Ez egy nagyon finom és egyszerű torta. A citrom frissességet, a fenyőmag pedig különleges ízt kölcsönöz ennek az édességnek.
A recept korábban megjelent a The Spoon angol nyelvű, letölthető online magazin 3. részében is, Struder-Tüske Veronika gyönyörű fotójával.
Hozzávalók
30 dkg blansírozott őrölt mandula
16 dkg ghí (tisztított vajzsír) vagy kókuszzsír, olvasztva
6 tojás
8 evőkanál édesítő (én 3 evőkanál xilitet és 5 evőkanál Natviát (sztívia és eritritol keverék) használtam
2 nagy bio citrom reszelt héja
60 ml frissen facsart citromlé (kb. 1 nagy citrom levének felel meg)
1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 dkg fenyőmag (lehet több is)
csipet só
Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra. Béleljünk ki egy 20 cm átmérőjú piskóta formát sütőpapírral.
Válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval és az édesítővel. Ha a hab már kemény, folyamatos verés közben vékony sugárban adjuk hozzá a citromlevet.
Keverjük össze a tojások sárgáját és finoman adjuk hozzá a tojáshabhoz. Vigyázzunk, hogy ne törtjük össze a habot.
Keverjük össze az őrölt mandulát, a citromok reszelt héját és a szódabikarbónát, majd a keverék felét finoman adjuk a tojáshabhoz. Öntsük hozzá az olvasztott vajzsírt, majd keverjük bele a maradék őrölt mandulát.
Öntsük a nyers tésztát az előkészített piskóta formába, majd szórjuk meg a fenyőmaggal.
Először 200 C fokon, 15 percig sütjük, majd további 40 percig 180 C fokon, illetve amíg szép aranybarna nem lesz.
Ne süssük túl, különben a sütemény túlságosan kiszárad. Ez a fajta édesség belül egy kicsit nedves, puha, de nem nyers.
Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt.
Jó étvágyat! :)
Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van. Autoimmun betegeknek a ghí használata nem ajánlott.
2013. november 9., szombat
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)