Ennek az igen egyszerű és népszerű moktailnak (nagyon alacsony alkoholtartalmú coctail) három alapvető összetevője van:
- szénsavas limonádé
- édesített lime (zöldcitrom) szirup (vagy szörp)
- és gyomorkeserű
Készítése:
Egy hosszú poharat teleteszünk jégkockákkal és felöntjük a szénsavas limonádéval. A tetejére öntünk egy löttyintésnyi lime szörpöt (kb. 15 ml) és megcsöpögtetjük 5-6 csepp gyomorkeserűvel.
Citrom- és zöldcitrom karikákkal díszítjük.
Hogy még autentikusabb legyen a recept: gyomorkeserűnek csak az Angostura márkát használják.

Szénsavas limonádé: Vigyázat, ha Ausztráliában limonádét kérsz, az egyáltalán nem a magyar limonádénak felel meg, hanem egy szénsavas, cukros löttynek, például Sprite-nak. Ha nem akarsz ezt használni (én soha sem iszok ilyesmit), akkor el is készítheted:
1) Citrom szörp (an: cordial) felöntve szódával vagy ásványvízzel
2) Citromlé cukorsziruppal és szódával vagy ásványvízzel
Édesített lime szirup: itt mindenhol lehet kapni Lime cordial (= szörp) néven. Helyette használj nyugodtan zöldcitromlevet, főleg, ha a limonádét már édesítetted
Alacsonyabb kalóriát tartalmazó változat, amikor szénsavas limonádé helyett sima ásványvizet használunk és egy citrom kifacsart levét.
Úgy is készítik, hogy az összeöntési sorrend fordított:
Először a gyomorkeserű kerül a pohárba, azzal szinte "kiöblítik" a poharat, majd a jég, limonádé és lime szirup.
De az elsőként megadott változat sokkal látványosabb.
Ha pedig valódi gyümölcsből szeretnéd készíteni, álljon itt egy harmadik recept:
Hozzávalók:
4 db citrom
4 db lime (zöldcitrom)
10 dkg cukor (vagy más édesítőszer, de ne méz legyen)
1 liter hidegvíz
jégkockák a tálaláshoz
A citromból és a limeból vágjunk néhány szelet és tegyük félre a tálaláshoz. A maradéknak facsarjuk ki a levét, öntsük egy nyeles serpenyőbe a vízzel és a cukorral. Melegítsük a folyadékot addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Hűtsük vissza, majd a citrom és lime karikákkal együtt tegyük a hűtőbe legalább 4 órára.
Tálaláskor tegyünk a poharakba jégkockákat, öntsük fel a citromos lével, végül csepegtessünk rájuk néhány csepp Angostura gyomorkeserűt.
Recept a taste.com.au-ról.
Egyéb okosságok forrása: Wikipedia
4 megjegyzés:
Ha én egyszer eljutnék Ausztráliába, nem biztos hogy érdekelne mi a limonádé... :D Még a pocsolyát is meginnám, csak hogy ott lehessek!! :D
Nagyon guszta az átmenet! :)
Ezt biztosan kipróbálom!
@Niki: ha már itt lennél, nem kellene pocsolyát innod :) Biztos tetszene, hogy milyen remek alapanyagokat lehet könnyen beszerezni.
@Wise Lady: kiváncsi vagyok, hogy ízlik :)
Most már csak a meleg hiányzik hozzá. :D
(Linkeltelek, majd ha van időd akkor biggyeszd ide te is a bannert linkkel. Köszi, hogy csatlakoztál.)
Megjegyzés küldése