Oldalak

2011. január 14., péntek

Tojáspörkölt karfiolgyönggyel

Ez egy annyira egyszerű étel, hogy talán bejegyzést sem érdemelne - ha nem merülne fel újra és újra a kezdő paleosok körében, hogy mit egyenek. Főleg akkor, ha egy vegetáriánus paleosról van szól.
Időnként én sem kívánom a húst, saláta helyett pedig meleg ételt akarok enni. Múlt hét vasárnap pont ilyen hangulatban voltam, így ez volt az ebédünk.

A karfiolgyöngy az én elnevezésem - Gitta nyersétel blogján olvastam egyszer a receptet és azóta is szoktam hébe-hóba készíteni. Ő karfiol "rizsnek" hívta, de szerettem volna elkerülni a megtévesztő elnevezést és ez ugrott be.

Hozzávalók: 
10 db kemény tojás
1 fej vöröshagyma
kevés kacsazsír (vagy bármilyen más zsiradék)
pirospaprika

A karfiolgyöngyhöz: 
fél fej karfiol.

A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, megpucoljuk és 4-be vágjuk. Elkészítjük a pörkölt alapot: a vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés kacsazsíron aranybarnára pirítjuk. Az sem baj, ha egy kicsit odapörköljük :) Lehúzzuk a főzőlapról, rászórjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük, visszatesszük a főzőlapra és rögtön hozzáöntjük a feldarabolt tojást. Egy kis melegvizet lehet hozzáönteni, hogy szaftosabb legyen. Ízlés szerint sózzuk. Az egészet pár perc alatt összerottyantyjuk és már kész is. 

A karfiolgyöngyhöz a karfiolról eltávolítjuk a leveleket, rózsákra szedjük és az aprítógépbe dobjuk. 1 perc alatt az egészet apró gyöngyökre aprítjuk és már kész is. 



Pörköltöt rengeteg zöldségből lehet készíteni: cukkiniből, padlizsánból, tökből, stb. 
A rizsgyöngy pedig szinte minden olyan ételhez illik, amihez egyébként főtt rizst adnánk köretnek.

Tejérzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Glutén érzékenyeknek: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.
Paleosoknak: Élvezd az ételt úgy, ahogy van.

7 megjegyzés:

  1. Ez a karfiol megoldás remek!!!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Hát ez tök szuper! Köszönöm! Épp ilyesmit kerestem, ami pörkölthöz , szaftos dolgokhoz jó lehet.. :)) ki fogom próbálni. Eddig csak a zellerpürét találtam meg gesztenyéből készült krokettszerűséget. Azokat még nem próbáltam. De ez elég egyszerűnek hangzik, talán még nekem is menni fog :)))

    VálaszTörlés
  3. A karfiolt nem ekll megfőzni?

    VálaszTörlés
  4. @Dió Bisztró:
    Az érdem nem az enyém, de örülök, ha tetszik :)

    @Judit:
    Tényleg érdemes megkóstolni, hihetetlenül egyszerű.

    @Gabi:
    Nem, nem kell megfőzni.

    VálaszTörlés
  5. Szia, megtörtént, leteszteltem vörösboros marhapörivel és savanyúságokkal. Jó volt! Pont ez az állag hiányzott.
    Azon gondolkoztam, hogy pl töltöttkáposztába jó lehet-e rizs helyett a gombócba? Szerinted?
    Most már lassan 1 hónapja, hogy elkezdtük a paleot és igazán csak a sültkrumpli hiányzik.. Akármilyen gyökérzöldséget is próbálok, mindig édeskés lesz. Van valami jó ötleted rá? Már persze ha babák mellett van időd írni :)

    VálaszTörlés
  6. @Judit:

    Örülök, ha ízlett :)
    Én a töltött káposztába inkább zabpelyhet tennék, ha a zab még belefér a kompromisszumotokba. Vagy csak húst :)
    A sült krumpli helyett meg érdemes megpróbálni a sült karórépát (más néven vajrépa) vagy a paszternákot.

    VálaszTörlés
  7. A zabpehely jó ötlet, köszönöm. Rakott kelt is tervezek a közeljövőben, ott is segíthet :)
    A sült paszternákot próbáltam, de édeskés :( Mondjuk sütőben sütöttem meg, bő forró zsiradékban még nem próbáltam.

    VálaszTörlés