De mi csak elvétve eszünk burgonyát, így helyette paszternákpürét készítettem, ezúttal körtével. A receptjét nem írom le megint, megtalálható itt, az alma helyett egyszerűen csak körtét főztem bele, a tárkony pedig ezúttal elmaradt. 
A paszternákpürével nagyon elégedett vagyok: 5 perc alatt megfő, 10 perc alatt mindenestől kész van a köret és tökéletes alternatívája a krumplipürének. Szerintem még finomabb is. És még annyi lehetőség van benne...!

No de álljon itt a kacsamáj receptje:

Hozzávalók:
1/2 kg kacsamáj, megtisztítva
1 lilahagyma, megpucolva
fokhagyma ízlés szerint (jóóóóóó sok :) ), megpucolva
friss rozmaring
kacsazsír
só, bors

A kacsamájat megtűzdeltem sok-sok fokhagymagerezddel és belefektettem a tepsibe. Hozzádobtam még néhány gerezdet, illetve egy negyedbe vágott lilahagymát. Leöntöttem az egészet annyi kacsazsírral, hogy majdnem ellepje, végül rátettem 1-2 szál friss rozmaringot. 
Az egészet kb. 180 fokon addig sütöttem, míg az egész szépen meg nem pirult.
Amikor kész lett, az egészet sóztam, borsoztam.



Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van. (A körtés paszternákpürét készítsd kacsazsírral vaj helyett, a parmezán helyett - ha szükséges - pedig pl. darált diót).
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

5 megjegyzés:

Vera írta...

Ez a körtés paszternákpüré nagyon jó ötlet. Őz mellé fogom tálalni :)

GasztroRéka írta...

Nem nagyon kedvelem a májat, de ez meghozta a kedvem! Komolyan mióta rendszeres gasztroblog olvasó vagyok, sok ételhez megjön a kedvem, amihez előtte nem.:)

Wise Lady írta...

Imádom a kacsamájat. Jobban szeretem, mint a libáét. Szép zsíros sárga kacsamáj krémesre megsütve, ínyenc falat.

Unknown írta...

Szia, lefedve kezded el sütni? Több hasonló receptet olvastam, de erre senki nem tért ki...😊

Névtelen írta...

Azt szeretném tudni, hogy mennyire kell a zsír kifröccsenésétől tartani ha sütőben sütöm. Serpenyőben is ezért félek a màj sütésétől.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...