2010. október 18., hétfő

Habos paleo torta, eper töltelékkel (glutén-, tej- és cukormentes)

Édesanyámnak ma van a születésnapja. Ennek megünneplésére készítettem ezt a tortát a hétvégén, amit kis családi körben el is fogyasztottunk. Igaz, az ünnepelt nem volt velünk (lévén, hogy ő Budapesten van, mi meg Sydneyben), de ez nem zárja ki, hogy ne ragadhatnánk meg a lehetőséget egy kis ünneplésre :)
Úgy látszik, ebből már hagyomány lesz nálunk :)))

A nagy alkalomra egy habos paleo kakaós tortát sütöttem, epres töltelékkel.




Boldog születésnapot, Anyu!

Hozzávalók a piskótához:
2 bögre hántolt mandulaliszt (an: blanched almond flour / meal)
1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 kanál agavé nektár (én juharszirupot használtam)
2 nagy tojás
1 teáskanál vanília paszta

A sütőt előmelegítettem 175 C fokra, egy 15 cm átmérőjű kerek tortaformát kibéleltem sütőpapírral.
A mandulalisztet összekevertem a kakaóporral, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban összekevertem a tojást az agavé nektárral (illetve juharsziruppal :) ) és a vanília pasztával, majd az egészet összedolgoztam a száraz hozzávalókkal. 
A masszát belelapátoltam a tortaformába, a tetejét szépen elsimítottam. 
Kb. 30-35 percig sütöttem. A piskóta állagát hurkapálcikával ellenőriztem. 
A sütőből kivéve egy órát hagytam hűlni. 

Krém:
1/4 bögre juharszirup (agavé nektár helyett)
2 tojásfehérje
1 evőkanál szárított eperpor (elhagyható)
1 teáskanál vanília paszta (elhagyható)

A juharszirupot megmelegítettem, közben a tojásfehérjéket egy kevés sóval nagyon keményre felvertem. Folyamatos keverés közben lassan hozzáöntöttem a juharszirupot, majd az eperport is. 

A torta összeállítása: 
2-3 db nagyobb epret kb. fél cm-es karikákra vágtam és azokat a félbevágott piskótára fektettem. Megkentem a krémmel, ráraktam a piskóta tetejét, majd annak tetejét és oldalát is bekentem a krémmel.

Megjegyzés:
  • Bár a torta nagyon finom lett, érdemes egyből megenni, mert nekem a tojásfehérje egy kissé összeesett másnapra. Lehet azonban, hogy nem vertem fel elég jól... :-/ Az íze másnap és harmadnap is remek volt, a piskóta sem száradt ki, csak esztétikailag nem volt már annyira szép, mint a készítésekor. 
  • A tortát mindenképp hűtőben kell tárolni a tojásfehérje miatt, lezárt dobozban, hogy ne vegye át más étel szagát. 
  • Más gyümölccsel is nagyon finom lehet, eredetileg banánban gondolkoztam. 
  • Az eperpor természetesen elhagyható, én csak azért használtam, mert csütörtökön vettem egy dobozzal és ki akartam próbálni. 
  • Agavé nektár helyett szerintem xilittel is el lehet készíteni a tojásfehérje krémet, de akkor a xilitet meg kell olvasztani és melegen hozzáadni a felvert tojásfehérjéhez. 
A recept Elana Amsterdam: The Gluten-free Almond Flour Cookbook című szakácskönyvéből származik.
A képek ramatyul sikerültek. Lássuk be: nem tudok esti fényben jó képeket készíteni... :(

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húúú ez nagyon jól hangzik! Annyira kiváncsi vagyok milyen lehet a habos krém! Ez végülis marshmallow frosting, ugye? Lehet, hogy nemsokára sor kerül rá.:-)

Alexandra írta...

Az-az! :)
Ha még nincs meg az említett szakácskönyv, mindenképp ajánlom figyelmedbe :)

Zsuzsi írta...

kedves Alexandra! Bár nagy a távolság, remélem eljutott hozzád a Kreatív Blogger díjról szóló e-mailem! :-)

Tóth Károlyné írta...

Szia Alexandra!Először is Téged köszöntelek, gratulálok a babához, olvastam a blogodat, no és persze a Mama is elújságolta.Tegnap voltunk nála és beszámolt róla, milyen jól érezték magukat, Hévízen. Anyu én is köszöntöttem, igaz az interneten, sok-sok virággal, de még nem reagált rá, lehet,hogy még meg sem nézte. Jó egészséget kívánok az egész kis családnak!Szeretettel ölelünk:Szerén és Karcsi

Alexandra írta...

@Zsuzsi:
Igen, megkaptam és nagyon szépen köszönöm! :)

@Szerén:
Köszönöm :) Anyu vasárnap is és hétfőn is dolgozott, valószínűleg még alszik. Szegényt én is felébresztettem, amikor tegnap felhívtam :)

BB írta...

Szia Alexandra! Nem értem, hogy miért akarod felolvasztani a xilytet a habveréshez? Már sokszor vertem fel tojáshabot nyírfacukorral + pici sóval - kőkemény habot lehet nyerni! Érdemes sokáig verni a habot. Egyszer kipróbáltam 15'-ig. Olyan kemény lett a hab, hogy amikor a tálat fejre állítottam - benne maradt:D egyébként nekem Zsóka ajánlotta a krémes kísérletemnél, hogy vízgőg fölött verjem fel a habot, és akkor egyrészt nem lesz nyers a tojásfehérje, másrészt pedig 1-2 nap múlva is kemény marad. Még nem próbáltam ki, de logikus! Minden jót! BB

Alexandra írta...

Szia Mária!
Nem azért ajánlottam a xylit felolvasztását, mert különben nem lehet felverni, hanem mert eredetileg folyékony édesítő használata volt a receptben előírva. Többször találkoztam már olyan recepttel, ahol a rendes cukrot javasolták előbb felolvasztani - annak idején így csináltam a habkarikákat és valóban, valahogy más lett az eredmény. Erősebb, tartósabb lett a hab.

Móni írta...

Kedves Alexandra!
Én most fedeztem fel a blogodat és éppen most sütöm a habos paleo tortát, de sajnos egyáltalán nem úgy néz ki mint a képen. Egyáltalán nem nőtt fel és tömör, száraz lett. A képen viszont látható, hogy vmi. könnyű, piskóta jellegű kellene, hogy legyen. Szeretném megkérdezni, hogy nem maradt ki véletlenül valami hozzávaló? Amúgy az első amit a blogodról kipróbáltam az a banános-málnás maffin volt ami valami ISTENI FINOM!!!

Alexandra írta...

@Móni:

Ellenőriztem, nem hagytam ki semmit.
Ez nem egy nagyon könnyű piskóta, de nem is tömör. Nagyon könnyű viszont túlsütni, nem lehet, hogy azért lett a tied száraz? Ellenőrizted sütés közben?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...