Tipikus ausztrál eredetű ital. Bárhova mész, ezt biztos megtalálod az itallapon. Sőt, előrekeverten még az italkereskedésekben is megvásárolhatod.
Ennek az igen egyszerű és népszerű moktailnak (nagyon alacsony alkoholtartalmú coctail) három alapvető összetevője van:
- szénsavas limonádé
- édesített lime (zöldcitrom) szirup (vagy szörp)
- és gyomorkeserű
Készítése:
Egy hosszú poharat teleteszünk jégkockákkal és felöntjük a szénsavas limonádéval. A tetejére öntünk egy löttyintésnyi lime szörpöt (kb. 15 ml) és megcsöpögtetjük 5-6 csepp gyomorkeserűvel.
Citrom- és zöldcitrom karikákkal díszítjük.
Hogy még autentikusabb legyen a recept: gyomorkeserűnek csak az Angostura márkát használják.
Szénsavas limonádé: Vigyázat, ha Ausztráliában limonádét kérsz, az egyáltalán nem a magyar limonádénak felel meg, hanem egy szénsavas, cukros löttynek, például Sprite-nak. Ha nem akarsz ezt használni (én soha sem iszok ilyesmit), akkor el is készítheted:
1) Citrom szörp (an: cordial) felöntve szódával vagy ásványvízzel
2) Citromlé cukorsziruppal és szódával vagy ásványvízzel
Édesített lime szirup: itt mindenhol lehet kapni Lime cordial (= szörp) néven. Helyette használj nyugodtan zöldcitromlevet, főleg, ha a limonádét már édesítetted
Alacsonyabb kalóriát tartalmazó változat, amikor szénsavas limonádé helyett sima ásványvizet használunk és egy citrom kifacsart levét.
Úgy is készítik, hogy az összeöntési sorrend fordított:
Először a gyomorkeserű kerül a pohárba, azzal szinte "kiöblítik" a poharat, majd a jég, limonádé és lime szirup.
De az elsőként megadott változat sokkal látványosabb.
Ha pedig valódi gyümölcsből szeretnéd készíteni, álljon itt egy harmadik recept:
Hozzávalók:
4 db citrom
4 db lime (zöldcitrom)
10 dkg cukor (vagy más édesítőszer, de ne méz legyen)
1 liter hidegvíz
jégkockák a tálaláshoz
A citromból és a limeból vágjunk néhány szelet és tegyük félre a tálaláshoz. A maradéknak facsarjuk ki a levét, öntsük egy nyeles serpenyőbe a vízzel és a cukorral. Melegítsük a folyadékot addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Hűtsük vissza, majd a citrom és lime karikákkal együtt tegyük a hűtőbe legalább 4 órára.
Tálaláskor tegyünk a poharakba jégkockákat, öntsük fel a citromos lével, végül csepegtessünk rájuk néhány csepp Angostura gyomorkeserűt.
Recept a taste.com.au-ról.
Egyéb okosságok forrása: Wikipedia
2010. február 21., vasárnap
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
Ha én egyszer eljutnék Ausztráliába, nem biztos hogy érdekelne mi a limonádé... :D Még a pocsolyát is meginnám, csak hogy ott lehessek!! :D
Nagyon guszta az átmenet! :)
Ezt biztosan kipróbálom!
@Niki: ha már itt lennél, nem kellene pocsolyát innod :) Biztos tetszene, hogy milyen remek alapanyagokat lehet könnyen beszerezni.
@Wise Lady: kiváncsi vagyok, hogy ízlik :)
Most már csak a meleg hiányzik hozzá. :D
(Linkeltelek, majd ha van időd akkor biggyeszd ide te is a bannert linkkel. Köszi, hogy csatlakoztál.)
Megjegyzés küldése