skip to main |
skip to sidebar
Még mindig a karácsonynál tartok - ez volt az előétel.
Imádtam! És a többiek is. Biztos, hogy meg fogom még csinálni máskor is.
Eredeti recept a Delicious magazin decemberi számából.
Tengerkoktél királyrákkal és avokádóval
Hozzávalók (4 személyre):
1 répa, meghámozva és 5 mm-es kockákra vágva
600 g főzött királyrák, meghámozva, a bélcsatornája kivéve
3 db zöldhagyma, vékony karikákra vágva (csak a zöld része)
1/2 ubokra, meghámozva, kimagozva és 5 mm-es kockákra vágva
1 avokádó (ne legyen túl puha, inkább félig kemény*), kisebb kockákra vágva
2 evőkanál kapribogyó, kicsit összedarabolva
1 zöldcitrom reszelt héja
Öntet:
1 ek zöldcitromlé
2 ek verjuice (= savanyú must, bővebb infó itt)
1 ek majonéz
1 ek olivaolaj
4 ek friss bazsalikomlevél, összevágva
Az öntet hozzávalóit a bazsalikom kivételével alaposan keverjük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre.
A répakockákat főzzük lobogó vízben 3 percig, majd szűrjük le és öntsük le hideg vízzel.
4 db királyrákot tegyünk félre és hagyjuk egészben (csak a farok maradjon rajta), a többit vágjuk karikákra. Keverjük össze a rákot a répával, a zöldhagymával, az uborkával, avokádóval, kapribogyóval és a zöldcitrom reszelt héjával.
Adagoljuk a tengerkoktélt poharakba, öntsünk rá az öntetből, majd minden poharat díszítsünk bazsalikommal és rákkal.
*az avokádó akkor félkemény, amikor a héja zöldből zöldes-feketébe hajlik, vagyis pont átmeneti állapotot mutat. Az avokádó hamarabb megpuhul, ha egy fej citromot teszel mellé.
Karácsonyra készítettem el ezt a két különlegességet és nagy sikert arattak.
A Delicious magazin decemberi számában találtam az avokádó jégkrém receptjét, mire az eszembe ötlött: ha avokádóból lehet jégkrémet készíteni, akkor paradicsomból még annyira! Főleg, hogy jó tizenéve egyszer már készítettem paradicsom lekvárt és az nagyon-nagyon finom volt.
Az avokádó jégkrém ráadásul zöld színű - gyönyörű zöld. Gondoltam, a paradicsom jégkrém meg majd piros lesz és milyen jól összeillenek. Ezzel szemben az inkább nevezhető narancssárgának, mint pirosnak, de az íze...! Hmmmm, valódi ínyencség lett belőle.
A fagylaltok tálalásakor nem árultam el, hogy mi is van a poharakban, ezt a vendégeknek kellett kitalálni. Volt ott ötletnek pisztácia és mangó, míg végül a barátnőm - hozzám hasonlóan szeret főzni - kitalálta az összeállítást.
Az avokádó fagylalt nem lett nagyon édes, talán azért, mert cukor helyett mézzel készítettem és igyekeztem nem túlzásba vinni a mennyiséget. A paradicsomfagylalt ezzel szemben nagyon kellemesen édes lett - véleményem szerint egy kissé túl édes is, bár a vendégek szerint tökéletes lett. A paradicsomfagyi a saját kreálmányom. Persze, nem találtam fel a spanyol viaszt (most sem), már más is csinált előttem paradicsom fagylaltot :( Mégis, ez annyiban az enyém, hogy a paradicsom lekvár receptjét alapul véve végül jégkrémet készítettem belőle. Az eredeti dzsem recepjében lévő cukor mennyiségét 20%-kal csökkentettem, de legközelebb még többel fogom (itt most azt a mennyiséget adtam meg, amivel végül készítettem).
A paradicsom lekvár mellett szól még, hogy a fagyasztóból bármikor ha elővettem, egyből lehetett adagolni a fagyit, míg az avokádó fagylalttal várni kellett 10-15 percet, hogy megfelelő keménységű, akarom mondani puhaságú legyen.
Avokádó jégkrém
Keverj össze 125 ml tejet és 2 evőkanál kukoricakeményítőt teljesen simára.
Egy nyeles serpenyőben keverj össze 375 ml tejszínt 110 g cukorral (én mézzel helyettesítettem) és 2 zöldcitrom finomra reszelt héjával. Alacsony hőfokon kezd el főzni egészen addig, amíg majdnem eléri a forráspontot. Ekkor vedd le a főzőlapról és folyamatosan kevergetve add hozzá a keményítős tejet. 1-2 percig keverd, amíg be nem sűrűsödik. Teljesen hűtsd le, majd adj hozzá 2 evőkanál zöldcitromlét. Az avokádóhúst ízesítsd fél teáskanál sóval és turmixold össze a tejszínfőzettel. A kész pürét a fagylaltgép utasítása szerint fejezd be, majd mehet a fagyasztóba.
Tálald mentalevéllel.
Megjegyzés:Az avokádónak jó érettnek kell lennie. Akkor érett, ha a héja már feketébe hajló. Belül is szépnek kell lennie; ne használj olyan avokádót, amiben belül már barna erezetek vannak.
A képen az avokádó fagylalt csak kukucskál.
A fehér banán fagylalt, a narancssárga a paradicsomfagylalt.
Paradicsom lekvár*
Hozzávalók:
1 kg érett paradicsom
40 dkg cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 rúd vaníliafél dl rum a tartósításhoz
A megmosott paradicsomokat szűrőbe téve forrásban lévő vízbe mártjuk, és az újraforrástól számított fél percig benne hagyjuk, majd lecsöpögtetjük. Éles késsel meghámozzuk és 6-8 gerezdre vágjuk. A csumáját kiszedjük. A gyümölcshúst lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat. A vaníliarudat félbevágjuk, a magját kikaparjuk és mind a magját, mind a héját hozzáadjuk a paradicsomhoz. Az egészet összekeverjük és lefedve másfél-két óráig állni hagyjuk. Addig a cukor elolvad és a paradicsom levet enged. Ekkor rácsavarjuk a citrom levet, majd kis lángon, folyamatos keverés közben sűrűre főzzük.
Végül kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük. Mindegyik üveg tetejére öntünk egy-két evőkanál rumot és azonnal lekötjük. Száraz gőzben másnapig hagyjuk hűlni.
Megjegyzés:
Csak érett paradicsomból lesz igazán jó. Ha kicsit keményebb a paradicsom, érdemes főzés közben egy kicsit összeturmixolni.
Nekem két Dalfour lekváros üvegcsényi lett ebből az adagból - illetve lett volna, mert a lekvár feléből lett a jégkrém. Rumot a lekvár tetejére nem tettem, hanem csak lezártam az üveget és kihűlés után betettem a hűtőbe. Az elmúlt 3 hét alatt még nem romlott meg. Igaz, már alig van belőle, mert rendszeresen esszük :)
Paradicsom fagylalt
Hozzávalók:
paradicsom lekvár 1/2 kg paradicsomból (ld az előző receptet)
375 ml tejszín
A lekvárt és a tejszínt összeturmixoltam és beletettem a fagylaltgépbe. 20 perc alatt lehűtöttem és mehetett a fagyasztóba.
*Nova Szakácskönyvek - Házi befőzés