2010. február 23., kedd

Rukkola saláta kenguru prosciuttoval, sárgadinnyével és tőzegáfonyával

Igen, tisztában vagyok vele, hogy a lehetetlen hozzávalók enyhén szólva is nehézkessé teszik egyes ételeim elkészítését.
De ha egyszer, véletlenül, kenguru prosciutto vásár lesz a Tescoban, legalább tudjátok, milyen ételt készítsetek belőle ;)
Komolyra fordítva a szót, ezt a salátát el tudom képzelni másfajta, de finom, jó minőségű, karakteres ízű prosciuttoval is.
Egyszerű, de nagyszerű. Ezt az ételt készítettem el szilveszterkor is, de persze képet elfelejtettem róla készíteni.

Hozzávalók:
vad rukkola saláta (itt jegyzem meg: angolul rocket salad-nak hívják)
kenguru prosciutto (én a Thomas Duxnál veszem)
zöld színű sárgadinnye (an: Honeydew melon)
aszalt tőzegáfonya
dióolaj
verjuice (savanyú must)

A prosciuttot csíkokra vágtam, a sárgadinnyét kockákra. A megmosott és jól lecsepegtetett rukkolára rádobtam a prosciuttot, a sárgadinnyét, megszórtam az aszalt áfonyával. Dióolajjal és verjuice-szal meglocsoltam.


A képen áfonya helyett pirított fenyőmaggal készült változat látható. Úgy is nagyon finom.

Azért használtam verjuicet balzsamecet helyett, mert a kenguru prosciutto nagyon karakteres ízű, a verjuice viszont elég enyhe, így az ízek nem elnyomják, hanem kiegészítik egymást.

Pár szót had ejtsek a kenguru húsról. Aki szereti a vadhúsokat, az feltételezhetően a kengurut is szeretné. Nagyon egészséges: a zsírtartalma mindössze 1-2%! Ezen túlmenően, nem tartalmaz semmilyen antibiotikumot vagy vegyszer, hisz a kenguru vadon él, nincsenek "tenyésztett kenguru-farmok". Magas a fehérje és a vas tartalma.
A több, mint 60 fajta kengurufajtából mindössze 4 félének a húsa kapható étkezési célra. Vadászata szigorú feltételekhez kötött és évente csak egy limitált egyedszám lőhető ki.
Érdekes módon, emberi fogyasztásra csak 1993 óta lehet kenguruhúst kapni. Talán ennek tudható be, hogy sokan még ma sincsenek tisztában azzal, mennyire egészséges és környezetbarát élelmiszerről van szó, pedig minden nagyobb élelmiszerláncban kapható (Coles, Woolies...)
Az meg más lapra tartozik, hogy sokan azért nem esznek kengurut, mert nem esznek Skippyt...




Skippy, az ausztrál nemzeti ikon

Ha már a kenguruknál tartunk, tudja valaki, hogy hívják Zsebibabát angolul? Elárulom: a kenguru angolul kangaroo. Ebből lett Kanga és csemetéje, Roo :)

6 megjegyzés:

chriesi írta...

Hmm jól hangzik a saláta. Bár nem hiszem hogy hozzá tudok jutni kenguruhoz, hacsak nem az egyik étteremből, ahol krokodiltól kezdve minden van. Igaz a nagyobb boltokban bölény, strucc, ló és még valamilyen antilop is van a kínálatban.

Wise Lady írta...

Na kengurut én se tudok szerezni itt Zalában:D
Viszont szívesen megkóstolnám ezt a salátát, nagyon jól hangzik.

Mamma írta...

Alexandra, épp Ausztráliában kóstoltunk párszor kenguruhúst, mindkettőnknek ízlett.
Az viszont nagyon szomorú volt, hogy Kangaroo Islandről kifelé haladva fél nap alatt legalább harminc kenguru tetemet találtunk az utakon. Jó, persze, nagy része wallaby volt, de életerős, embernagyságú kenguru is került az autónk elé 8ez alkonyatkor megrázü élmény volt). Innentől kezdve kicsit máshogy láttuk a kengurukat.

Ettől függetlenül, aki teheti, próbálja ki, finom a húsa!
Ez a saláta biztosan működik valamilyen markánsabb sonkával is, feltétlen kipróbálom:)

Alexandra írta...

@Chriesi: a kenguruhús nagyrésze exportra megy (a legnagyobb exportőr Oroszország), így van esély rá, hogy be tudod szerezni.

@Wise Lady: esetleg egy finom olasz prosciuttoval?

@Mamma: sajnos a kenguru nagyon rosszul reagál az autókra. Későn veszi észre a zajt és a fényt egyaránt, és amikor mégis, akkor lemerevedik. Az esetek nagyrészében ahelyett, hogy félreugorna, az autó elé ugrik :( Az autósoknak kellene fokozottan figyelni az ilyen utakon. Nem könnyű. Mi is álltunk már meg kenguru miatt és talán csak ennek köszönhető, hogy a következő autó nem ütötte el, mert látták, hogy mi az úton állunk és valamit figyelünk.

Vera írta...

Milyen íze van a kengurunak? Mihez hasonlít? Én ugyanis a struccot nem szeretem, szerintem dög íze van! (Bár az egy másik kontinens:)

Chriesi már bemutatta nálunk a terepet :) Strucc, bölény van, de még kengurut nem láttam :) Bár lehet, hogy a hentesnél pult alól árulják :)

Alexandra írta...

@Édes és Keserű: hm, talán egy kicsit a szarvashúsra. De jobb annál, finomabb. Ennek egyáltalán nincs dög íze, mint a struccnak (azt még nem kóstoltam).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...