Oldalak

2012. február 16., csütörtök

Klasszikus almás pite - paleo

Ez a recept most kifejezetten a telet élvező olvasóimnak szól.

Van még otthon almátok? Akkor itt az ideje egy kis almás pitének!
A hideg, fagyos télben nincs is jobb a meleg almás piténél. Hát ha még a gluténmentes vagy tejmentes vagy mindkettő követő diétát követők is fogyaszthatják. Persze, cukormentes és paleo :)


Hozzávalók:

Tészta:
2 bögre mandulaliszt (= kb. 22 dkg)
2 db tojás, szétválasztva
2 evőkanál szőlőmagolaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 (bio)citrom reszelt héja

Töltelék:
4 db nagyobb alma
1 marék mazsola
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál stevia


Olvasd tovább a Büfében.

A töltelékkel kezdjük a sütemény elkészítését:
Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk. Az egyiket kisebb kockákra vágjuk, a többit lereszeljük. Fazékba tesszük, összekeverjük a mazsolával, a fahéjjal és a steviával, majd közepes hőmérsékleten addig főzzük, amíg a töltelék össze nem esik és a folyadék nagyja el nem párolog.


A sütőt begyújtjuk 180 C fokra.
A mandulalisztet összekeverjük a szódabikarbónával. 

A tojásokat szétválasztjuk; a tojássárgákat elkeverjük a szőlőmagolajjal, a tojásfehérjét pedig egy csipet sóval félkeményre verjük. A tojássárgákat lágyan elkeverjük a tojásfehérjehabbal, majd az egészet hozzáöntjük a mandulaliszthez. Egy nem túl kemény, gyúrható tésztát kapunk eredményül.
A tésztát ketté osztjuk: egy részét a tepsibe (formába) tesszük, az ujjainkkal egyenletesen elegyengetjük, majd ráhalmozzuk az almatölteléket. A tészta másik felét két réteg sütőpapír között akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsink (formánk). Lehúzzuk a felső sütőpapírt, a tésztát ráfordítjuk a töltelékre, majd lehúzzuk róla a másik sütőpapírt is. Ha maradt ki tésztánk, azzal díszíthetjük a süti tetejét.
Egy villával megszurkáljuk, betoljuk a sütőbe és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.



Tejérzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van. 
Glutén érzékenyeknek:  Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  
Paleosoknak: 
 Élvezd az ételt úgy, ahogy van.  

15 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jóó! Almás pite mindig jöhet! :))))

    VálaszTörlés
  2. A szőlőmagolajat lehet valamivel helyettesíteni?
    Köszönöm előre :D

    VálaszTörlés
  3. @Ügyes kezek:

    Bármivel, aminek semleges íze van. Talán még a kacsazsír is jó, bár még nem próbáltam. A kókuszolaj is jó lehet, nem biztos, hogy a végén érezni az ízét. Én ezekkel próbálkoznék.

    VálaszTörlés
  4. de jó ,hogy megtaláltalak!!!!!!!!!! egy-két hete kezdtünk el paleozni, viszont hiányzott pár rafinált recept! :) köszi szépen!

    VálaszTörlés
  5. @Gybogi:

    Itt rengeteg rafinált és nem rafinált receptet találsz :)
    Sok sikert a paleohoz! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Alexandra
    Nagyon guszta ez a süti. És mit nem adnék most egy kis szőlőmagolajért. Remélem, megnéztétek a bejegyzésemben a Donald kacsát a gyermekeddel. Szórakoztató, ugye?

    VálaszTörlés
  7. Itt a birsalma szezon!! Az paleo?

    VálaszTörlés
  8. En most csinaltam rozmaringos birsalmas sutit. Fele volt csak mandula liszt , de gondolom lehet csak abbol is csinalni.
    En nagyon imadom magaban, vagy csak parolva is, de azert varom mit muvelsz par szep birsalmaval.

    VálaszTörlés
  9. Ja és az április ugye gesztenye-, meg diószedő hónap!

    VálaszTörlés
  10. Játékra hívlak, nézz be hozzám! :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Alexandra!
    Mekkora sütőformában sütötted a pitét?
    Nagyon guszta!
    Köszi szépen!
    Adrienn

    VálaszTörlés
  12. @Adrienn:

    A tepsi mérete 20x20 cm-es volt.
    Remélem, nem szólok túl későn :)

    VálaszTörlés
  13. Szia!

    Sajnos nem tudom megnyitni az oldalt,ahol le van írva hogyan kell elkészíteni..leírnád kérlek?Címszavakban egyszerűen is megteszi,köszönöm:)

    VálaszTörlés