skip to main |
skip to sidebar
A mai smoothy készítésének több oka is volt:
1) még mindig volt kivim itthon,
2) későn kezdtem neki az ebéd készítésének és addig is valami alternatívát szerettem volna készíteni a férjemnek,
3) tele van sok-sok vitaminnal, ami mindig jól jön, főleg télen (itt az van),
4) úgy belejöttem a smoothyk készítésébe, hogy nehéz leállni :)
Hozzávalók 2 adaghoz:
4 db narancs
3 db kivi
2 db alma
1 db körte
Az almát, körtét kimagozzuk és a kivikkel együtt megpucoljuk őket. Minden gyümölcsöt kisebb darabokra vágunk és beledobjuk a turmixgépbe. Az almát én nyolcadokra vágtam, majd nagyobb vékony szeletekre, mert viszonylag kemény volt. A narancsok levét kifacsarjuk és a jó rostos lét szintén beleöntjük a turmixgépbe. Az egészet kb. 30 másodperc alatt jól összeturmixoljuk.
Tálalható :)
A smoothy tulajdonképpen tej nélküli gyümölcs turmix. Itt Ausztráliában nagyon népszerű és rengetegfélét lehet kapni.Mivel a kivik kezdtek túlságosan megpuhulni itthon, ma én is elkészítettem a magam változatát.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db puha banán
2 db kivi
1 db közepes körte
1 maréknyi fagyasztott málna
2 dl feketeribizli lé
A körtét kimagozzuk és a banánnal, kivivel együtt meghámozzuk, feldaraboljuk. A gyümölcsöket (málnával együtt) a turmixgépbe rakjuk, hozzáöntjük a feketeribizli lét és az egészet kb. 30 másodpercit összeturmixoljuk.
Kész is.
Kölcsön kaptam egy szakácskönyvet, melyben kisbabáknak és kisgyerekeknek szóló ételek receptjei vannak. Sajnos a könyvben meglepően sok az édesség, illetve jellemző a cukor használata. Szerintem ez elég szomorú. Az ember már így is rengeteg cukrot visz be a szervezetébe és ezek a szegény gyerekek már azelőtt az édesség rabjaivá vállnak, mielőtt a tudatuk igazán kialakulna. Ma már igencsak résen kell lenni, hogy szándékunk ellenére se vásároljunk cukorral felturbózott élelmiszert.
Természetesen nem vagyok az édesség ellen (itt a blogomon is van jó néhány recept), de szerintem jobb, ha az elfogyasztott édesség mennyiségét alaposan lecsökkentjük. Különösen kisgyerekeknél fontos, hogy határt tudjunk szabni a falánkságnak.
A fenti kis kitérőtől függetlenül, sok jó receptet találtam a könyvben. (Ezért is kértem kölcsön :))
Az alábbi körtés-fahéjas muffin, ami tegnap készítettem először, annyira jól sikerült, hogy ma dupla adaggal örvendeztettem meg magunkat. Persze, nem tagadtam meg önmagamat és egy kicsit módosítottam a recepten...
Hozzávalók (kb. 6 db muffinhoz):
1 db közepes, nem túl kemény körte (kb. 230g)
1/3 bögre (kb. 80ml) növényi olaj
fél kanál juharszirup vagy méz1 db tojás1 bögre (150g) liszt
1 csapott kávéskanálnyi sütőpor
fahéj ízlés szerint
A körtét meghámozzuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk. Az olajat jól összekeverjük a tojással és juharsziruppal vagy mézzel. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, egy kis fahéjat és a feldarabolt körtét.
A masszát szétosztjuk az előkészített muffin tepsibe, és mindegyik muffin tetejét megszórjuk egy kis fahéjjal.180 fokon, kb 15-20 percig sütjük.
Légmentes dobozban kb. 3 napig áll el. Bár ez a 6 db hamar el fog fogyni...
Tipp: ha a kanalat előbb belemártjuk az olajba és utána a mézbe, akkor a méz nem ragad rá a kanálra és könnyen kicsúszik belőle.

Ezt a receptet az Better Homes and Gardens 2009 augusztusi számában találtam. Mivel továbbra is szigorú diétán vagyok (vagyis nem ehetek tejterméket), a tejet rizstejjel helyettesítettem. Hogy a süti még egészségesebb legyen (már amennyire egy sütemény egyáltalán egészséges lehet), a cukrot teljesen kihagytam. Se méz, se juharszirup, semmilyen édesítőszer. És így is finom volt.
Azt hiszem, a jövőben megpróbálkozom más édesítés nélkül édességek készítésével is :)
Hozzávalók:
1 bögre (=2,5 dl) liszt egy késhegynyi sütőporral
80g (kb. 3/4 bögre) zabpehely
1 bögre apróra vágott aszalt sárgabarack
1/2 bögre tej (nálam rizstej)
1/4 bögre olaj
1 tojás
1 teáskanálnyi vanília eszencia (nálam paszta)
A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. 6 muffin formát kivajazunk és mindegyik mélyedésbe beleteszünk 1-1 négyszögletesre vágott sütőpapírt.
Egy keverőedénybe beleöntjük a lisztet, a zabpelyhet és összekeverjük a sárgabarackkal. Egy másik edénybe beleöntjük a tejet, az olajat, beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vaníliát és az egészet jól kikeverjük.
A szárazkeverékhez hozzáöntjük a folyékony mixet és jól kikeverjük. Egy kanál segítségével a masszát elosztjuk az előkészített muffin formákba és sütőbe tesszük. Kb. 15-20 percig sütjük.
Ha édesszájú vagy, az eredeti recept szerint 1/4 bögre cukrot kell még hozzákeverni a száraz hozzávalókhoz.
A következő desszerttel a mai napunkat édesítettem meg. Az eredeti receptet, melyet az ABC Delicious 2009. júniusi számában találtam, annyival módosítottam, hogy a tejet rizstejjel helyettesítettem. Sajnos kisfiamnak tehéntejfehérje allergiája van, ezért szigorú tejtermékmentes diétát kell tartanom (a tehéntejfehérje az anyatejen keresztül is átjut a csecsemő szervezetébe).
Ami miatt ez a recept különösen tetszik, hogy nincs benne tejszín, a végeredmény mégis nagyon krémes, mintha lenne benne. A rózsavíz pedig igazi különlegességgé teszi!
Hozzávalók (4 személyre):
1 liter tej, + 1 evőkanálnyi (nálam rizstej)110g arborio rizs
1 evőkanál méz vagy juharszirup (az eredeti recept szerint 2 evőkanál cukor)
fél evőkanál vanília kivonat (paszta)
1 evőkanál rózsavíz
1 evőkanál kukoricaliszt
piros színű lekvár a tálaláshoz (én málnát és cseresznyét találtam itthon)
Közepes hőmérsékleten melegítsd fel a tejet és benne a rizst, folyamatosan kevergetve, egy kicsivel forráspont alattig. Ekkor állítsd alacsonyra a hőmérsékletet, csendesen főzd tovább, időnként megkevergetve, kb 30-40 percig, míg a rizs megpuhul. Ekkor add a mézet vagy juharszirupot (vagy cukrot), a vanília kivonatot és a rózsavizet a rizshez. A kukoricalisztet keverd össze egy kanál tejjel csomómentesen, öntsd a rizshez, majd továbbra is alacsony hőmérsékleten kevergesd 1-2 percig, amíg a puding egy kicsit besűrűsödik.
Oszd szét a rizst kelyhekbe és tálald meleg lekvárral.
Megjegyzem, hogy az eredeti recept neve Görög rizspuding. De én kétlem, hogy ez tényleg görög lenne... Ettől függetlenül nagyon finom desszert.
Aputól kaptam egy új szakácskönyvet és abban találtam az alábbi receptet. Meglepetésemre, ebben az egyszerű szakácskönyvben rengeteg remek receptet találtam.
Ma ezt készítettem ebédre.
Ananászos-currys csirkecsíkok
Hozzávalók: 2 db nagy csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál currypaszta, 2 teáskanál chilipor, 1 evőkanál mazsola, 10 dkg konzerv ananász, 5 dl csirkehúsleves, dióolaj a sütéshez, só
A csirkét megmossuk, megtisztítjuk, majd közepes méretű darabokra szeleteljük. Az ananászt lecsöpögtetjük. A serpenyőt felforrósítjuk, majd olajat öntünk az edénybe. A forró olajba dobjuk az apróra vágott fokhagymát és a csíkokra vágott hagymát. Hozzáadjuk a csirkét és közepes hőmérsékleten 6-8 percig sütjük. Ezután 5 dl csirkehúslevessel felöntjük, hozzáadjuk a chiliport, a currypasztát, a mazsolát és az ananászt, majd további 8-10 percen át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, a húsleves legjava pedig elfő. Az elkészült currys csirkét forrón, basmati rizzsel tálaljuk.
