Van néhány gluténmentes szakácskönyvem itthon, de egyik sem ilyen fergetegesen jó, mint Elana Amsterdam mandulalisztes szakácskönyve.
Ez a muffin recept is e könyvből származik, épp csak áfonya helyett málnával készült.
Nem kell megijedni, hogy épp nincs málna szezon: fagyasztottból készült a süti.
És ami igazán öröm: nincs benne SEMMILYEN édesítő, csak a gyümölcsök maguk! A kisfiamnak már nyersen is annyira ízlett, hogy nem győzte kóstolgatni :)))
Hozzávalók:
3 bögre hántolt mandulaliszt (kb. 34 dkg)
1/4 teáskanálnyi só
másfél teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál szőlőmagolaj
3 nagy tojás
2 bögre (kb. 4-5) összetört nagyon puha banán
1 bögre fagyasztott málna
Melegítsük elő a sütőt 175 C fokra és helyezzünk 12* papír formát a muffin tepsibe.
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz anyagokat: a mandulalisztet, a sót, a szódabikarbónát.
Egy másik tálban (de elég egy bögre is) keverjük össze a tojásokat az olajjal. Öntsük a tojásokat a lisztes keverékhez, majd adjuk hozzá az összetört banánokat. Jól kavarjuk ki, majd keverjük a masszához a málnát.
Osszuk szét a tésztát a muffin formákba, majd süsük őket kb. 35-40 percig. Akkor jó, ha már a beleszúrt hurkapálcikára nem ragad semmi.
* Nekem 17 db muffinom lett, így, hogy a kisfiam nyalakodott, és minden formába kb. 2 púpos evőkanálnyi masszát tettem. Fért volna ugyan minden formába több is - értelemszerűen kevesebb muffin esetén nagyobb sütiket kapunk.
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
10 megjegyzés:
Hmmm nagyon jól hangzik! És a málna! Hajjaj, ezt a könyvet nagyon meg kell szereznem úgy látom!
Tetszik a blog, foleg a receptek miatt. Mi is paleo dietan vagyunk, otletet merithetek a blogodon megtalalhato receptekbool.
Sok sikert!
Tunde
@Panna:
Bizony ;)
@Tünde:
Köszi :) Az étteremben is így főzöl? :)
szia, nemrég fedeztem fel a blogodat és le vagyok nyűgözve! Még csak most ismerkedem a paleo alapelvekkel, de ha ilyen finomságok is beleférnek, akkor lehet, hogy ünnepek után belevágok..:)Majd még ki kell találnom, hol tudok itthon mandulaliszthez jutni pl... Tejszínhabot mivel tudsz helyettesíteni? Van ötleted a somlói paleo módozatára? :)
Kedves Ny.!
Köszönöm a kedves szavakat :)
Valóban, a paleo nem jelent sem egysíkú, sem unalmas étkezést, szerintem épp ellenkezőleg! Mi gyakran megjegyezzük, hogy olyan ételeket eszünk nap mint nap, amit ha étteremben tennénk, biztos egy halom pénzt elkérnének, mint különlegességért, holott alapvetően nagyon egyszerű ételek.
A mandulaliszt szerintem remekül helyettesíthető a hántolt őrölt mandulával, azt pedig magad is elkészítheted. Vannak esetek, amikor a hántolatlan is megteszi, de úgy olvastam, hogy nem mindig.
A somlóin, bevallom őszintén, már gondolkoztam.
Szerintem simán elkészíthető, ha valakit nem zavar, hogy a fehér piskóta mandulából készül. A tetejéről a tejszínhab szerintem felejtős - én soha nem használtam zabtejszínt -, de ha annyira hiányzik a hab, akkor azt tojásfehérjéből is el lehet készíteni.
Lehet, hogy valamelyik nap kipróbálom :)
Köszönöm a tippeket, várom a próbadarabot, hiszen mostmár árgus szemekkel figyelem az összes blogodat! :)
szép estét:))
Judit
Mandulalisztnek a zsírtalanítottat használtad, vagy az őrölt mandulát? mert hát mennyiségben nem mindegy, mert az őrölt sokkal zsírosabb.
Köszi
@Ágnes:
Nálunk nem lehet kapni a zsírtalanított mandulalisztet. Az angolban a sima őrölt mandulát hívják lisztnek, függetlenül attól, hogy gasztronómiai körökben különbséget teszünk a kettő között.
Itt csak hántolt és hántolatlan őrölt mandulát lehet kapni e néven. Ez is csak a szín alapján különbözik, névben nem.
Szia, ez melyik Elena Amsterdam szakácskönyböl való recept?
A The Gluten Free Almond Cookbook könyvéből van.
http://i.ytimg.com/vi/8_1Rb0rYKFQ/0.jpg
Megjegyzés küldése